reklam

15 Kasım 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çarşıya yeni yönetmelik

Kemalpaşa Caddesi ve yan sokaklarını kapsayan Karşıyaka Çarşısı'nda işyerlerinin cephe boyasından tentelerine, kaldırım işgalinden çöplerin toplanmasına kadar herşey değişecek

Karşıyaka Belediyesi uzun süredir gerek işportacıların gerekse esnafın işgallerine teslim olan ve eski görüntüsünden uzaklaşan Karşıyaka Çarşısı'nı tepeden tırnağa yenileyecek yönetmelik hazırladı. Karşıyaka Çarşısı'nda yapılacak düzenlemeler ile bu alanın kullanım esaslarını belirleyen taslak yönetmeliğin ana hatları belirlendi.
Önümüzdeki günlerde son şekli verilip 2004 yılının ilk ayından itibaren hayata geçecek olan yönetmeliğe göre, Karşıyaka Çarşısı'nda işyerlerinin cephe boyasından tentelerine, kaldırım işgalinden çöplerin toplanmasına kadar herşey değişecek.

Nihayet değişiyor
İmar Kanunu'na uygun olarak hayata geçecek olan yönetmelik, Yalı Caddesi ile tren yolu arasında kalan Kemalpaşa Caddesi ve yan sokaklarını kapsıyor. Karşıyaka Çarşısı'nı daha kullanılır hale getirip, cazibe merkezine dönüştürmeyi amaçlayan yönetmelik ile bölgenin mimari ve sosyal açıdan da dış görünümünü değişecek.
Çarşıda yayaların rahatlıkla yürümesini sağlayacak düzenlemeye gidilecek. Bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak görüntü kirliliği yaratan "tenteler" düzenlenecek. İşyeri cephelerine yapılan tenteneler açılır kapanır şekilde, çıkma dahil 1.5 metre ve belediyenin belirlediği açık pastel renklerde olacak. Tenteler, sokak başından sonuna kadar aynı hizada görülecek.

Pastel renkler
Yıllardır bir türlü Karşıyaka Çarşısı'nda istenen seviyede uygulamaya geçemeyen İzmir İlan Reklam Yönetmeliği'nin şartlarına da uyulması sağlanacak. Tabelaların güvenli şekilde yapılmasından ve takılmasından tabelayı yapan ve yaptıran eşit derecede sorumlu olacak.
Klimalar cepheyi bozmayacak şekilde takılacak ve yola su damlaması kullanıcı tarafından engellenecek. Çarşıdaki binaların cepheleri de belediye tarafından belirlenecek pastel renklerde boyanacak. Yönetmelik kapsamında işyeri vitrinleri de kamuya ait alanlara taşamayacak. Yayanın yürüdüğü yerlerde, geçici kullanım için bile olsa reklam ya da tanıtım amaçlı pano, ticari levha, fiyat litesi, süs saksısı, dekorasyon elemanları konmayacak.
Karşıyaka Çarşısı'nın ara sokaklarındaki işyerleri 19.00-24.00 saatleri arasında dışarıya masa-sandalye çıkarabilecek. Kullanılacak masa-sandalye-tezgah gibi geçici eşyayarın seçimini AR-GE Müdürlüğü yapacak.

Kalıcı uygulama
Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, Karşıyaka Çarşısı'nda uygulanacak yönetmelik ile ilgili şunları söyledi: "Çarşı yönetmeliğinin 2004 yılının ilk ayından itibaren hayata geçmesi için çalışacağız. Çarşı görsel olarak güzelleşecek. Yıllardır özlenen günlerine kavuşacak. Ancak bu yönetmelikle ilgili uygulamaların kalıcı olması için esnafında katılımı şartı. Bu nerdenle KASİAD ile toplantı yaptık. Onlar da yeni yönetmeliği olumlu buldu."

Uymayanlar cezalandırılacak
- Tenteler, bina cephesine monte edilecek ve açılır kapanır şekilde olacak. Açık pastel renk olacak ve sokak başından bakıldığında aynı hizada duracak.
- Bina cepheleri belediye tarafından belirlenecek pastel renklere boyanacak.
- Vitrin işyeri cephe genişliğini aşmayacak.
- Belediyenin izni alınarak çarşıda serbest dolaşımı engellemeyecek şekilde açık hava sergileri gösteriler sanatsal ve kültürel etkiknlikler yapılabilecek.
- Ara sokaklardaki işyerleri 19.00-23.00 saatleri arasında dışarıya masa-sandayle çıkarabilecek. Bu eşyaların seçimini AR-GE müdürlüğü yapacak.
- Masa sandayle konulmasına izin verilen bölümlerde sıcak ya da soğuk yiyecek içecek üretimi yapılamayacak.
- Ara sokaklardaki işyerleri 23.00'ten sonra elektrikli müzik cihazları dahil ses yayını yapamaz, gürültüye ve çevreye rahatsızlığa yol açacak etkinlik düzenleyemez.
- Yaya yollarının trafiğe açık olduğu saatlerde taşıtlar en çok 10 km hız yapabilecek.
- Çöpler, belediyenn ilan ettiği gün ve saatlerde projede gösterilen çöp toplama alanlarından alınacak. Tüm işyerleri ve konutlar kendi çöplerini, toplama saatlerine kadar kapalı kaplarda muhafaza edecek.
- İşyerleirn İzmir Reklam ve İlan Yönetmeliği'ne uygun olarak tanıtımlarını yapacak.
- Tabelaların güvenli şekilde yapılmasından ve takılmasından tabelayı yapan ve yaptıran eşit derecede sorumlu olacak.
- Belediyenin ilgili düzenlemelerin yapılması için tebligat göndermesinden en geç 2 ay sonra gereken düzenlemeler yapılacak.
Yeni Asır

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz