reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Gelecek tasarım timi

Murat Armağan ve Kerem Güvenç gelecekte tek bir cihazla bir çok işin yapılabileceğini söyledi. 

İki girişimci gencin fikirleri ve Teknoloji Holding'in sermaye desteğiyle kurulan T-Design, bir yıldan bile az sürede yurtdışına teknoloji tasarımı satmaya başladı

Dünyaya tekstil, otomotiv ve gıdada 'Made in Turkey' damgalı ürün satmaya başlayan Türk girişimcileri artık teknoloji ve endüstriyel tasarımlarıyla da adından söz ettiriyor. Mimar Sinan Üniversitesi mezunu Murat Armağan ve Kerem Güvenç'in fikirlerinden yola çıkarak Teknoloji Holding'in sermaye desteğiyle bu yılın başında kurulan T-Design'da 'akıllı duş'tan saat şeklinde ödeme cihazına, giyilebilir bilgisayardan kalem büyüklüğündeki PC'ye kadar çok sayıda teknoloji tasarımı yaratıldı.

Projelerin içerikleri rekabet kuralları nedeniyle açıklanmasa da şirket, 2004'te Fransa ve ABD'ye ihraç edilmek üzere kendi tasarladığı teknoloji ürünlerinin prototipini bile hazırladı. Ayrıca ABD ve İngiltere'de 2006'da satışa sunulacak 'e-kiler' adı verilen bir tür elektronik buzdolabı projesi de sırada bekliyor. Şu anda 25'ten fazla projesi bulunan T-Design, 30 da patent almış.
Türkiye'de firmaların bugüne kadar yurtdışında geliştirilen ürünleri distribütör mantığıyla aldığını ya da taklit yoluyla üreterek kullandığını söyleyen T-Design Genel Müdürü Kerem Güvenç, "Türkiye'nin hem rekabet avantajı kazanmak hem de kâr etmek için kendi ürün ve teknolojisini geliştirmesi gerekiyor. Büyük firmalar Ar-Ge departmanı kurarak bunu yapıyor. Ancak bu atılımlar sınırlı kalıyor. 

T-Design, hem şirketlere endüstriyel teknoloji tasarımı yaparak hem de farklı fikirler geliştirerek bu açığı kapatmayı hedefliyor" dedi.
T-Design'da beş kişilik bir ekiple çalıştıklarını vurgulayan Güvenç, iş süreçleri hakkında ise şu bilgiyi verdi: "Şirketler ihtiyaçlarını iletiyor, tasarımcılarımız da onlara uygun çözümler geliştiriyor. Bunun yanı sıra, şimdi 'uçuk kaçık' görünebilen ama uzun vadede günlük hayatın parçası olacak tasarımlar da yapıyoruz. Bu tasarımlarla şirketleri gelecekte hangi alana yatırım yapabilecekleri konusunda yönlendiriyoruz."

Türkiye'nin teknoloji tasarımı konusunda geleceğinin çok parlak olduğunu savunan T-Design Proje Müdürü Murat Armağan ise şöyle devam etti:
"Maliyetleri düşürerek rekabet dönemi bitti. Avrupa da bu yüzden tasarım için çevre ülkelere yöneldi. Bu anlamda Türkiye çok avantajlı. Ekonomik sıkıntıları aştığımızda Türkiye, teknoloji tasarımı konusunda bölgenin hatta Avrupa'nın en büyük üreticisi olacak."

Kilerde 'teknoloji' var!
E-kiler olarak da adlandırılan bu alışveriş platformuyla 'komşudan bir fincan şeker isteme dönemi' tarihe karışıyor. Çünkü e-pantry adı verilen cihaz sayesinde evinizde yiyecekten şampuana, deterjandan kibrite kadar tüm tüketim maddelerinin sayımı yapılıyor, azalan ürünler olduğunda uyarılıyorsunuz. Ayrıca alışveriş listeniz otomatik olarak yapılıyor.
E-pantry markete gidildiğinde marketin bilgi işlem altyapısıyla bağlantı kurup, marketin yerleşim planını tüketiciye gösteriyor ve ona alışveriş listesine göre en kısa alışveriş güzergâhını hazırlıyor. Market arabası üzerindeki yuvaya yerleştirilerek, otomatik ödeme yapıyor ve yapılan alışverişe göre evdeki stoku güncelliyor. Bu sistemin üç-dört
yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Duşta 'otomatik' yıkanın
Duşa gir, şampuan, bakım kremi, vücut şampuanını köpürt, durula derken bazen yorulursunuz değil mi? Teknoloji, daha doğrusu T-Design tasarımcıları bunun da çözümünü buldu. Elektronik temizlik kabini 'akıllı duş' sistemi ıslatma, buhar püskürtme, sabunlama, durulama ve buharla kurutmayı sırasıyla, otomatik olarak yapan bir mekanizmaya sahip. Kullandığınız saç ve vücut şampuanı, saç kremi, bakım maddeleri gibi tüm maddeleri suya gerekli miktarda karıştıran sistem size sadece duşta şarkı söyleme fırsatı tanıyor.

Saatiniz sizin için öder
Normalde saat gibi görünen bu cihaz aslında sizin cüzdanınız. 'Blue Pay' ile banka işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Blue Pay'i kullanmak için herhangi bir parmağınızı şifre olarak tanımlamanız yeterli. Bu sayede parmağınızı kullanarak bankadan kredi yükleyebilir, ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Radikal

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz