reklam

19 Kasım 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kamu deprem dışı!

AKP'nin hazırladığı yeni yapı denetim yasa tasarısında depremlerde en çok zarar gören okul, yurt gibi kamu binaları denetimden muaf tutuldu

On binlerce insanın hayatını kaybettiği depremlerden AKP de ders almadı. Depremlerde en çok okul, hastane, yurt gibi kamu binaları yıkılırken, Bayındırlık Bakanlığı'nın hazırladığı yapı denetim yasa tasarısında da kamu binaları denetim dışında tutuldu.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı, eski mevzuatı sil baştan düzenledi. Denetim muafiyeti kapsamı da genişletildi. Tasarıya göre, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalarla en çok iki katlı ve toplam inşaat alanı 180 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar kanun kapsamı dışında tutuluyor. Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yapı denetim hizmetini isterlerse satın alabileceğini belirtiyor. Ancak denetimin niçin zorunlu olmadığı sorusuna yanıt vermiyor.

Parası olan müteahhit
Yapı müteahhidi tanımı da en çok tartışılan maddelerden. Parası olan herkesin müteahhitlik yapabileceği vurgulanırken, tek şart olarak ilgili meslek odasına kayıt ve mali sorumluluk sigortası yaptırma koşulu getiriliyor.

Yapı müteahhitleri, yapım süresinde meydana gelebilecek her türlü can ve mal kaybı ile yapı hasarlarını kapsayan 'tam risk sigortası', yapı denetim kuruluşları denetimini üstleneceği her bir yapı için ayrı ayrı 'mali sorumluluk sigortası', mimar, mühendis, şantiye şefi, denetçi mimar ve mühendis, kontrol elemanları ve laboratuvar sorumluları 'mesleki sorumluluk sigortası' yaptırmak zorunda. Kanunun öngördüğü teminat altı ay içinde sigorta şirketlerince sağlanamazsa, bu kez 'Yapı Denetim Sigorta Havuzu' devreye girecek.

İlgili kuruluşlar tasarıya tepki gösterdi. Yapı Denetim Kuruluşları ve Laboratuvarları Derneği Başkanı Kürşat Karhatlı, tüm sorumluluğun tek başına yapı denetim kuruluşları üzerine yıkıldığını söyledi. Karhatlı, "Yapı denetim kuruluşlarının önce hasarı karşılaması, sonra kusurluyu tespit ettirip mükellefiyeti ona rücu etmesi getirilmiş. Bu Anayasa'ya aykırı. Herkes kusuru oranında sorumlu olmalı" dedi. Türkiye Müteahitler Birliği de kamu binalarının denetim dışı bırakılmasını eleştirdi.

Para cezası arttı
Tasarı, yapım işinden sorumlu olanların yapı maliyetinin yüzde 0.5'inden yüzde 4'üne kadar para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Ceza, tebliğden sonra yedi günde ödenmek zorunda. Bu cezalardan sağlanacak gelirin yüzde 50'si sigorta havuzuna, yüzde 20'si ise belediyelere verilecek.
Radikal

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz