reklam

09 Aralık 2003 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

"Topkapı Şehir Parkı" İstanbul'un gülen yüzü oluyor

Büyükşehir Belediyesi; bir zamanlar seyyar satıcıdan, karmaşadan ve kirlilikten adım atılamayan Topkapı'da, yeşili ve sosyal alanlarıyla dev bir "Şehir (Fetih) Parkı" inşa ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; eskiciler, demirciler ve hurdacıların, seyyar satıcıların, bit pazarı tarzı yapılaşmaların, karmaşık bir trafik düzensizliğinin boy gösterdiği Topkapı'yı, yıllara yayılan büyük emeklerin sonucu tarihteki asli kimliğine tekrar kavuşturuyor.

Topkapı'daki büyük değişim, otogarın Esenler'e taşınmasıyla ve hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin en büyük kavşağı olan Topkapı Kavşağı'nın yapılmasıyla başladı. Anıtlar Kurulu onaylı projeye, bu alandaki trafiğin yeraltına alınmasıyla start verildi.

Anadolu ve Trakya kavuşuyor...
Anadolu ve Trakya bölgeleri olarak isimlendirilen ve toplam 354 dönümden oluşan bu büyük alanın içinde yok yok. Parkın yapımı bitirildiğinde toplam alanın yarısını oluşturan yeşil alanı İstanbul'a ve İstanbulluya nefes aldıracak.

Topkapı Şehir (Fetih) Parkı Türkiye'de tarihi bir alana kurulan en büyük, en kapsamlı ve en modern park olma özelliğini taşıyor. Yapısı itibariyle pek çok yeniliği bünyesinde barındıran parkta hem tarihi ve kültürel ögeler hem de modern ve sosyal alanlar dikkat çekiyor.

Beş yüz minibüs ve bin beş yüz araç kapasiteli dört katlı iki adet yer altı kat otoparkı, çocuk oyun alanları, gezi ve yürüyüş yolları, kafeteryalar, helikopter pisti, gösteri havuzları, Osmanlı Sokağı, panaromik resim izleme binası gibi gibi pek çok bölümüyle bir açık hava müzesini andıran park, büyüklüğü itibariyle de İngiltere'nin ünlü Hyde Park'ını andırıyor. İşlevsel bölümlerinin önemli bir kısmı bitirilen devasa park, üst yapı düzenlemeleri de tamamlanmasıyla Şubat 2004'te hizmete açılacak.

Şehir Parkı'nın yapımı çerçevesinde; Anadolu ve Trakya eski otogar alanlarını halen tam ortadan ayıran, tramvay, minibüs yolu ve diğer araç yolu trafiği tamamen yeraltına alınıyor. Çalışma tamamlandığında bir zamanlar trafik keşmekeşinin, yoğun araç trafiğinin yaşandığı kaostan hiçbir iz kalmayacak ve bu yerlerde yeşil alanlar, park düzenlemeleri yer alacak.

Topkapı Parkı'nın en ilginç bölümlerinden biri de yapımı tamamlanmak üzere olan ve dünyada sayılı örnekleri bulunan "Panoromik Resim İzleme Binası"... Türkiye'de ilk defa uygulanan bu projede, 2 bin metrekarelik bir alanda İstanbul'un fethi yağlı boya tablolarla tasvir edilecek.

Resimler ve seyir terası arasında da konuyu destekleyecek, toplar, atlar vs. gibi şekiller ise üç boyutlu olarak dizayn edilecek. Hollanda'daki örneğinden esinlenilen ve izleyenlere, 360 dereceye yayılan şekilleri gerçekmiş gibi algılatan bu çalışma, hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler için oldukça ilginç ve görülmeye değer olacak.

Gerçekleştirilecek "Şehir Parkı" kapsamında, ilk olarak büyük istimlaklar yapılmıştı. Şehrin merkezindeki bu tarihi mekanın, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u Fethi'nde surlarda açılan gedikten şehre ilk girdiği yer olarak da biliniyor. Ayrıca Anadolu'dan İstanbul'a gelen insanların şehirde ilk namaz kıldıkları Anadolu Otogarı'nın mescidi de Topkapı'nın sembolleşmiş eserlerden biriydi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Yapı İşleri Müdürlüğü'nce, 25 Ocak 1999 tarihinde yapımına başlanan Topkapı Şehir Parkı; eski Trakya ve Anadolu Otogar Bölgeleri'nin bir bütünlük içerisinde Topkapı Kavşağı üzerinde, güneyde İstanbul Kara Surları'na bitişik, kuzeyde D-100 Karayolu'na cepheli, batıda Merkez Efendi Mezarlığı, doğuda ise Topkapı Mezarlığı ile çevrili, toplam 354 bin metrekare alanda yapılıyor.

Tamamlandığında bölgeyi ihya edecek ve yaşanabilir bir çevre oluşacak projenin yüklenici firmaları; Anadolu Bölgesi'nde BİAT İnşaat, Trakya Bölgesi'nde HONA İnşaat. Park, 2003 yılı birim fiyatları ile 56 trilyon liraya malolacak.

Topkapı Şehir Parkı'nın teknik özellikleri şöyle;
· Eski Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nde 180 bin m2'lik peyzaj işleri ve ağaçlandırma, bitkilendirme ve çimleme işleri. Eski Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nde 2 adet 4 katlı yeraltı otoparkları. Eski Anadolu Otogarı'nda 3 katta toplam 900 araçlık otopark, 4 katta 300 araçlık minibüs durakları olmak üzere, 9 bin 2'lik kat alanı ve 36 bin m2'lik yeraltı otoparkı
· Yeraltı katlı otoparkların üzerine 3 bin 300 m2 ve 9 bin m2'lik alanlı olmak üzere 2 adet spor alanı, (mini futbol, basketbol ve roller-blade pisti) 1.600 m2 alanlı müzik, ses, ışık gösterisi ile birlikte 4.300 m2 alanlı 2 adet gölet. 400 m2 alanlı iki adet çok fonksiyonlu çocuk oyun alanları
· Eski Anadolu Otogar Bölgesi'nde, minimum 2.000 m2 büyüklüğünde panoromik resim izleme binası. Tüm peyzaj alanlarının otomatik sistemle sulama imkanı için yeraltı su depoları ve havuzları
· Takkeci İbrahim Ağa Camii çevresinde eski İstanbul mimarisi dokusunda 22 adet tek katlı el sanatları çarşısı. Katlı Otopark çıkışında alış-veriş birimleri, bekleme durakları ve kafeteryalar. Millet Caddesi, Cevizlibağ Yolu üzerindeki yeraltı araç geçidinin ve katılım yolunun genişletilmesi · Millet Caddesi ile Mevlanakapı-Edirnekapı (10. Yıl Bulvarı) kesişme noktasında diğer Karayolları ile çevrelenmiş alanda havuz ve havuz altında bin 400 m3 kapasiteli su deposunun yapımı
· 354 bin m2'lik toplam alan içerisindeki gezinti, koşu ve yürüme yolları · Rekreaktif amaçlı günü birlik tesisleri, piknik alanları, sergi alanları, gösteri izleme yamaçları, oturma ve dinlenme alanları, yeraltı WC, aydınlatma sistemleri, yeraltı tesisleri
· Eski Anadolu Otogar Bölgesi'nden Osmanlı mimarisinde bir cami ve Eski Trakya Otogar Bölgesi'nde İlyaszade Camii
İBB

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz