reklam

01 Aralık 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

'Tanrısal Trajanus'a aittir!

İmparatorun Fars seferinden Roma'ya dönerken bu kentte hastalanarak ölmesi üzerine yapılan anıtsal yapı, Romalıların kente ilgisinin artmasına neden olmuştu.

Alanya yakınlarındaki Selinus Antik Kenti'nde (Gazipaşa) arkeologların da inceleme konusu olan ve yıllardır Roma İmparatoru Trajanus 'un mezarı olup olmadığı tartışılan anıtsal yapının Trajanus'un anıtsal mezarı olduğu ortaya çıktı. Düzlük alandaki yerleşim üzerinde bulunan anıtsal yapı Trajanus'un Fars seferinden Roma'ya dönerken bu kentte hastalanarak ölmesi üzerine yapılmış, yakılıp külleri Roma'ya götürülen Trajanus'un Selinus'ta ölmesi Romalıların kente ilgisinin artmasına neden olmuştu.

Kent daha sonra imparatorun adından dolayı Trajanapolis diye de anıldı. Dikdörtgen planlı, devşirme malzemeli yapı kalıntısının bilim adamlarınca Trajanus'un adına yapıldığı tescil edildi. Halk arasında Şekerhane (Şikârhane) olarak bilinen yapıyı Alanya Müzesi 2001'de temizledi, ortaya çıkan mimari buluntular ve mekâna ait taban döşemesi Roma döneminin yapısının ikinci katının planını ortaya koydu ve varlığını kanıtladı. Alanya ve çevresinde Selçuklu dönemi köşkleri konusunda çalışan, Scott Redford yapı hakkında araştırma yapan son bilim adamı...

Çalışmalarını bir kitapta toplayan Redford, Selçukluların bazı mimari eklemeler yaparak yapıyı köşk olarak kullanırken büyük olasılıkla Trajanus'un anıtsal mezarının kutsallığından ve görkeminden etkilenmiş olduklarını belirtiyor. Önemli ve sevilen bir imparatorun gelenekler doğrultusunda tanrılaştırıldığı bilinmektedir. Alanya Müzesi'nde bulunan bir sikkenin arka yüzünde ''Tanrısal Trajanus'a ait tapınak'' yazılı. 4 sütunlu stilize Trajanus Tapınağı'nın içerisinde imparator Zeus 'a benzer şekilde elinde şimşek demeti ve mızrakla betimlenmiş. Birinci yapıyı kuşatan ikinci kullanımda devşirme malzemenin bolluğunun, Selçuklu özelliği olduğunu vurgulayan Redford, giriş kapısındaki eyvanın Ortaçağ İslam mimarisine ait bir unsur olduğunu, Şikârhane'den (av köşkü) geldiğini ve Selçuklu dönemi köşkü olduğunu belirtiyor.
Cumhuriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz