reklam

11 Aralık 2003 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Depreme plan var para yok

Büyük bir deprem bekleyen İstanbul'da Deprem Master Planı acil işler kapsamına alınmadı. Seçimlerin yapılacağı mart ayına kadar planın sonuçlandırılamayacağını düşünen yöneticilerin, oy kazandıracak bir yatırım olmadığı gerekçesiyle ile planı durdurduğu öne sürülüyor.

İstanbul'un ''Deprem Anayasası'' olarak tanıtılan ve büyük bir reklam kampanyası ile duyurulan ''Deprem Master Planı'' na bütçeden ''sıfır'' pay ayrıldığı öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Müdürü Mahmut Baş , bütçe belirlenirken yeni yatırımların seçimden sonra oluşacak meclise bırakıldığını, Deprem Master Planı'nın da devam ettiğini söyledi.

4 üniversite tarafından hazırlanan İstanbul Deprem Master Planı'nın uygulanmasından vazgeçildiğine dair söylentiler soru işaretleri yarattı.

Belediye bütçesini hazırlarken yerel seçimlere kadar acil olanlar hariç tüm yatırımları iptal etme kararı alan Belediye Meclisi'nin, 30 yıl içinde büyük bir deprem bekleyen İstanbul için hazırlanan planı da ''acil olmadığı için'' rafa kaldırdığı öne sürülüyor. Seçimlerin yapılacağı mart ayına kadar planın sonuçlandırılamayacağını düşünen yöneticilerin, oy kazandıracak bir yatırım olmadığı gerekçesi ile planı durdurduğu söyleniyor.

Bazı belediye çalışanlarının plandan vazgeçildiğini söylemelerine karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Bölümü Müdürü Mahmut Baş , bu bilgiyi yalanladı.

Baş, ''Deprem Master Planı devam eden bir proje. Plan için yaklaşık 10 trilyon liralık pay ayrıldı. Bütçe görüşmelerinde sadece yeni yatırımlar yapılmamasına karar verildi'' diye konuştu.

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Yıldırım Güngör de planın üzerinde çalışılarak uzun vadede İstanbul için yararlı bir hale getirilebileceğini söyledi.

Çıkarların değil güvenliğin ön planda tutulması gerektiğini dile getiren Güngör, ''Planı eleştirerek doğru bir yola getirebiliriz. Biz bu plana yine de sahip çıkıyoruz. 200 bilim adamının emeği çöpe atılamaz'' dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin ortak çalışması olarak yaklaşık bir yılda hazırlanan plan 100 milyon dolara mal oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra hazırladığı en büyük proje olan Deprem Master Planı, İstanbul için milat olarak nitelendiriliyor.

Başta Kat Mülkiyeti ve İmar Kanunu olmak üzere 33 yasanın değişmesini gerektiren plan kapsamında İstanbul'da 1 milyonun üzerindeki yapı stokunun en az 400 bininin elden geçirilmesi gerekiyor.

Bunun için pilot bölge olarak Zeytinburnu seçilmişti. Binaların elden geçirilip güçlendirilmesi için 3 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. 
Cumhuriyet

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz