reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tekel müteahhidi ‘inşaat yarım’ diyen mühendisleri tehdit etti

Tekel'in 23 milyon dolar ödeme yaptığı İzmir'deki tuz yıkama ve iyileştirme tesisinin kabulüne eksiklikler sebebiyle itiraz eden 6 mühendis, ihaleyi alan firmanın ortağı tarafından tehdit edildi.

Mühendislerin tehdit edildiklerine dair düzenlenen tutanağa imza koymayan Kabul Heyeti Başkanı ve İşletme Müdürü Sabahattin Topuz ise olay sırasında kendisinin dışarıda olduğunu söyledi. Yüklenici firma temsilcisinin daha sonra özür dilediğini belirten Topuz, “Bu konudan Karşıyaka Jandarması'nın da Savcılığı'nın da haberi var. Arkadaşlar konuyu silsile yoluyla genel müdürlüğe intikal ettirdi. Hukuk müşavirliğinin gerekeni yapması gerekirdi.” dedi. Mühendisler ise Tekel'in mevcut haliyle yeni tesisi devralmasının mümkün olmayacağını belirterek, tutanağa ‘olur’ im- zası atmayacaklarını ifade etti. Mühendisler, “Devam eden bu çalışmanın incelenmesi neticesinde sorumlular tespit edilip kamu zararı tahsil edilmelidir. Ayrıcı sorumlular cezalandırılmalı.” diye konuştu. Ocak 2001’de dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bakanlar Sümer Oral ve Kazım Rüştü Yücelen ile Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay’ın katılımıyla açılan Tekel Tuz Sanayi Müessesesi Çamaltı Tuz İşletme Müdürlüğü bünyesindeki tesisin devri 2,5 yıldır yapılamıyor. Kurumlarının zarara uğramaması için kabul tutanağına şerh koyan mühendisler, tehdit edildiklerini tutanakla tespit etti. Tekel, mühendislerin tutanağa geçtiği tehdit unsurunu göz ardı ederek konuyu savcılığa intikal ettirmedi. Bu davranışıyla mühendislerinden tepki alan Tekel Genel Müdürlüğü, hukuki süreci bir türlü başlatmadığından, çalışanlarının güvenini kaybediyor. Olayın aydınlanması için Tekel’e yeniden başvuran mühendisler ise Tekel Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’nden ilginç bir cevap aldı: “Haklarınızı yerel mahkemede arayın.”

Çamaltı Tuz Yıkama Tesisi ve İyileştirme Yatırımı’nın geçici kabul heyetinin İzmirli mühendisleri, kabul tutanağına şerh koyacakları yüklenici firma ortağı tarafından anlaşılınca tehdit edildi. Olay, tutanaklar ve üst yazı ile Tekel Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’ne iletilmesine rağmen devletin zarara uğramaması için yapılan bu girişime Tekel uzak durdu. Konuyu hukuka intikal ettirmesi beklenen Hukuk Müşavirliği, 6 mühendisinin konuyla ilgili yazısından sonra yargıya gitmedi. Geçici kabul heyetinde olmamasına rağmen Çamaltı Tuzlası’nda uzman olarak görevli bir personelin Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı’na ihbarıyla kabul heyeti tehditle ilgili olarak savcılığa ifade verdi.

Söz konusu tehdit, 28 Kasım 2002 tarihinde gerçekleşti. “İstifli taş dolgu imalatının birim fiyat tarifi” hakkında heyet üyeleri arasında yapılan tartışma esnasında İndet Ltd. Şti. yöneticisi Hakan Beşerler, olaya tepki göstererek şerh koyan mühendisleri tehdit etti. 14 kişiden oluşan geçici kabul heyetinin toplantı halinde olduğu bir anda sinirlenen Beşerler, “Bundan sonra belden aşağı vuracağım ve her türlü çirkefi yapacağım.” dedi. Bunun üzerine kabul çalışmalarının sekteye uğramaması için çalışmalara devam eden heyet, 17 Aralık 2002 tarihinde bir tutanak tuttu. 14 kişilik kabul heyetinde yer alan Başuzman H. İbrahim Ertem, Yatırım Müdürü Şükrü Özcan, Çamaltı Tuz İşletmesi Müdür Yardımcısı H. Levent Güran, Başmühendis Gazanfer Sonnur, İnşaat Yüksek Mühendisi Bülent Çiğdem ve Elektrik Mühendisi Hakan İtimeç, tehdit edildiklerini içeren tutanağı düzenleyip imzaladı. Geçici kabul heyetinin İstanbul’dan gelen Elektrik Başmühendisi Mesut Ergüney, Kontrol Büro Şefi Ömer Özer, İnşaat Mühendisi Enver Doğan, Makine Teçhizat Büro Şefi Nezahat Süzeni, Kontrol Amiri İnşaat Mühendisi İzzet Değer, Kontrol Mühendisi Elektrik Mühendisi Nurettin Yılmaz ve Kontrol Mühendisi Mimar Hilmi Kılıç ise tutanağı imzalamadı. Çamaltı Tuz İşletmesi Müdürü ve Geçici Kabul Heyeti Başkanı Sabahattin Topuz da, tutanağa imza koymadı. İzmirli mühendisler, daha sonra Topuz için ikinci bir tutanak tutup üst yazıyla ilk şikayetlerini Tuz Sanayi Müessese Müdürlüğü’ne 26 Aralık 2002’de iletti. Mühendisler, müessese müdürlüğüne yazdığı yazıda, tehditten bir gün sonra toplantı öncesi firma yetkilisi Beşerler’in özür dileyerek konunun kapatılmasını istediğini de belirtti. Mühendisler, Tekel’den şunu istedi: “Geçici kabul eki tutanaklara itirazi şerh koymamız sebebiyle tehditlerin gerçekleşebileceği ve iftira atabileceği endişemizle devlet memuriyeti kimliğimizin ve şahsımızın korunması amacıyla ekli tutanakların hukuk müşavirliğimize iletilmesi.”

Mühendisler: Yüzüstü bırakıldık

Tuz Sanayii Müessese Müdürlüğü, 6 Ocak 2003 tarihinde mühendislerin üst yazısını ve ekindeki iki tutanağı Tekel Hukuk Müşavirliği’ne gönderirken, Hukuk Müşavirliği ise iki gün sonra Tuz Sanayii Müessese Müdürlüğü’ne şu cevabı yazdı: “Konu hakkında müşavirliğimizce yapılacak bir işlem bulunmadığı, sözü edilen tehditlerle ilgili olarak mahalli cumhuriyet savcılığına müracaat edilebileceği, geçici kabulle ilgili iddiaların ise bir müfettiş marifetiyle incelenmek üzere makamdan geçirilmek suretiyle Teftiş Kurulu Başkanlığı’na intikal ettirilmesinin uygun olacağı hususlarını arz.” Tehdit edilen üyeler, haklarının savunulmadığını ve yüklenici firma temsilcisine karşı yüzüstü bırakıldıklarını düşünüyor.

Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari, tehdit edildiklerini ileri süren 6 mühendis aleyhine işlenen bu suçun doğrudan takibinin kendileri tarafından yapılması gerektiğini, bunun şikayete bağlı şahsi bir suç olduğunu ve kişilerin cumhuriyet savcılığına doğrudan başvurması gerektiğini ifade etti. Çamaltı’nda kamu adına kovuşturmayı gerektiren bir suç olmadığını kaydeden Ensari, 13.12.2002 tarihinde görevlendirilen iki başmüfettişin, mühendislerin şerhlerini de kapsayan incelemelerine devam ettiğini aktardı.

Müteahhit: Tehdit etmedim, kalleşlik ettiklerini söyledim
İndet Ltd. Şti. ortaklarından Hakan Beşerler ise kimseyi tehdit etmediğini söyledi. Beşerler, “Ben 15-16 kişinin önünde kimseyi tehdit edecek karaktere sahip birisi değilim. Sadece imza koymayan insanlara, kalleşlik ettiklerini ve belden aşağı vurduklarını ifade ettim.” diye konuştu. Beşerler, Çamaltı’nda yaptıkları her işi, projesine uygun ve Tekel Genel Müdürlüğü’nün izniyle dört kontrol elemanının gözetiminde yaptıklarını vurguladı. Beşerler, bu arada tesisi devralmadığından dolayı Tekel’i mahkemeye verdiklerini sözlerine ekledi.

1994 yılında fizibilitesi yapılan ve 42 milyar lira (1,5 milyon dolar) olarak hesaplanan söz konusu tuz yıkama tesisi, 1997 yılında yüzde 14,8 tenzilatla 297 milyar liraya (4,5 milyon dolar) İndet’e ihale edildi. 1998 yılında hazırlanan revize fizibiliteyle işin adı, Çamaltı Tuz Yıkama Tesisi ve İyileştirme Yatırımı olarak değiştirilerek işin yeni bedeli 878 milyar lira (13,3 milyon dolar) olarak belirlendi. Tekel, 2002 yılı itibarıyla işin sonunda firmaya 23 milyon dolar (32,1 trilyon lira) ödedi. İşin normal süresi 2 yıl olmasına rağmen işin kabul tutanağı 2,5 yıllık çalışmayla bile sonuçlandırılamadı. Bundan dolayı Tekel, tuz yıkama tesisini ve iyileştirme yatırımını teslim alamadı.

Öte yandan yapılan yıkama tesisi ve iyileştirme çalışmalarının TEDAŞ’tan ruhsatsız olduğu, SİT Kurulu’ndan da izin alınmadığı iddia edildi.
Zaman

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

10 - 12  Aralık 2003
İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz