reklam

13 Aralık 2003 Cumartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Hangi Mimar Kimin için Kiminle Neyi Tasarlıyor?

WTC'ın yeniden inşasında eşleşen David M.Childs ve Daniel Libeskind mimarların Manhattan'daki hızla artan mimari işbirlikleri içinde en büyük örnek. Batı 53. Cadde'deki Modern Sanatlar Müzesi'ni büyütme çalışmalarında Japon Modernist Yoshio Taniguchi, Kohn Pedersen Fox ile ortak bir çalışma sürdürüyor. Columbus çevresinde bitmek üzere olan David Childs'a ait Time Warner Merkezi ise tıpkı çikolatalı bir yumurtanın içine yerleştirilmiş marchmallow gibi Rafael Vinoly'nin Lincoln Merkezi'ndeki Jazz performansını içeriyor. En son gelişme ise Cooper Union'da yapılması düşünülen bir sanat ve bilimi geliştirme binası için açılan yarışmada; parçalanmış formlarıyla ünlü İngiliz mimar Zaha Hadid'in, Ground Zero'da halkın bir yapı yapılmasını reddettiği fikri ile son zamanlarda adı düşük performansla eş anlamlı olan Beyer Blinder ile ortak çalışıyor olması.

Bu tür işbirlikleri mesleğin bir parçası olduğundan bu yana mimarlar birlikte yaşayabilecekleri terimleri türetmek için tartışıyorlar. Modern Sanatlar Müzesi'nde düzen oldukça normal: yurtdışından gelmiş ünlü mimar, o bölgede yaşayan ve çalışan bir mimar ile ortak çalışıyor. Bay Taniguchi e-posta aracılığıyla tek sorumlu olmanın tercih edebileceği bir durum olduğunu beirtirken Kohn Pederson Fox normal olarak kendisini ikinci planda görmüyor.

Firmanın bir ortağı olan William Pederson, ortaklıkların devam etmesi için gerekli olan tavrı bir ekibin diğeriyle yarışmadan dayanışma içinde oluşuyla açıklıyor. Böylece MoMA ile ortak bir iş konusunda teklif geldiğinde kafamızda soru işaretleri oluşru diye ekleyen Pederson kendilerinin uygulama mimarı değil tasarım mimarı olduğunu belirtti. Böylece "yürütücü mimar" ünvanı üzerinde üzerinde anlaşıldı. Mimara sözlü bir saygınlık kazandıran nispeten yeni bir ünvan, başroldeki tasarım mimarı ile "banttaki mimar" yani işi kolaylaştırıcı arasında bir görev tanımlıyor.

Architectural Record'un editörü Robert Ivy'ye göre bu ünvan, son zamanlarda kullanılmaya başlanan ve mimarların çalışmalarındaki değişikliğe dikkat çeken bir tanımlama. "Bu sadece bir dolaylı anlatma değil" diyen Ivy, "banttaki mimar"ünvanı tasarım mimarına boyun eğen bir anlamı içerirken, "yürütücü mimar"ın aktiv, günlük bir varlık ile tasarıma katkı sağlayan bir rol üstlendiğini belirtiyor.

Sekizinci Cadde'dek New York Times binasının tasarımı için Avrupa kökenli Renzo Piano tasarımcı mimar olarak görevlendirilirken New York'lu Fox&Fowle kendi şirketini projeye ortak olarak adlandırıyor. Durumu daha da zorlaştıran konu ise yayınlarda genellikle yürütücü mimarın adının geçiyor olması ya da bazı yayınlarda birinin adı geçerken bazılarında diğerinin adının geçmesi. Ivy'ye göre görevdeki ünvanların açılımı bir menüyü andırır hale gelmiş.

Doğal olarak, bu tür işbirlikleri genellikle gerginlik yüzünden beceriksiz ve kaygılı sonuçlar yaratıyor. Manhattan'da çalışan Bay Vinoly'ye göre bir binanın tasarımında başka bir mimarla birlikte çalışmak, iki cerraha bir operasyonda neşteri paylaşmayı önermek gibi bir durum.

Vinoly aslında Ground Zero Yarışması'nda Libeskind'e karşı karbeden Think takımındaki mimarlardan bir tanesiydi ve bu takım Manhattan'dan Frederic Schwartz ve Tokyo'dan Shigeru Ban'a kadar geniş kapsamlı bir gruptan oluşuyordu. Vinoly bu durum karşısında piyano çalmaya geri döneceğini belirtirken sonra projede yürütücü mimar görevini üstlendi. Rafael Vinoly 170 kişilik bir ofisi yürütüyor ve ofisteki kalabalıklığın boyutu büyük ölçekli bir projede bile Vinoly'nin ortaklıktan kaçındığını gösteriyor. Her türlü yapıyı inşa etmek için kalabalık bir grup çalıştıran Vinoly başkalarıyla çalışmanın dünyadaki herşeyden daha zor olduğunu ve felekate reçete oluşturduğunu belirtiyor.

Buradaki gerçek problemin tasarımcıların işbirliğini genelde ne tasarlayacağını tam olarak bilmediğinide kabul etmesi olduğunu söyeleyen Vinoly , Colombus Circle'daki Lincoln Merkezi'nde tasarladığı Jazz performans alanlarını bir binanın içinde yerleşmiş bir başka bina olarak düşündüğünü belirtti. Vinoly bu durumu sonradan New York Belediye Başkanıolan Rudolp Giliani'nin halk ve üst yönetim arasında bağlantı fikrini kabul etmiş.

2001 yılında şehir merkezinde Prada'nın yıldız mimarları olan Rem Koolhaas ve Herzog & de Meuron'un organizatör Ian Schrager için East Village'da bir butik otel için gerçekleştirdikleri ortaklık medyanın yarattığı anlık bir sansasyondu ve tasarım dövmeli bir dikilitaş imajından ileriye gitmedi.

İsviçreli Herzog & de Meuron grubundan Jacques Herzog böyle durumlarda genellikle bir mimarla değil de bir tasarımcıyla çalışmayı tercih ettiklerini böylece müşterinin patronun kim olduğunu bildiğini belirtirken Rem Koolhaas'la herşeye en baştan başlayıp böyel bir çalışmaya girebileceklerini, onun da aynı boyutta bir entellektüelliğe ve sanat gücüne sahip olduğunu ekledi.

Zekasıyla farkedilmek isteyen tüm neslin gurusu, Hollandalı mimar Rem Koolhaas ise işbirliği olmadan mimarlık olmayacağını söylüyor. Sanatsal bütünlük ile ilgili olarak buyurucu bir hiddete sahip Koolhaas bunun ancak ortakların estetik kaygılarının benzer olmasıyla olabileceğini de ekliyor ve otel projesinin gerçekleşmemesindeki etkenin o zaman belirtildiği ve üzerinde durulduğu gibi ekonomik durumla veya Schrager ile ilgili olarak çıkartılan söylentilerle alakalı olmadığınıda ifade ediyor.

Bunun yerine Koolhaas, Herzog &de Meuron ile kendisinin aynı projede bulunmasının belki de müşteri için ezici bir durum olmuş olabileceğine dikkat çekiyor.
NY Times - Julie V. Iovine - Çeviren:Gülru Özdöl

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz