reklam

09 Aralık 2003 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

Çorum Kalesi Sakinleri Şikayetçi

Tarihi Çorum Kalesi’nde ikamet eden mahalle sakinleri, yerleşim yerinin SİT alanı konumunda olması nedeniyle belediyenin altyapı hizmetlerinden yararlanamıyor.

Hasar gören evlere müdahale edilemeyen Kale içerisindeki 42 hanede yaşayan dar gelirli yaklaşık 300 kişi, yetkililerin geliştireceği bir proje dahilinde başka bir alana yerleşmek istiyor.

Kale içi sakinleri, ucuz olması nedeniyle tercih ettikleri Kale içi evlerine SİT alanı olması nedeniyle, belediyenin altyapı hizmeti getiremediğini, hasar gören evlere de müdahale edemediklerini bildirdiler.

Kale içerisinde yaşam şartlarının çok zor olduğunu belirten mahalle sakinleri, “Maddi durumumuz iyi olmadığından (kirada oturmaktan iyidir) düşüncesiyle ucuz diye Kale içerisinden ev aldık. Ancak yıllar itibariyle yağışlar ve yaşanan depremler sonucu evlerimiz harabe haline geldi. En yeni evin bile duvarlarında çatlaklar var. Bazı evlerin çatılarında uçma meydana geldi. SİT alanı olduğundan hasar gören evlerimize müdahale edemiyoruz. Can güvenliğimiz tehlikede.

Evlerimiz her an yıkılabilir. Ya da bir yangın çıksa yapılar ahşap olduğu için evlerin tamamı yanar. Belediyenin altyapı hizmetlerinden de yararlanamıyoruz. Kentin tamamının kanalizasyon ve su şebekesi yenilenirken, biz halen 50-60 yıl önce kurulmuş sistemle idare etmek zorunda kalıyoruz. Elektrik kabloları da eski ve yenilenmiyor. Sürekli elektriklerimiz kesiliyor” diye konuştular.
Kale içi sakinleri, yetkililerin geliştireceği bir proje dahilinde başka bir alana yerleşmek istediklerini kaydettiler.

Tarihi Çorum Kalesi
Melik Ahmet Gazi’nin Çorum’u fethinden sonra yapılmış bir Danişmendli yapısı olan Tarihi Çorum Kalesi’nin yapımında o zamanki depremde harap olan şehrin taş kalıntıları kullanılmış. Kare şeklinde olan kalenin dört köşesinde çapları 5 metre olan kavisli dört kule bulunuyor. Kalenin kuzey cephesindeki, üzeri büyük saç ve kalın çivilerle perçinlenmiş kapısının, solunda zindan odası, sağında muhafız odası yer alıyor. İçinde minaresiz bir mescit bulunan kalenin içindeki yapıların tamamı ahşaptan oluşuyor.
NTVMSNBC

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Küreselleşme ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 18 Aralık'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Süha Özkan
Konuşmacılar:
Cengiz Bektaş, Mehmet Konuralp, Ömer Madra, Murat Tabanlıoğlu

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz