reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kültürpark'a makyaj

9 Eylül giriş kapısının sağ tarafında otopark olarak kullanılan alanla, lunaparkın bir kısmına, ihtisas fuarları için 'çadır' tipi kapalı alanın yapımına başlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Yeni Fuar Projesi'nde çalışmaları başlatan ilk kazma vuruldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 7 trilyon 950 milyar liraya ihale edilen yeni ihtisas fuar alanının 1-4 Nisan tarihleri arasında Kültürpark'ta gerçekleştirilecek Uluslararası Mermer Fuarı'na yetiştirileceğini söyledi.

Çadır tipinde
Mimar Şükrü Kocagöz tarafından 11 yıl önce hazırlanan proje kapsamında, yıllarca İzmirlilere hizmet veren pavyonların yıkılacağını kaydeden Piriştina, bunların yerini yeşil alanların alacağını ifade etti. Piriştina, Fuar'ın 9 Eylül Kapısı girişinde, sağ tarafta bulunan ve günümüzde otopark olarak kullanılan alanla Lunapark'ın bir kısmına ihtisas fuarları için kolay sökülüp takılabilen 'çadır' tipi, kapalı alanın yapımına başlandığını belirtti. Kültürpark'ın toplam 429 bin metrekarelik bir alana yayıldığını belirten Piriştina, yeni fuar alanı projesiyle Kültürpark'taki yeşil alan miktarının yüzde 20'lerden 60'lara çıkarılacağına dikkat çekti.

Lunapark taşınıyor
Proje, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yüzde 5'lik 'imar izni'ne uyularak hayata geçirilecek. İhtisas fuarlarının, 9 Eylül Kapısı'ndan girişte sağ tarafta bulunan ve günümüzde otopark olarak kullanılan alana hafif yapı elemanlarından oluşturulacak çadır sergi alanına taşınacağın ifade eden Piriştina, "İhtisas fuarları için inşaa edilecek kapalı alan bugünkü Lunapark'ın bir kısmına taştığı için, buradaki eğlence elemanlarını eski Akasyalar Gazinosu'nun bulunduğu yere taşıyoruz. Bir yandan buradaki hazırlıkları sürdürürken diğer yandan da geçmişte ihtisas fuarlarının yapıldığı pavyonları yıkıp yeni yeşil alanlar oluşturmayı planlıyoruz" dedi.

Projenin hayata geçirilmesiyle Kültürpark'a yeni bir kimlik kazandıracaklarını belirten Piriştina, İnciraltı'nda 562 bin metrekarelik alana kurulması öngörülen Doğal Yaşam Parkı Projesi'nin hayata geçmesiyle hayvanat bahçesinin de İnciraltı'na taşınacağına dikkat çekti.

TOBB pavyonu
Yeni Fuar Alanı 'Evolution' Evrim adı verilen tamamı alüminyum PVC membran malzeme ve özel yalıtımlı duvar malzemeden oluşan, hareket eden bina konsepti ile tasarlanmış hafif yapı sistemi şeklinde inşaa edilecek. Proje kapsamında TOBB Pavyonu revize edilecek. 60 metre kolonsuz genişliğe sahip, birbirine tüp geçitlerle bağlı 3 ayrı holden oluşacak ve toplam kapalı alan kullanımı 28 bin 096 metrekare olacak. TOBB pavyonu yeni ihtisas fuar alanına bir tüp geçitle bağlanacak.

Binaların çoğu yıkılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1992 yılında Fuar Kültürpark için açtığı proje yarışmasını Mimar Şükrü Kocagöz kazandı. Kocagöz'ün projesine göre İhtisas fuarlarının hepsinin bir yerde toplanması öngörülüyordu. Kültürpark'taki mevcut yapıların çoğu yıkılıp yeşil alan yoğunluğunun artırılması planlanıyordu. 429 bin metrekarelik fuar alanının 80 bin metrekaresini yapılar oluşturuyor. Gümrük ve depo binalarının yıkılmasıyla elde edilen alanda 35 bin metrekarelik yeni ihtisas fuarları kompleksi yapılacaktı (Söz konusu çadır sergi alanının buraya yapılması planlanıyor). Kültürpark'ta kanaletler ve çim tepecikleri yapılarak yeşil alan artırılacak, kır kahveleri, doğal görüntüleri bozmayan işletmelere yer verilecekti.
Yeni Asır

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz