reklam

18 Kasım 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

10 bina yıkılacak

Teröristlerin kanlı saldırılarına hedef olan Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu sokakta incelemelerde bulunan Koruma Kurulu Üyeleri, ağır hasar gören 8 ila 10 binanın yıkılacağını açıkladı. SİT bölgesi olan sokaktaki orta hasarlı diğer binalar da restore edilecek.

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu Büyük Hendek Caddesi'nde hasar gören tarihi yapılarda incelemelerde bulundu. Kurul Başkanı ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Erenman, yaklaşık yarım saat süren incelemenin ardından yaptığı açıklamada, ‘‘Tehlikeli durumları nedeniyle yıkılması gereken 8-10 tarihi yapı var’’ dedi. Bölgenin tümüyle SİT alanı olduğunu anımsatan Prof. Dr. Erenman, bu binaların dosyaları incelendikten sonra yıkım için kesin karar verileceğini söyledi. Erenman, orta hasarlı binalarda da restorasyon çalışmaları yapılacağını bildirdi.

25 tarihi bina var
Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Kuledibi'nde tarihi ve kültür varlığı niteliğinde yaklaşık 25 bina bulunduğunu belirtti. Daha önce de bölgedeki yapılarla ilgili Mimar Sinan Üniversitesi ile çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Topbaş, hasar gören diğer binalarla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi uzmanlarının caddeye gelerek tespit yapacaklarını belirtti. Topbaş ayrıca Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden uzmanların da olay yerine gelerek binalarda statik inceleme yapacaklarını vurguladı.

Şişli'de belediyeden yardım
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, teröristlerin ikinci hedefi olan Beth İsrael Sinagogu'nun bulunduğu Nakiye Elgün Sokak'ta incelemelerde bulundu. 22'si ağır 60 bina ve işyerinde hasar olduğunu belirten Sarıgül, sinagogda meydana gelen hasarın Şişli Belediyesi'nce karşılanacağını söyledi. Sarıgül, ‘‘Sinagog en kısa sürede onarılarak tekrar ibadete hazır hale getirilecek. Diğer binalarda da hasarı karşılayamayacak olanların da hasarları belediyemizce onarılacak’’ dedi. Sarıgül, patlamadan zarar gören vatandaşlar ile bağışta bulunmak isteyen hayırseverlerin 0 800 211 33 00 nolu ücretsiz telefona başvurabileceklerini söyledi.

Yaralar sarılıyor
17 yıl arayla iki büyük terörist saldırıya hedef olan Neve Şalom Sinagogu'nun bulunduğu Kuledibi Büyük Hendek Caddesi'ndeki enkaz kaldırma çalışmaları dün de devam etti. Patlamada hasar gören park halindeki araçlar çekilirken, binalardan düşen taş, tahta ve demir parçaları da kaldırıldı. Caddedeki işyeri sahipleri de kırılan camlarının yerine yenilerini taktırmak için seferber oldu.
Hürriyet

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz