reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Öğretmenevleri satılmayacakmış...

Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine öğretmenevlerinin satışından vazgeçilmiş. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, Öğretmenler Günü nedeniyle bunu müjde diye açıkladı.
Bravo onlara! Ama sormak gerekir: Öğretmenevlerini satışa kim çıkarttı?
Maalesef yine onlar. Yani AKP hükümeti.
Böyle bir satışın mümkün olamayacağı zaten en başından belliydi. Çünkü akla, mantığa, hukuka, etik kurallara ve kamu vicdanına aykırıydı.
Türkiye'nin dört bir tarafını dolaşanlar çok iyi bilirler ki, öğretmenevleri, özellikle gelişmekte olan kentlerde medeniyete açılan bir kapı konumundalar.
Onlar da olmazsa ne kalınacak bir otel, ne yemek yenilecek bir lokanta, ne de düğün dernek yapılacak bir salon bulabilirsiniz. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin en ücra kasabalarda bile bayrak dalgalandıran bir öğretmenevi bulmanız mümkün. Öğretmenlere kucak açan, yalnızlıklarını ve itilmişliklerini unutturan, aldıkları üç kuruş maaşa olabildiğince uygun koşullar sunan bu çağdaş mekânlar, umarız artık satış konusu olmaz.

Batı'daki öğretmenler ya da yakınları Doğu illerine gittiklerinde, Doğu'dakiler de Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya'ya seyahat ettiklerinde kalacak yer sorunu çekmezler. Bilirler ki, gittikleri her yerde kendilerine hoş geldiniz diyen bir öğretmenevi vardır. Tıpkı askerlerin, polislerin, maliyecilerin olduğu gibi. Ama onların satışı hiç gündeme gelmedi, gelemez de. Çünkü onların arkası güçlü, çünkü onların Ankara'da savunanları var...
Öğretmenevleri 12 Eylül'ün hayata geçirdiği ender güzelliklerden birisi. Öğretmenler Günü de onların eseri. Onlar önayak oldu, öğretmenler sahip çıktı ve bugünlere gelindi.

Halen 621 öğretmenevi, 201 öğretmen lokali ve 10 eğitim merkezi bulunuyor. 20 bine yakın yatak kapasiteleri var.
Devletin sağladığı cüzi olanakların yanı sıra öğretmen maaşlarından kesilen aidatlarla ayakta duruyorlar. İçlerinde Sabancı Öğretmenevi gibi bağışla öğretmenlerin hizmetine kazandırılanlar da yok değil...
Kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesisleri içerisinde özelleştirilmesi gerekenler yok mu? Elbette var. Örneğin yılda birkaç ay kullanılan ve devletin sırtına çok büyük yük getirenler. Ama öğretmenevleri öyle mi? Yılın 12 ayı da gece gündüz açık.

Hükümet diğer eğitim konularında olduğu gibi hatalı davranmış ve geri adım atmıştır. Ama sanki bu bir alışkanlık haline geldi. Yanlış yapmadan, zaman kaybetmeden, tepki çekmeden doğru bir iş yapamıyorlar. Bu bir taktik mi, yoksa beceriksizlik mi? Kararı artık siz verin.
Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda ille de bir icraat gerçekleştirecekse, bir an önce bir öğretmenevleri yönetmeliği çıkartmalıdır. 20 yıldır hâlâ vekalet ile yönetiliyorlar. Bu da hizmet kalitesinden kurumsallaşmaya kadar her şeye yansıyor.

Özetin özeti: Hatadan dönmek de bir fazilettir. Öğretmenevleri konusunda yaşanan da budur. Ama artık eğitim yaz boz tahtası olmaktan kurtarılmalıdır. Öğretmenlerimize verilecek en güzel bayram armağanı bu yönde verilecek bir söz olabilir...
Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü, tüm okurlarımızın da Şeker Bayramı'nı canı gönülden kutluyoruz. Sağlıklı, keyifli, huzurlu bir bayram diliyoruz.
Milliyet - Abbas Güçlü

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz