reklam

09 Aralık 2003 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

Yangın

Efes Otelinde yangın çıktı... İtfaiye geldi söndürdü. Zarar büyük, ama sigorta olduğu için sorun olmaz. Tamirat yapılır, İzmir İktisat Kongresi'ne yetiştirilir ve iş biter. Ancak konu ya da sorun bu kadar değil. Efes oteli yangınındaki iki konuya değineceğim. Birincisi, bu tür olaylardaki kriz yönetimi, ikincisi de inşaatın denetimi.

Diyeceksiniz ki, kentin merkezindeki ulaşımı kolay, trafik düzeni sorunsuz bir yerde krizden neden söz ediyorsunuz?

Yol Çilesi
Efes Oteli'nin kongre merkezi arka tarafta, yani Vasıf Çınar Bulvarı tarafında. Bu kısa bulvarda yangın veya trafik kazası nedeniyle kısa süreli de olsa bir kapanma söz konusu olduğunda, İzmir'in trafiği felç oluyorsa, ortada önemli bir sorun var demektir.

Düzenleme adı altında, kentteki caddeler, bulvarlar, sokaklar yeniden inşa edildi. Trafik bilimi adına, belediyecilerimiz İzmir'e imzalarını attılar.

Araba kullanmak eziyet haline getirilerek, insanlar araba kullanmaktan caydırıldı. Belediyenin kent yönetimi anlayışı sonunda, trafik de görece rahatlamış (!) oldu.
Bu rahat trafik düzeni içinde, itfaiye ters yollardan ve nerede ise arabaların üzerine basarak yangın yerine ulaştı. Derken, sadece Cumhuriyet Meydanı değil, Talatpaşa Bulvarı'ndan, Alsancak Gar girişine, Gazi Bulvarından Basmane'ye dek her yer tıkandı.

Esnaf, bir cumartesi günü gıda çarşısında kilitlendi. Ve bütün bunlar yalnızca bir binanın yanmasıyla gerçekleşti. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Denetim Kaçağı
Yapı Denetim Yasası binaların denetimini öngörüyor ama kamu binaları bunun dışında. Belediye ev yaptırıp halka satıyor, devlet elindeki binayı özel sektöre devrediyor. Bu inşaatların adı "kamu inşaatı" oluyor.

Efes Otelinde tadilat otel odaları kısmında olacaktı, yangın kongre merkezi tarafında çıktı. Denetimden kaçırmanın bir amacı da işi istediği gibi yapmak. İstedikleri gibi, kesip biçiyorlar.
Efes yangınının yarattığı kaosu unutmayalım.
Yeni Asır - İskender Odabaşoğlu

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz