reklam

20 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Hafif raylı metro ağır aksak inşaat

İETT’nin Sultançiftliği-Edirnekapı arasında uygulamaya koyduğu hafif raylı metro inşaatının bir süredir aksaması, çirkin görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Habipler’den başlayıp Edirnekapı’ya kadar giden ana yolun üzerinde yapılan kazı, hem trafiği hem de esnafı olumsuz yönde etkiliyor. Ray döşemek için kazı yapılan caddede yeterli tedbir alınamadığı için yayalar yolun karşısına güçlükle geçiyor. Her 100 metrede boşluğa kurulan ince tahta köprüler ise yayalar için tehlike arzediyor. Vatandaşlar hem yoğun trafiğe göğüs geriyor hem de tahtaların üzerinde adeta cambazlık yaparak engelleri aşmaya çalışıyor. Bu olumsuz tablo ise esnafa olumsuz yansıyor.

Müteahhit kaçtı mı?
Öte yandan inşaat sebebiyle yol daraldığı için araçlar yolda rahatlıkla duramıyor. Bu da esnafın müşterisini dükkana çekmesinde güçlük yaşamasına sebep oluyor. Her gün dükkanının penceresinden yarım kalmış bir inşaatı seyreden binlerce esnaf, raylı sistemin ne zaman bitirileceğini ve caddenin işlek günlerine kavuşacağı günü merak ediyor. Konuyla ilgili şikayetlerini aldığımız her esnaf farklı bir görüş yansıtıyor. Bazıları inşaatı yapan müteahhitin kaçtığını, bazıları ise Karayolları ile belediye davalık olduğu için inşaatın durduğunu ileri sürüyor.

Konuyla ilgili olarak çevre esnafından aldığımız görüşler şöyle:Macit Kazaz (Kuyumcu): “İETT, inşaatı 10 ayda bitirecekti. Bitmediği gibi yarım kaldı ve öylece bırakıp gittiler. Sadece birkaç işçi zaman zaman gelip bakıyor ve gidiyor. İnsanlar karşıdan karşıya geçerken tahtaların üzerinde cambazlık yapıyor. Yağmurda her yer çamur oluyor. Müşterilerimizin çoğu bayan olduğu için gelen giden kalmadı. Gelirlerimiz üçte iki oranında düştü. Belediye biran önce bu inşaatı sonlandırıp bu çirkin görüntüye son vermelidir.”

Sabri Galip: (Beyaz Eşya Satıcısı): “Biz yatırımlara karşı değiliz. Ancak bunlar akıllı yatırımlar olmalı. Belediye bunun öncelikle fizibilite çalışmasını yapmış mı? Eğer yaptıysa neden inşaat durdu. Bir yatırım önceden projelendirilir ve buna göre devam eder. Her yer mayın tarlasına döndü. Hafif raylı sistem kurulurken bazı binalar yıkılacak dendi, yıkılabildi mi? İnşaat elbette yarım kalmaz ancak, adeta geç tecelli eden adalet gibi insanları huzursuz ediyor.”

Yılmaz Kasap (Fotoğraf stüdyosu sahibi): “Hafif Raylı sistem bitirildiğinde minibüslerin korna seslerinden kurtulmuş olacağız. Bu yönüyle iyi. Ancak inşaat ağır gidiyor, bu da kötü görünüme sebep oluyor. Her yer çöplük oldu. İnsanlarımız ray için kazılan çukurları çöplerle doldurdu. Eğer bundan devletimiz fayda görecekse bizim maddi zararlarımız çok önemli değil. Yeter ki memleketimiz fayda görsün.”

Muzaffer Ekberoğlu (Ayakkabıcı): Hafif Raylı sistem inşaatı ne güzel devam ediyordu. Ne oldu bilmiyoruz birden durdu. Ya da bize öyle geliyor. Ancak durduğu bir gerçek, çünkü hep aynı manzarayı dükkanın penceresinden seyreden bizleriz. Karayolları ile İETT’nin bir ihtilafı olduğu söyleniyor. Acaba inşaat bundan dolayı mı aksadı. Bu tür engeller daha işin başında neden aşılmaz, yetkililer bunun cevabını vermeliler.”

Aynı şirket olunca
İnşaat çalışmalarına Aralık ayı içinde yeniden hız verileceğini açıklayan İETT ise şu an için Kabataş-Eminönü hattına öncelik verdikleri için Sultançiftliği-Edirnekapı inşaatının yavaşladığını bildirdi. İETT’den aldığımız bilgilere göre her iki inşaatı da aynı firmanın üstlendiği, dolayısıyla firmanın sadece bir inşaata yoğunlaşabildiği belirtiliyor. Bu yüzden bir inşaat devam ederken diğeri yavaşlıyor. Kabataş-Eminönü hattını 2004 başında hizmete açacaklarını belirten İETT yetkilileri, başından beri birçok sıkıntı ile karşılaştıklarını belirtiyorlar. Açıklamada, yurtdışından getirilen raylar ve diğer ekipmanlar ile ilgili bazı sıkıntılar yaşandığı, bu yüzden gecikmelerin normal karşılanması gerektiği belirtildi. İnşaat başladığında olabilecek aksaklıkların ancak yüzde 10’unun tahmin edilebildiği belirtilen açıklamada, “Bu engelleri önceden kestirebilmek oldukça güç. Elimizden geleni yapıyoruz. Bu süre içinde bazen nakit sıkıntısı yaşandı. Şu an Anıtlar Kurulu ile ilgili yaşadığımız problemi aşmak üzereyiz. Sultançiftliği-Edirnekapı inşaatını da Aralık ayı içinde yeniden hızlandıracağız” denildi.
Türkiye

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz