reklam

09 Aralık 2003 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

AKP'nin 'varoş' planı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sınırı mülki sınırla aynı olacak. Sultanbeyli, Büyükçekmece gibi büyük ilçelerin de katılımıyla büyükşehir için oy kullanabilecek seçmen sayısı 1 milyon dolayında artacak. Büyük bölümü 'varoş' olan mücavir alandaki seçmen de büyükşehir seçimine katılacak.

AKP iktidarı, büyükşehir belediyelerinin sınırını 28 Mart seçiminden önce genişletmek için Meclis'te bekleyen yasa önerisine hız verdi. İstanbul ve İzmit'te büyükşehirin görev alanını coğrafi sınırlarla eş tutan öneriye göre, yalnız İstanbul'da 1 milyon dolayında seçmen daha büyükşehir seçimine katılabilecek.

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Baş 'ın Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Yasa'yı değiştiren önerisi Meclis İçişleri Komisyonu'nda dün kabul edildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu , öneri olmakla birlikte düzenlemenin bakanlık çalışmasıyla hazırlandığını vurguladı.

Yasa önerisine göre, nüfusu 5 milyondan fazla olan İstanbul'da büyükşehir belediyesi sınırı coğrafi sınırla aynı olacak. Ankara gibi nüfusu 5 milyondan az, 2 milyondan yüksek olan büyük kentlerde valilik binası merkez kabul edilerek 50 kilometre yarıçaplı, nüfusu 2 milyona kadar olan büyük kentlerde 30 kilometre yarıçaplı, 1 milyondan az olan büyük kentlerde de 25 kilometre yarıçaplı hesaplama yapılarak görev alanları genişletilecek. Bu sınırlar içinde kalan ilçeler büyükşehir ilçe belediyesi, beldeler de alt kademe belediyesi olacak.

Düzenlemeye göre büyükşehire katılacak köylerden de artık emlak vergisi alınacak. Orman köyü olan yerleşim birimleri ise köy statüsünü devam ettirecek. Düzenleme yasalaşırsa, daha önce mücavir alanda yer alan bölgelerin imar planı da büyükşehir belediyelerince yapılacak.

Düzenlemeye göre, İstanbul ve İzmit'te büyükşehir belediyelerinin sınırı mülki sınırla aynı olacak. İstanbul'da 32 ilçe ve 72 beldenin tamamı büyükşehir alanına girecek. Büyükşehire yeni katılacak ilçeler arasında Sultanbeyli, Büyükçekmece, Silivri gibi yüksek nüfuslu bölgeler dikkat çekiyor. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanabilecek seçmen sayısı 1 milyon dolayında artabilecek. 1999 seçiminde 6 milyon 174 bin olan İstanbul seçmeninden 5 milyon 537 bini büyükşehir için de oy kullanabiliyordu. Kasım 2002'de ise İstanbul'un genel seçmen sayısı 7 milyon 419 bine yükseldi. Daha önce ''mücavir alanda'' bulunup şimdi büyükşehir sınırına katılması planlanan bölgelerde ''varoş'' alanlarının yoğunluğu da dikkat çekiyor.

Ankara'da Esenboğa, Temelli, Hasanoğlan, Elmadağ, Pursaklar, Bağlum, Çubuk, Saray belediyeleri büyükşehire katılacak. Adana'da İncirlik'in yanı sıra 16 belde ve 40 köyün büyükşehir sınırlarına gireceği hesaplanıyor. 16 büyükşehir belediyesinin sınırı da yeni hesaplamayla çizilecek.

Komisyona bilgi veren İçişleri Bakanı Aksu, mücavir alan içinde yer alan ve büyükşehirle ilişkilendirilmeyen bölgelerle ilgili sorunların eski yasada dikkate alınmadığını belirtti. Aksu, bu ayrımın imar bütünlüğünü ve büyük kent yapısını bozduğunu söyledi.

Komisyona gelen Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak , Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek , Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan önerinin seçimden önce yasalaşması için milletvekillerinden destek istedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen kent planlaması, imar bütünlüğü açısından gerekli olduğunu ifade ederek öneriyi destekledi.
Cumhuriyet

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Küreselleşme ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 18 Aralık'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Süha Özkan
Konuşmacılar:
Cengiz Bektaş, Mehmet Konuralp, Ömer Madra, Murat Tabanlıoğlu

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz