reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kuş cennetine ısmarlama rapor

İzmir Kuş Cenneti'nin içinde yer aldığı Gediz Deltası'nda koruma mücadelesi yaşanıyor. Nadir kuş türlerinin bulunduğu deltada ''ısmarlama raporlarla'' yapılaşmaya gidilmek istenirken korumacı çevreler başlattıkları kampanyalarla doğaya sahip çıkmaya çalışıyor. Yerel Gündem 21 kapsamında oluşturulan çalışma grubu, başlattıkları projeyle ilköğretim öğrencilerini bilinçlendirmeye çalışıyor.

Gediz Deltası'nın çevresi, özellikle alışveriş merkezleri ve toplu konutlarlar tarafından giderek daha da sarılıyor. Ancak burada yer alan İzmir Kuş Cenneti, pek çok nadir kuş türünü içinde barındırıyor.

''Kerkenez'' , ''küçük akbalıkçıl'' , ''döğüşken kuş'' , ''tepeli pelikan'' ve ''akkuyruk sallayan'' gibi kuş türlerinin yakın zamanda gözlemlendiği kuş cennetinin yapılaşmaya açılmak istenen bölümlerinde ise Uludağ Üniversitesi tarafından ''kuş yoktur'' raporu verilmesi korumacıların tepkisini çekiyor.

Çevreciler söz konusu raporun inşaat yapmak isteyen kooperatiflerin ''ısmarla raporu'' olduğunu öne sürerken bu rapora dayanarak SİT derecesinin 2'den 3'e düşürülmesi de ''kabul edilemez'' denilen bir başka konu. Yasak olmasına karşın deltanın çevresine moloz dökülmesi ve buna karşı harekete geçilmemesi de çevrecileri rahatsız ediyor.

Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinden öğretim üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından gönüllülerin oluşturduğu Yerel Gündem 21 Çalışma Grubu, bölgenin hukuksal ve idari önlemlerin yanı sıra özellikle bilinçle korunabileceğini düşünüyor.

Çalışma Grubu içinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü'nden Dr. Güzel Yücel Gier , Gediz Deltası gibi sulak alanların ekolojik oluşumları ve biyolojik değerleriyle önemli işlevlere sahip olduğunu anımsattı. Gediz'in ''A sınıfı'' sulak alan olduğunu dile getiren Gier, ''Türkiye'de gözlenen 426 kuş türünden 211'i burada gözlenmiştir. 20.400 hektarlık bu alan başta su kuşları ve balıklar olmak üzere binlerce canlıya uygun yaşam ortamı sağlamaktadır. Gediz Deltası su ürünleri üretimi yöre ekonomisine katkılar sağlamaktadır. Özellikle iyi korunduğunda kuşların,balık yavrularının ve diğer deniz canlılarının doğal kuluçkahaneleri işlevini görebilecek yerlerdir.'' dedi.
Buranın korunması için bilincin önemi vurgulayan Gier, Yerel Gündem Çalışma Grubu'yla ilköğretim öğrencilerine yönelik proje hazırlığında olduklarını söyledi.
Cumhuriyet

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz