reklam

18 Kasım 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Çalınır endişesiyle Mars heykeli teşhir edilemiyor

MS II. yüzyıla ait olduğu belirlenen ve Yunan mitolojisinde ‘savaş tanrısı’ kabul edilen Mars’ın (Ares) heykeli, çalınır korkusuyla sergilenemiyor. Amerika–Irak savaşı sırasında ‘güvenlik’ nedeniyle başka bir yere taşınması gündeme gelen heykel, teşhir edilecek yer bulunamadığı için Gaziantep Müzesi’nde bekletiliyor.

Heykelin yerini çok az kişinin bildiği söyleniyor. 3 yıl önce Gaziantep’e bağlı Nizip’in Belkıs köyü sınırlarında yer alan antik Zeugma’da bulunan bronz heykel, dünyada başka örneği olmadığı için ‘ünik’ (tek) bir eser olarak değerlendiriliyor. Mekan sıkıntısı nedeniyle Mars heykeli ile birlikte Zeugma’dan çıkarılan ve restorasyonu tamamlanan 886 metrekarelik mozaik de depolarda tutuluyor. Yüzde 90’ı tamamlanan Gaziantep Müzesi’nin ek binası ise 1 trilyon liralık kaynak bulunamadığı için 13 yıldır açılamıyor.

2000 yılında Zeugma’daki kurtarma kazılarında bulunan heykelin restorasyon ve konservasyonu (koruma) çalışmaları 1,5 yılda 2,5 trilyon lira harcanarak tamamlandı. İtalyan Centro di Conservazione (CCA) ekibinin başkanlığında yapılan çalışmalara Türk arkeologlar da katılmıştı. Sergilenmeye hazır olan heykel, müzedeki özel bir yerde muhafaza ediliyor. Müze Müdürü Hamza Güllüce, heykelin teşhiri için ek binanın tamamlanması gerektiğini söyledi. Mars heykeli gibi 886 metrekarelik dünyanın en büyük mozaik koleksiyonu da teşhir edilebilecek durumda. Yer olmadığı için mozaikleri depoda tutmak zorunda kaldıklarını anlatan Güllüce, bu zenginliklerin vitrine çıkarılması halinde Gaziantep’in turist akınına uğrayacağını ifade etti.

Bu arada 1990’da temeli atılan ek müze binası yüzde 90’ı tamamlanmasına rağmen henüz bitirilemedi. Müze Müdürü Güllüce, ek bina ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu bina ilk önce kültür merkezi olarak planlanmış. Ancak yer darlığı sebebiyle Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş. İnşaat için bir tadilat projesi geliştirilmiş. Tadilat doğrultusunda inşaatın yüzde 90’lık kısmı tamamlanmış. Ancak yüzde 10’luk bölümü ödenek yokluğundan bekliyor. 2004 programında gerekli olan 1 trilyonun gönderileceğini ümit ediyoruz.” İnşaatın temelinin Kültür Merkezleri Genel Müdürlüğü’nce atıldığını belirten Güllüce, daha sonra Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilen binanın bitirilmiş gibi değerlendirildiğini söyledi. Güllüce, “Müze müdürlüğü olarak yaptığımız başvurulara, genel müdürlükten ‘Bizim orada yarım kalmış, bir inşaatımız gözükmüyor.’ diye cevap geliyor. Son yazışmalarla bu yanlış düzeltildi. Yani bu binanın inşaatı teknik bir nedenden dolayı 13 yıldır bitirilemiyor.” diye konuştu.

Packard Humanities Institute (PHI) Vakfı tarafından Zeugma antik kentinden çıkarılan mozaiklerin Topkapı Müzesi’nde belli bir süre sergilenmesi için teklifte bulunulduğunu açıklayan Hamza Güllüce, bu eserlerin öncelikle Gaziantep’te sergilenmesi gerektiğini kaydetti. PHI’nin bu sergi için 2 trilyonluk bir bütçe önerdiğini de dile getiren Güllüce sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki bizim ek bina inşaatının hizmete girmesi için 1 trilyon lira paraya ihtiyaç var. Eğer PHI bu iş için 2 trilyonu gözden çıkarmışsa, söz konusu kaynağın yarım kalan inşaat için harcanması en mantıklı yol. Çünkü biz eserlerimizin Topkapı Müzesi’nde sergilendikten sonra tekrar Gaziantep’te depolara alınmasını istemiyoruz.”
Zaman

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

10 - 12  Aralık 2003
İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz