reklam

14 Kasım 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Bakanlık genelgeyi unuttu; tarihî eserler kolilerle uçtu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışına çıkarılacak bazı özel eşyalar için ‘ekspertiz raporu’ şartını kaldıran genelgesi tarihî eser kaçakçılarının ekmeğine yağ sürüyor. 30 Ekim 2002’de yürürlüğe giren genelge altın, gümüş ve kilim gibi eşyaların imalatçıdan alınan ‘yeni imalattır’ ibareli faturayla gümrükten kontrolsüz olarak geçmesine imkân tanıyor. Mevzuattaki boşluğu fırsat bilen kaçakçılar tarihî ve kültürel mirası, hediyelik eşya adı altında başka ülkelere pazarlıyor. Bunun en son örneği önceki hafta İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda yaşandı. Havaalanındaki gümrük muhafaza memurları, içinde tekstil ürünü olduğu beyan edilen bir koliden şüphelendi. Arama sırasında koliden dört adet tarihî eserin çıkması dikkatleri yeniden Kültür Bakanlığı’nın genelgesine çevirdi.

Görevlilerin son anda önlediği kaçakçılık girişimi, 3 Kasım’da Danış Giyim Ticaret firması adına kayıtlı ve ‘yeni imalattır’ ibareli kolilerden biri gümrükten geçerken x–ray cihazının alarmının çalmasıyla ortaya çıktı. Koliyi açan polis, içinde üç adet bakır eşyaya ve bir de mücevher kutusuna rastladı. Eserlerin tarihî bir değer taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyen polis, Kültür Bakanlığı’ndan uzman raporu istedi. Uzman raporunda söz konusu eserlerin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına girdiği ve yurtdışına çıkarılmasının yasak olduğu belirtildi.

Zaman, tarihî eser kaçakçılarına yol gösteren genelgeyi 29 Mayıs’ta gündeme getirmişti. Kültür Bakanlığı, kamuoyunda geniş yankı uyandıran haber üzerine, genelgenin iptal edileceğini açıklamıştı. Ancak aradan geçen sürede uygulamada geri adım atılmaması dikkat çekti. Genelgeye göre, yurtdışına çıkan kişiler ihracaat amaçlı kolilerle altın, gümüş, bakır, halı ve kilimleri satıcının verdiği ‘yeni imalattır’ ibareli faturalarla kolayca dışarı çıkarabiliyor. Daha önce bu tür eşyalar için müzelerin ya da gümrüklerde bulunan müze uzmanlarının onayı gerekiyordu. Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan’ın 30 Ekim 2002 tarihli genelgesi bu zorunluluğa son verdi.

Ancak, Çağlayan, Zaman’ın haberi üzerine genelgeyi yayınlamakla hata yaptığını ve bürokratlar tarafından kandırıldığını belirtmişti. Çağlayan, geri çekilmesini istediği genelgeye attığı imza attığı için de kamuoyundan özür dilemişti. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise genelgenin en kısa zamanda geri çekileceğini belirtmişti. Ancak, yaklaşık altı ay geçmesine rağmen adı geçen genelge geçerliliğini koruyor. Genelge ile ilgili olarak “Tarihî eserler devlet eliyle kaçırılıyor. Endişe verici.” yorumu yapılırken suiistimale açık olan uygulamanın bir an önce durdurulmasını istendi. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, yürürlükte olan genelgenin kötü sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Ölçer, genelgenin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Yurtdışına çıkacak olan eserlere ekspertiz raporu veren komisyonda da görev yapan Topkapı Sarayı Müzesi eski Müdür Yardımcısı Turgay Tezcan, son olayın, kuşkularını doğruladığını söyledi. Görevi sırasında çoğu kez koliler içinde tarihî eserlere rastladığını bildiren Tezcan, “Bu eserlerin çoğu da müzelerde bile bulunmayan eserlerdi.” dedi. Arkeologlar ve Arkeoloji Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan ise, “Sanki bu genelgeyle bakanlık tarihî eser hırsızlarına yol göstermiş.” diye konuştu.
Zaman

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz