reklam

18 Kasım 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Saldırı tarihi de vurdu

Terör yüzlerce yıllık tarihi hırpaladı. Kuledibi'nde ağır hasarlı 8-10 tarihi bina yıkılacak. Şişli'de de 22'si ağır, 60 bina ve işyerinde hasar tespit edildi.

Kuledibi'nde Nevi Şalom Sinagoğu'na yapılan bombalı saldırı tarihi eserleri de vurdu. Patlamada zarar gören ve kültür mirası olarak tescil edilmiş 20 binadan ağır hasarlılar yıkılıp yeniden yapılacak.

Neve Şalom Sinagoğu'nun bulunduğu Büyükhendek Caddesi'ndeki tarihi yapılarda da hasar meydana geldi. En yenisinin 100 yıllık geçmişi bulunan binalar, sit alanı içindeki kültür mirasları arasında yer alıyordu.

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özer Erenman, dün uzman ekiplerle birlikte bölgedeki binalarda inceleme yaptı. Erenman, oluşturulan inceleme grubunun kararı doğrultusunda tarihi yapılarda restorasyon veya yıkım yapılacağını açıkladı.

Bölgenin sit alanı Beyoğlu'nun kentsel kimliğini oluşturan önemli bir parçası olduğunu belirten Erenman, "Bu kentsel kimliğin korunması amacıyla buradaki yapıların hangilerinin restore edilmesi gerektiğinin tespitini yaptık. Tehlikeli durumları nedeniyle yıkılması gereken 8-10 tarihi yapı var" dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bölgede 25 tane tarihi ve kültür varlığı niteliğinde bina bulunduğunu söyledi. Topbaş, hasar gören binalarla ilgili olarak Mimar Sinan Üniversitesi, Beyoğlu ve Büyükşehir Belediyesi ve Bayındırlık Bakanlığı uzmanlarının incelemelerde bulunduğunu açıkladı.
Bayındırlık İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir ve Beyoğlu Belediyeleri ekipleri Büyük-hendek Caddesi'ndeki yaklaşık 70 evde inceleme yaptı.

İncelemede Neve Şalom dahil sekiz binada ağır, 16'sında orta dereceli hasar tespit edildi. Beyoğlu Belediyesi, tehlike oluşturan balkon ve saçakları yıktı, sokağın gece aydınlatılması için kablo döşendi. Caddedeki su şebekesi arızaları giderilirken, telefon ve elektrik hatları tamirine bugün başlanacak.

Şişli'de onarım belediyeden
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Beth İsrael Sinagoğu'nun bulunduğu Nakiye Ergül Sokak'ta 22'si ağır olmak üzere 60 bina ve işyerinde
hasar tespit edildiğini söyledi.

Sinagogda meydana gelen hasarı, belediyenin karşılayacağını açıklayan Mustafa Sarıgül, "En kısa sürede onarılarak ibadete hazır hale getirilecek. Hasarlı diğer binalar açısından hasarı karşılayabilme olanağı bulunmayan bina sahiplerinin belediyemize müracaatları halinde bu hasarlar da belediyemiz tarafından karşılanacaktır" diye konuştu.
Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, mağdur vatandaşlardan (0800) 211 33 00 numaralı ücretsiz telefonu aramalarını istedi.
Radikal

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz