reklam

11 Aralık 2003 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Destek vereni kayırdı

Irak'ın yeniden inşası için açılacak dev ihalelere katılabilecek ülkeler listesine Türkiye'yi alan ABD, savaş döneminde kendisine karşı çıkan Fransa, Rusya ve Almanya'yı liste dışı bıraktı

ABD'nin Irak'ın yeniden inşası için ayırdığı 18.6 milyar dolarındaki dev ihalelerde doğrudan yarışabilecek ülkeler listesi resmen açıklanırken, Türkiye de bu listede yer aldı. Irak Savaşı'nda ABD'nin yanında yer almayan Fransa, Almanya, ve Rusya gibi ülkeler ise listede bulunmuyor. Ancak Amerikan kaynaklı bazı haberlerde, bu ülkelerin de taşeron firma olarak ihaleyi kazanan ülkelerin şirketlerine belli malların satışını yapabileceği savunuldu. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, yeni açılacak ihalelere katılabilecek ülkelerin, ''ulusal güvenlik gerekçesiyle'' ABD, Irak, koalisyon ortakları ve Irak'a asker desteği sağlayan ülkelerden oluştuğunu açıkladı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı, rekabetin, ana yüklenici olarak adı geçen ülkelerle sınırlanmasının, Irak'ta gelecekte uluslararası işbirliğinin gelişmesine yardım edeceğini de savundu.

60'tan fazla ülke listede
AA'nın haberine göre Wolfowitz, yayınladığı açıklamada, 26 inşaat ve hizmet ihalesinin, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Koalisyon yönetimi tarafından, rekabet usulüyle dağıtılacağını bildirdi. Paul Wolfowitz'in açıkladığı ve 60'tan fazla ülkenin yer aldığı listede, Türkiye, ABD, Irak ve İngiltere'nin yanı sıra Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bulgaristan, Danimarka, Mısır, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Filipinler, Polonya, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Güney Kore, İspanya, Tayland, Tonga, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan gibi ülkeler bulunuyor. İhalelerin, önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Türk ekibinin başarısı
Washington'da AA muhabirinin görüştüğü kaynaklar, ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'ın denetiminde hazırlanan ilk listede Türkiye'nin yer almadığını belirttiler. Ancak Türk yetkililerin, Irak'a asker katkısı öneren Türkiye'nin de bu listeye dahil edilmesi gerektiği görüşünü, Amerikalı yetkililerle temaslarında ısrarla vurgulaması üzerine, Türkiye de listeye dahil edildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in geçen hafta, Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) toplantıları çerçevesinde Washington'a yaptığı ziyarette de bu konu gündeme getirildi.

İlişkiler yumuşadı
Bu arada ABD'nin etkili gazeteleri, Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden iyileşmeye başladığı yorumunda bulundular. The Washington Post Gazetesi'nde yer alan bir değerlendirmede, ''Irak Savaşı'nda Türkiye'nin Amerikan askerlerine topraklarını açmayışıyla gerilen Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu yöne doğru umutlu bir dönüş içinde olduğu'' belirtildi. The New York Times ise, listede Fransa, Almanya ve Rusya'nın olmadığına dikkat çekerken, bunun Bush yönetiminin, Irak savaşına karşı çıkan müttefiklerine en önemli yanıtı olduğu belirtildi. Haberde, listede yer alan Türkiye'nin Irak savaşı sırasında katkısı az olmakla birlikte hava sahasını kullandırdığı anımsatıldı.

AB incelemeye aldı
Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, ABD'ye destek olmayan ülkelerin Irak'ın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili ihalelere katılmamasının normal olduğunu söylerken, AB komisyonu, bu kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olup olmadığını inceleyeceğini açıkladı. Bu arada liste dışı kalan ülkelerden tepkiler yağıyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Herve Ladsous, ''Fransa, Pentagon'un kararını not etti ve bunun uluslararası hukuk kurallarına uygun olup olmadığını inceliyor'' dedi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da karara tepki gösterip, 'Kararın ayrımcı bir tutum olduğunu ve Irak'ta istikrarın sağlanmasına yardım etmeyeceğini' söyledi.

Tepkiler yağıyor
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, bunu şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, ''Amerikan tarafıyla görüşeceğim'' dedi. İvanov ise ''Irak'ın yeniden imarına katılmak isteyen herkese bu fırsat verilmeli'' şeklinde konuştu. Almanya Ekonomik İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul ise ABD'nin ''ikili bir oyun'' oynadığını belirtirken ''Bir yandan uluslararası alanda daha fazla asker talep ediyor, diğer yandan Irak'ın yeniden imarını tek başına üstlenmek istiyorlar'' dedi. Alman Başbakanlık Baş Sözcüsü Bela Anda ,'Alman hükümeti bunu kabul edemez 'dedi. Kanada'da yakında başbakanlığı üstlenecek Paul Martin, ABD'nin Irak savaşına katılmayan ülkelerin firmalarının ihaleye girmelerini engelleme kararını anlamakta zorlandığını açıkladı. Başbakan Yardımcısı John Malley ise, kararın Irak'ın yeniden inşası için gelecekte para vermekte kendilerini zorlayacağını kaydetti.
Akşam

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı

10 - 12  Aralık 2003
İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz