reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yurtdışı müteahhitlik yeniden yıldız olacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin yeniden yıldız sektör olacağını belirtti. Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde toplam 55 milyar doları aşkın proje üstlendiğini söyledi. 

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurtdışı müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerinin yeniden yıldız sektör olacağını belirterek, yurtdışı müteahhitlik çıkarmasına Ocak ayında Libya'dan başlayacaklarını bildirdi. Tüzmen, Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde 55 milyar doları aşkın proje üstlendiğini söyledi.Önceki yıllarda başarılı bir şekilde sürdürülen yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin son yıllarda biraz sıkıntıya girdiğini ve müteahhitlerin üstlendiği proje tutarının yıllık bir milyar dolar seviyelerine kadar düştüğünü kaydeden Tüzmen, ancak bu yıl durumun tekrar tersine dönmeye başladığını kaydetti. Bakan Tüzmen, ''Bu sene yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 3 milyar doları bulmayı bekliyoruz. Önümüzdeki yıllarda yurtdışı müteahhitlik sektörüne önemli destek vereceğiz. Yurtdışı müteahhitlik sektörünü yeniden yıldız sektör yapacağız'' diye konuştu.

2004 hedefi
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün çeşitli ülkelerde üstlendiği projelerin ihracatın da önünü açtığını ve bu ülkelere yapılan ihracatın önemli ölçüde arttığını ifade eden Tüzmen, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü ile ihracatçıların birlikte çalışacaklarını söyledi. 2004 yılında yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün de katılımıyla çeşitli ülkelere iş gezileri düzenleyeceklerini anlatan Tüzmen, şöyle konuştu: ''Ocak ayında müteahhitlerimizin de katılımıyla Libya'ya iş gezisi yapacağız. Libya bizim için çok önemli bir ülke. Afrika'ya açılım içinde önemli. Libya'nın bir başka önemi de bizim yurtdışı müteahhitliği öğrendiğimiz ülke olmasıdır. Libya ile yaşadığımız sorunları akılcı ve uygulanabilir çözümlerle aşıp bu ülkedeki büyük çaplı projelerin Türk firmalarınca üstlenilmesine çalışacağız.

Libya'yı, hedef olarak belirlediğimiz diğer Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkeleri izleyecektir. Hedefimiz 2005 yılında yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yıllık 5 milyar dolarlık proje üstlenilmesidir. Sektörümüzün birikimiyle bunu başaracağımıza inanıyorum.'' Bu yılın 10 ayında yurtdışı müteahhitlik sektörünün özellikle yakın komşularda büyük başarılar gösterdiğini ifade eden Tüzmen, Türk firmalarının 11 komşu ülkede üstlendiği proje tutarının 1.2 milyar dolar olduğunu bildirdi. Tüzmen, Türk firmalarının BDT ülkelerinde 61 proje, Ortadoğu ülkelerinde 38, Afrika ülkelerinde 19, Asya ülkelerinde 17, Avrupa ülkelerinde 15 ve diğer ülkelerde de 4 proje üstlendiğini, bunların toplam bedelinin ise 2 milyar 537 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.
Hürriyet 

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz