reklam

20 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

UNESCO, GAP’ta mekan avında

UNESCO yetkilileri, GAP kapsamındaki illerde, Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla restorasyonu gerçekleştirilecek 50 projenin seçimi için tarihi ve turistik yerleri dolaşıyor.

UNESCO Kültürel Miras Bölümü Asya-Avrupa-Pasifik Bölüm Şefi Francis Childe ve Kültürel Miras Direktör Yardımcısı Laurent Levi-Strauss başkanlığındaki 5 kişilik heyet Şanlıurfa’da bulunan tarihi mekanlarını gezdiler.

Kültürel Miras Projesi çerçevesinde kenti gezen heyete, Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Cihat Kürkçüoğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eşlik ettiler.

Heyet, Millet ve Gümrük Hanları, Güllüoğlu ve Yorgancı sokakları ile kapalıçarşılar ve TBMM Kültürevi’nde incelemelerde bulundu.

UNESCO Kültürel Miras Direktör Yardımcısı Laurent Levi-Strauss, kültürel yerlerin onarımı ve yöre halkının ekonomik gelişimini artırmak amacıyla, AB’nin 12 milyon Euro’luk finansman sağladığını belirterek, “Sivil toplum örgütleri ile ilgili kişilerin, geliştireceği projeler arasından seçilecek 50 proje, AB’nin sağlayacağı fon ile hayata geçirilecek. Bizde bu amaçla GAP kapsamındaki illeri dolaşıyoruz. Daha önce Diyarbakır ve Mardin’i gezerek tarihi mekanları görme fırsatı bulduk. İki nehir arasında kalan bölümün doğu ile batıyı birleştirmesi yönüyle, çok etkileyici olduğunu gördüm. Bölgede, bazı hanların halen aktif olması ise geçmiş ile gelecek arasındaki sürekliliği yansıtması bakımından önemlidir” diye konuştu.

HRÜ, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Cihat Kürkçüoğlu da, UNESCO gibi önemli bir kurumun temsilcilerine Şanlıurfa’yı gezdirme fırsatı bulduklarını ifade etti ve ekledi “Gezdiremediğimiz alanları slayt sunumlarıyla tanıtmaya çalıştık. Ancak tarihi 11 bin yıl öncesine uzanan bu şehrin birkaç günde tanıtılmasının mümkün olmadığını kendilerine ilettim. Özellikle, Millet Hanı’nın proje kapsamına alınması gerektiğini söyledim. Kendileri de gezdikleri mekanlarda gördükleri tarihi güzellikler karşısında etkilendiklerini belirttiler.”

”Gençler taş işçiliğine özendirilsin”
UNESCO heyeti, bir bölümü sular altında kalan Halfeti İlçesi’nin tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Francis Childe, Halfeti’de incilin çoğaltıldığı Rumkale ve tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşan evlerde incelemede bulunduklarını belirtti.

Bölgedeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için sosyal ve ekonomik nedenler bulunduğunu ifade eden Childe, “Projenin amacı, geçmişten günümüze ulaşan anıtları korumanın yanısıra, yaşayan toplumun anıtlarını da korumaktır. Bu nedenle projelerde yer alacak kültürel miras, yaşayan halkı bir araya getirmelidir. Bölgede bulunan tarihi evler, zengin taş işçiliğinin en güzel örneklerini oluşturmaktadır. Bu zengin miras korunmalı, gelecek nesillere aktarılması için bölgede eğitimli insan kapasitesi artırılmalıdır. Gençlerin de taş işçiliğine özendirilmeleri sağlanmalıdır. Böylece, tarihi evler ve diğer taş yapılı eserler, gelecekte de bölgenin cazibesini artırabilir” diye konuştu.
Bu arada, UNESCO heyetinin, Harran, Birecik ilçeleri ile Adıyaman’da incelemelerde bulunduktan sonra bölgeden ayrılacağı bildirildi.
NTVMSNBC

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz