reklam

18 Kasım 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Japonlar Çoruh Havzası’nı kurtaracak

Japonlar Çoruh Havzası’nı erozyondan kurtarmak için harekete geçti. Türkiye ile Japonya arasında yapılan protokol gereğince Çoruh Nehri Katılımcı Havza Rehabilitasyonu Master Plan Çalışması yapıldı.

Bu amaçla Erzurum Polat Renaissance Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Erzurum Valisi Mustafa Malay, Japonya Uluslararası İlişkiler Ajansı (JICA) sorumlusu Hasaru Honda, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman ile Artvin ve Bayburt’tan Çevre ve Orman müdürlüğü yetkilileri katıldı. Toplantıda bilgi veren Japon Uzman Yutaka Nozaki, Çoruh Nehri bölgesinde modern bir havza oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Erozyonun Türkiye için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Nozaki, ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi. Çalışmanın Erzurum, Artvin ve Bayburt illerini kapsadığını ve buradaki orman köylülerine doğal yaşamı korumak için büyük görevlerin düştüğünü ifade eden Nozaki, “Toprak erozyonunun önüne geçmek için başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere, orman köylerinde oturan bütün vatandaşlar ellerini taşın altına koymak zorunda. Doğal kaynakların tahribatı durdurulmalı.” dedi. Modern bir mikro havza planı uyguladıklarını anlatan Nozaki, havza planı için ilk etapta 26 milyon 400 bin dolara ihtiyaç olduğunu belirtti.

İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman ise çorak alanların ağaçlandırılmasına büyük önem verdiklerini kaydetti. Toraman, 2003 yılı içerisinde 12 bin 558 hektar alanda erozyon kontrolü yaptıklarını ve 40 milyon fidan dikildiğini anlattı. Mera ıslahı ve yeşil kuşak alanlar oluşturmak için yoğun gayret içerisinde olduklarına da değinen Toraman şunları söyledi: “Erozyonla mücadale için fidan üretim çalışmalarımız devam ediyor. Doğal ve vahşi hayatı korumak için sıkı denetimlerde bulunuyoruz. Ayrıca orman köylülerini kalkındırmak için kalkındırma planları yaparak uygulamaya soktuk.”
Zaman

 

 

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz