reklam

05 Aralık 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Büyükşehir Belediyesi çöpten elektrik ve gübre üretiyor!...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kemerburgaz'daki Kompost Tesisi kendi alanında dünyanın 2. büyük tesisi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, patlayan çöp dağlarını bacasız fabrikalara dönüştürerek ekonomiye kazandırdı. İstanbul'da artık çöpten kompost gübre ve elektrik üretiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı İşletmeler Müdürlüğü, patlayan çöp dağlarını bacasız fabrikalara dönüştürerek ülke ekonomiye kazandırdı. İstanbul'da artık çöpten kompost gübre ve elektrik üretiliyor.

İşletmeler Müdürlüğü'nün 2001 yılı içerisinde deneme üretimine aldığı Kompost Üretim ve Geri Kazanım Tesisi; dünyada ikinci büyük Türkiye'nin de bu alanda ilk tesisi olma özelliğine sahip... Günde çbin ton gübre üretim kapasitesi ile hizmet veren tesis, 32 hektarlık bir alan üzerinde bulunuyor.

Kompost; tıpkı hayvan gübresi gibi, toprak zemini iyileştirmek maksadıyla bahçelerde, spor alanlarında ve parklarda kullanılıyor. Ayrıca katı atıklarda bulunan geri dönüşüme uygun olabilecek (kağıt, ambalaj v.b.) malzemeler de yapılan bu tesis ile birlikte geri kazanılmış oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin topladığı çöplerin yanısıra, Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan temizlik ve bakım çalışmalarında oluşan bitkisel atıklar da doğrudan kompost tesisine gönderiliyor.

Öte yandan, yakın zamanda kompost ve geri kazanım tesisi için gerekli olan organik maddelerin ve bitkisel atıkların toplanması ile nakledilmesi çalışmalarında ilçe belediyeleri ile koordinasyon içinde çalışılacak. Pazaryeri, otel, yemekhane vb.yerlerin atıkları ayrı ayrı toplanarak istasyonlarda oluşturulan bir perondaki siloya dökülecek ve buradan direkt kompost tesisine nakledilecek.

Kompost Nedir ve Kompostlaştırma Nasıl Olur?
Kompost; gübreden farklı olarak, toprağı ıslah edici, organik değeri yüksek malzemeden meydana geliyor. İçerisine azot ve fosfor verilerek istenilen şekilde gübre elde ediliyor. Kompost gübre; katı atık(çöp) içerisindeki organik maddelerin, mikroorganizmalar vasıtasıyla yeterli oksijenle reaksiyona girerek çözülmesi ve bu esnada karbondioksit, su ve ısının oluşturulması ile oluşuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu tesiste kompostlaştırma, basınçlı havalandırma ile yapılıyor. Basınçlı havalandırma ile, yığınlar arasından geçen yoğun hava vasıtasıyla oluşan hava ile oksijenli ortamda çürüme sağlanıyor. Kompostun oluşum süresi ise, yaklaşık 8 hafta...

Geri Dönüşüm Nasıl Oluyor?
Tesise gelen atıklar önce elle ayıklama ve geri dönüşüm bantlarına alınarak ayıklama yapılıyor. Burada katı atıklar içindeki kağıt, plastik ve metal gibi maddeler elle ayrılarak geri kazanım sağlanmış oluyor. Kalan atıklar içerisinde toprak ve kül gibi maddeler de eleğe alınarak temizlendikten sonra, fermentasyon ünitesine gönderiliyor.

Kompostun Yararları Nelerdir?
1- Boşluk hacmini arttırır
2- Havalandırılmasını sağlar
3- Kolay işlenmesini sağlar
4- Su tutma kabiliyetini artırır
5- Organik madde değerini artırır
6- Besin maddelerinin daha iyi kullanılmasını sağlar

Türkiye'de bir ilk; "Çöpten elektrik üreten dev tesis İstanbul'da..."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı İşletmeler Müdürlğü, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak 16 Temmuz 2002 tarihinde 1995 yılında kapatılan eski Kemerburgaz Çöplüğü üzerinde "Çöp Gazından ten Elektrik Enerjisi Üretim Tesis"ni kurdu.

Bu tesis, Türkiye'de ilk defa uygulanan aktif gaz depolama sistemiyle gazların toplanarak arıtılması ve sonra metan gazı yakılarak elektrik enerjisi elde edilmesiyle elektrik üretiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de bir ilk olarak kurmuş olduğu tesis ile yılda yaklaşık 50 milyon 400 bin kilowat elektrik enerjisi üretiliyor ve böylece metan gazı bertaraf edilip yer altı sularının kirlenmesi önleniyor. Bu tesis ile, 15 yıl süreyle 10 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.

Eski Kemerburgaz Çöplüğü'nden çıkan gazların, elektrik üretim tesisinde bulunan 20 silindirli özel gaz motorlarında yakıt olarak kullanılması ile bu motorların çalıştırdığı alternatörler vasıtasıyla saatte yaklaşık 6 megawat elektrik elde ediliyor.
İBB

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz