reklam

20 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Antalya'ya kötülük yapmayın!

Son zamanlarda hazır beton firmalarına ait kamyonların atık harçlarını yol ve mahalle kenarlarına boşalttıkları yönünde şikayetler aldım. Betonu inşaatlara ileten transmikser beton kamyonları, taşıdıkları betonu kalıplara döktükten sonra içinde kalan artıkları yol kenarlarına, boş arazilere ve hatta konutların arasına boşaltıyorlarmış. Bu sorumsuzluk Antalya'da ciddi bir çevre ve görsel kirliliğe yol açıyor.

Oda'nın çabası boşa gitmesin!

Konuyla ilgili Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Olcay bana bir mektup göndermiş. Olcay mektubunda, kum ocaklarının çevreye verdiği zararın yanına bir de Hazır Beton Tesisleri'ne ait kamyonların sorumsuzluğunun eklendiğini belirterek, bu yüzden çevreye ve ekonomiye büyük zararlar verildiğinin altını çiziyor. Oda başkanı, 'yol kenarı, boş arazi ve diğer boşluklara dökülen hazır beton atıkları geri dönüşümlü malzemedir. Çimento, çakıl ve sudan oluşan bu malzemeler sokağa atılmak yerine yeniden işlenerek ekonomiye kazandırılabilir. Bunun için gelişmiş ülkelerin yanısıra bazı büyük kentlerimizde uygulanan 'Geri Dönüşüm Tesisleri' mutlaka Antalya'ya da kurulması gerekiyor' diyor.

Antalya'da hazır beton tesisleri ve bunların hizmet verdiği inşaat sayısı küçümsenmeyecek ölçüde fazladır. Her hazır beton tesisi bu geri dönüşümü uygulamaya başladığında hem şirket kendisi malzemeden tasarruf edecek hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlamış olacak. Aynı zamanda oluşan bu çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak.

Bindiğiniz dalı kesmeyin!

Geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili olarak hazır beton şirketlerine yönelik İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi bilgilendirme toplantıları yaptı. Ancak bu önemli toplantılara Antalya'da bulunan 17 hazır beton tesisinden sadece 4'ünün katılması olayın ciddiyetini ortaya koyuyor. Sorunu yaratan firmalar yine kendilerinin çözüm bulacağı bir konuya kulak tıkayor ya da ciddiye almıyor. Aslında ciddiye alınmayan insan sağlığı ve turizmin göz bebeği Antalya'dır.

Antalya'yı yönetenlere...

Antalya'nın yönetim hatalarından kaynaklanan ciddi sorunları var. Bu sorunları yazmak, gündeme taşımak bizim görevimiz. Çözümü yapacak olanlar ise sorunun muhataplarıdır. Bu anlamda bir kez daha turistik bir kent için hayati önem taşıyan bu sorun için yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum.

Bakalım bindiğimiz dalı kesmeye daha ne kadar devem edeceğiz? Birileri cebini dolduracak diye hiç kimsenin Antalya'ya zarar vermeye hakkı olmamalı. Konu ile ilgili Antalya Valiliği ve sorumlu belediyelerin zaman geçmeden gereğini yapmasını umuyoruz.
Akşam - Mevlüt Yeni

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz