reklam

02 Aralık 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Pompeipolis gün ışığına çıkarılıyor

Pompeipolis'in gün ışığına çıkarılması için başta Taşköprü Belediyesi olmak üzere, valilik ve diğer ilgili kurumların çalışmalarına karşın Türkiye Şeker Fabrikaları'nın, antik kentin üstündeki araziyi henüz Kültür Bakanlığı'na devretmediği öğrenildi.

Efes'in bir benzeri olarak değerlendirilen Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis antik kenti gün ışığına çıkarılıyor. Önümüzdeki mayıs ayında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu 'nun başkanlığındaki bir ekibin kazı çalışmalarına başlayacağı açıklanırken uzmanlar, antik kentin Zeugma veya Efes kadar ilgi göreceğini dile getiriyorlar.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan antik kent, MÖ 64 yılında Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Bolu ve Zonguldak illerini içerisine alan Paplogania'nın Roma İmparatorluğu'nun idaresine geçmesi ile başkent oldu. Bu dönemde idari açıdan bir eyalet merkezi statüsüne getirilen Pompeipolis; saray, tapınak, senato binası ve zengin evlerin bulunduğu büyük bir yerleşim merkezi olarak kullanıldı. MS 536 ile 553 yıllarında ise başpiskoposluk merkezi durumuna yükseltilen ve ''para basma'' yetkisi tanınan Pompeipolis'te ilk etapta yapılan kurtarma çalışmalarında ''Zeugma'daki mozaiklere'' benzer buluntulara ulaşıldı. Prof. Dr. Çınaroğlu, ''İlçedeki Zımbıllı tepesinin altında kralların sarayları bulunmaktadır. Taşköprü'nün altında ise Pompeipolis'in mahalleleri, semtleri yer alıyor. Valilik bize 400 milyar liralık yardım sözü verdi. Eğer antik kenti ortaya çıkarırsak Taşköprü arkeolojik park haline gelir'' dedi.

Eski Kastamonu Valisi Enis Yeter ise Pompeipolis'in ortaya çıkarılmasının tüm dünyanın dikkatini Türkiye'ye çekeceğini söyledi.Antik kentin gün ışığına çıkarılması için başta Taşköprü Belediyesi olmak üzere, valilik ve diğer ilgili kurumların çalışmalarına karşın, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın, antik kentin üstünde bulunan ve eskiden depo alanı olarak kullanılan araziyi henüz Kültür Bakanlığı'na devretmediği öğrenildi.
Cumhuriyet 

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz