reklam

14 Kasım 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul meydanlarıyla yeniden buluşuyor

İstanbul'un meydanlarını otogara çeviren İETT, 40 yıl sonra bu uygulamadan vazgeçiyor. Otobüsler artık kent meydanlarından transit geçecek, yeniden düzenlenecek alanlar ise vatandaşlara kalacak.

İlk Eminönü'ndeki duraklar kaldırıldı, sıra Mecidiyeköy, Taksim ve Kadıköy'de...İETT, İstanbul'da belediye ve halk otobüslerinin bekleme yaptığı ana durakları kaldırıyor. Otobüsler bundan böyle bekleme yapmadan, meydanları transit geçecek. Yeniden düzenlenecek olan meydanlar ise vatandaşlara kalacak.

Uygulama, Eminönü Meydanı'ndan başladı ve Yeni Camii'nin yanındaki duraklar geçtiğimiz gün söküldü. Otobüsler, eski Galata Köprüsü'nün şantiyesi olarak kullanılan alanda park etmeye başladı. İETT Genel Müdürü Rıdvan Arslan, kentin neredeyse bütün meydanlarının otobüs garajı olarak kullanıldığını belirterek, "Meydanlar, otobüslerin durak alanı olamaz. Meydanlar insanlar içindir. İETT, insanların buluşma merkezlerini yıllardır garaj olarak kullanıyordu; bu yanlış işletme anlayışından vazgeçiyoruz" dedi.

"Hepsini boşaltacağız"
Moskova'daki Kızıl Meydan ve Paris'teki Concorde meydanını örnek veren Arslan, "Bu meydanların bazıları iş merkezi, bazıları avlu, bazıları da tarihi mekan olarak kullanılıyor. Hiç biri otobüs garajı değil. İstanbul meydan olarak çok şanslı. Eminönü, Sultanahmet, Üsküdar ve Taksim gibi tarihi meydanlarımız var. Ama biz 1960'tan beri buraları garaj olarak kullanıp, insanların buluşma noktalarını işgal etmişiz" diye konuştu. Meydanlardan aşama aşama çekileceklerini kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü

"İlk etapta Eminönü, Mecidiyeköy ve Taksim meydanlarını boşaltacağız. Daha sonra öncelik Kadıköy ve Üsküdar meydanlarında olacak. Özellikle Üsküdar'da büyük problem var. Burada deniz, iskele ve kent arasında duvar oluşturuyoruz. Deniz gören bir semtte, insanların denizi görmesini, deniz ile kentin buluşmasını engelliyoruz. Mecidiyeköy'de ise Şişli sapağının bulunduğu yeri otobüs park yeri olarak kullanacağız. Meydanda sadece transit duraklar olacak. Otobüsler geçerken yolcuyu alıp yoluna devam edecek. Taksim'de de meydanı boşaltıp, Atatürk Kültür Merkezi'nin yanındaki İETT ve Büyükşehir Belediyesi'nin malı olan otoparkı kullanmaya başlayacağız. Trafik Vakfı tarafından işletilen bu otopark için açtığımız davayı kazandık."

Suriçi kimliği değişecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ise İstanbul'un tüm meydanlarını elden geçirip, tarihi ve kültürel kimliğine yakışır hale getireceklerini söyledi. Yeniden düzenlenen Gülhane Parkı'nın önünden Eminönü Meydanı'nı da kapsayarak, Unkapanı Bölgesi'ne kadar uzanan bölümde yeni bir düzenleme içine gireceklerini belirten Başkan Gürtuna, "İstanbul' un en merkezi bölgesini harap yapılardan arındıracağız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Nihat Macit de, Eminönü ve Taksim meydanlarını düzenleme işine Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından başlandığını belirterek, "Tüm meydanları gündemimize aldık. Bütün ilçe belediyeleri ile yazışıyoruz. Buna göre projelendireceğiz" şeklinde konuştu.

Taksim'de Japon Karnavalı
Japon Haftası nedeniyle Türkiye'de bulunan Shimoneseki Belediye Başkanı Kiyoshi Ejima ve beraberindeki heyet, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'yı ziyaret etti. Geçen yıl Japonya'da imzalanan protokolle 2003'ün Türk Yılı ilan edilmesi kapsamında İstanbul'da da Japon Haftası düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Shimonoseki ile kardeş şehir olduklarını hatırlatarak Türkiye'ye ve İstanbul'a çok az sayıda Japon turist geldiğini söyledi. Gürtuna, bunun arttırılması için bu tür çalışmaların yararlı olduğunu söyledi. İstanbul'da düzenlenen Japon haftasını izlemek için çok sayıda japon turistin İstanbul'a geldiğini ifade eden Shimonoseki Belediye Başkanı Kiyoshi Ejima da "Japonlar Türkiye'yi çok merak ediyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'de daha fazla Japon turist gelecek" diye konuştu. Türk-Japon dostluk töreni Taksim' de gerçekleştirildi. Japon gösteri gurubu Atatürk anıtı önünde davul ve dans gösterisi sundu.
Sabah

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz