reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitler hızlı döndü

İTO Başkanı Demirtaş, "Firmaların krizde iş hacmi 1 milyar dolara kadar düşmüştü. 2004 yılında sektörde 200 bin kişiye iş imkanı yaratılacak" dedi.

Bir zamanlar Bükreş'ten Moskova'ya "dünyayı inşa eden" Türk müteahhitleri, üç yıllık durgunluğun ardından dış pazarlarda yine fırtına gibi esmeye başladı. 1990'lı yıllarda dünya pazarında 3 milyar dolar ticaret hacmine sahip olan Türk müteahhitlerin bugüne kadar yurt dışında yaklaşık 950 projede aldığı işin nakit karşılığı 55 milyar dolar seviyesine yükseldi. Türk müteahhitlerin iş yaptığı 40'tan fazla ülke arasında Avrasya ülkeleri ve Rusya başı çekiyor.

Ortadoğu'ya başladı
Soğuk Savaş döneminde Ortadoğu ülkelerinin petrol gelirine bağlı olarak başlatıkları yapılaşma çabasından beslenen Türk mütehhitleri, 1980'li yılların başında Ortadoğu pazarında başa oynamaya başladı. Öyle ki, İzmir Ticaret Odası tarafından yapılan araştırmaya göre 1981 yılında yurt dışında faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firması sayısı 310'a ulaştı. Ancak yaşanan siyasi krizler ve Ortadoğu coğrafyasının giderek kan ve barut kokulu topraklara dönüşmesi üzerine Türk müteahhitleri buradan yavaş yavaş çekilmeye başladı. Ancak tüm bunlara karşın Suudi Arabistan, Libya, Irak gibi daha huzurlu olan ülkelerde işler sürdü.

Altın yıllar
Türk müteahhitleri altın çağı ise Doğu Bloku'nun yıkıldığı 1990'lı yıllarda yaşadı. Soğuk Savaş'tan çıkan ve adeta yatırım yağmuruna uğrayan Doğu Bloku ülkelerinde yükselen inşaatların ardından yine Türk müteahhitleri vardı. Rusya Federasyonu'nda 1998 yılında başlayan ekonomik kriz bile Türk müteahhitlerinin hızını kesmedi. 1998 yılında yüzde 40'ını Rusya pazarının oluşturduğu sektörde Türkiye'nin toplam varlığı 3 milyar dolara ulaştı. Ancak, Türkiye'de 2000 yılında başlayan ve giderek derinleşen ekonomik kriz, Türk müteahhitlerinin dış pazarlardaki varlığını da etkiledi. Türk mütehhitlerin yatırımları 1 milyar dolara geriledi.

55 ayrı ülkede
Ekonomideki durgunluğun kademeli biçimde aşılmasıyla birlikte, Türk müteahhitleri de Ortadoğu ve Ortaasya pazarına hızlı bir dönüş yaptı. İzmir Ticaret Odası'nın araştırmasında 55 ülkede faaliyet gösterdiği belirtilen Türk müteahitlik firmalarının yatırımları 55 milyar doları buldu. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Avrasya ve Rusya Federasyonu'ndaki yatırımların yaklaşık 950 projeden oluştuğunu belirtti.

Dünyanın %3'ü
Demirtaş, "Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar aldıkları işlerin ihale bedeli 55 milyar doların üzerindedir" diye konuştu. Demirtaş, Türk firmaların dünya pazarlarındaki toplam iş hacminin yüzde 3'üne sahip olduğunu söyledi. Bu yıl hızlı bir dönüş yapan Türk müteahhitlerin 2004 yılında 2 milyar dolarlık döviz girdisi sağlaması ve 200 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

Yeni hedef Irak pazarı
Bugün yurtdışına açılımları süren müteahhitlerin yeni hedefi ise Irak olarak görülüyor. İTO Başkanı Demirtaş, Afganistan'dan sonra Irak'ta da yeniden yapılanma için Türk firmalarına büyük görevlerin düşeceğini söyledi. Demirtaş, "Henüz İmar çalışmalarının başlamadığı Irak'ta yeniden yapılanma için yaklaşık 20 milyar dolarlık bir iş hacmi bulunuyor. Uluslararası ihalelere katılım tecrübesinde yakaladığı potansiyel ile önümüzdeki yıllarda bu pazarlardan daha fazla pay almak mümkün" diye konuştu.

Yıldız yine parlıyor
Öte yandan, geçtiğimiz aylarda yurt dışı müteahhitlik, mühendislik hizmetlerinin döviz girdisi, istihdam ve ihracaat transferine sağladığı katkıların arttırılması için ilgili Devlet Bakanı'nın başkanlığında bir kurul oluşturulmasına karar verildi. Başbakanık genelgesiyle oluşturulan "Yurt Dışı Müteahhitlik, Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Koordinasyon Kurulu" aynı zamanda Türk müteahhitlerin rekabet gücünün artırılması için çalışıyor. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, yurtdışı müteahhitlik sektörünün yeniden yıldız sektör olacağını belirtti.

Türk firmaları yılın ilk 10 ayında hangi ülkede kaç proje aldı?
BDT ülkelerinde 61 proje
Ortadoğu ülkelerinde 38,
Afrika ülkelerinde 19,
Asya ülkelerinde 17,
Avrupa ülkelerinde 15
ve diğer ülkelerde de 4 proje.
Projelerin toplam bedeli 2 milyar 537 milyon dolar.
Yeni Asır

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz