reklam

13 Aralık 2003 Cumartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Yıldız Mimarlar Pekin Semalarını İnceliyor

Pekin, mimarisiyle tüm dünyanın şaşırmasına en son neden olduğunda Ming Hanedanı'nın hükümdarı Yasak Şehrin Çin Seddi'nin gölgesi altında kalmasını emretmişti.

Bir zamanlar düz grid bir sistem üzerine kurulmuş olan başkent Pekin bugünlerde neonların ve tozun altında gizlenmiş, eski ve yeninin çılgınca biraraya geldiği bir hata olarak görünüyor.

Son zamanların ünlü İsviçreli mimarları Jacques Herzog ve Pierre de Meuron ise Pekin'e geldiklerinde modern merakları ve zevkleri tatmin edecek işleri konusunda cesur ve şaşırtıcı duruşlarıyla sempati kazandılar. De Meuron başkenti en son ziyaretinde Reuters'e yaptığı açıklamada Çinliler'in yurtdışına açılıp yabancılarla çalışma isteğinin büyük bir gücün işareti olduğunu düşündüklerinden bahsetti.

Herzog ve de Meuron Çin'in 2008 yılında ev sahipliği yapacağı Olimpiyatlar'ın mekan tasarımını gerçekleştirdi. Ulusal Stadyum ev sahibi ülkeye sürreal ve ileri görüşlü bir görüntü sağlayacak. Yapı çelik şeritlerle sarılı, bu kısım tasarımın iskeletini oluşturuyor. Pekinliler bu uzay çağı tasarımını daha kendilerine ait bir lakapla tanıyorlar. "Kuş yuvası".

2008 yılına kadar geçen zamanda Pekin dışında sadece iki tane "Yaz Olimpiyatları" evsahibi, oyunları yabancı tasarımcıların gerçekleştirdiği mekanlarda açtılar. Montreal'deki stadyumu 1976 yılında Fransız mimar Roger Taillibert tasarlarken, İspanyol Santiago Calatrava 2004 yılında Atina'daki Olimpiyat ana mekanının renovasyonunu gerçekleştirdi.

"Kuş yuvası" ndan başka, Fransız Paul Andreu'nun Ulusal Tiyatro binası ya da bazı Pekinlilerin söylediği gibi "ördek yumurtası" da Yasak Şehrin tam karşısında seneye kullanıma açılacak. Hollanda'nın geleneksel fikirleri yıkıcı mimarı Rem Koolhaas'ın "anormal boyutlu donat" olarak tanımlanan Devlet Televizyonu Yönetim Binaları şehrin merkezinde 2007 yılında yerini alacak. Aynı zamanda Pekin, Kasım ayında İngiliz Norman Foster'ın 2 milyon dolara mal olacak yeni bir havaalanı terminalininin yarışma projesini kazandığını açıkladı.

İmparatorlar, politik kadrolar ve zengin kesimin kopyası olan birçok anıt yapıldı. Ama gelecek asrın totemleri yarı demokratik jürilerin seçtiği komik ve saçma mühendislik denemelerinden öteye gidemeyecek. De Meuron bu konuda "Onlar bunu bir gücün işareti olarak görüyorlar." diyor.

Bazı Çinli tasarımcılar gerçekten güçlü bir ırkın Olimpiyat Stadı'nı ithal etmemesi gerektiğini ileri sürdüler. Çin, dünyanın tasarım dehalarına hünerlerini konuşturmaları için güvendiği sürece Batı dünyası gibi kendi estetik kaygılarını göğüslemekte başarısız olacağa benziyor. Başkentte yaşanan bu durumun altında yatan asıl sebebin ise diğer birçok şehirde olduğu gibi halen beceriksizce kendi geleneksel görüntüsünü araması olduğu belirtiliyor.

Pekin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi profesörü Zhang Yonghe şunu hatırlatıyor: ''Uzun yıllara dayalı SSCB etkisinden kurtulduk. Ancak çağdaş Çinli mimarlar, günün estetik zorluklarını toplum ve teknoloji bakımından göğüsleme gücünden henüz yoksun görünüyorlar. Değişim, dış etmenlerin büyük baskını, Çin mimarlarının kültürel şizofrenisini doğurdu. Bugün hiç kimse, çağın Çin mimarisi nedir bilmiyor.''

Bu nedenle bazı mimarlar stadyum projesini bir başka kaybedilmiş proje olarak görüyorlar.

Tsinghua Üniversitesi öğretim üyesi Wu Yaodong bunun herhangi bir stadyum değil ulusal stadyum olduğunu belirtirken bu çalışmanın uluslararası sahnede Çinli tasarımcılar için büyük bir şans olabileceğini de ekledi.

Fakat gündemde tasarımları arasında Londra'daki Tate Modern Sanat Galerisi ve bu yıl Tokyo'da açılan 80 milyon dolarlık Prada mağazası da olan Herzog ve de Meuron var.

Ama tasarımcıların parlak buluşu henüz Andreu'nun ve Koolhaas'ın tasarımları kadar tahammül edilir halde değil. Yapı standart bir stadyum değil, daha çok yağmurlu günlerde kullanılmak üzere kayar bir çatıya sahip şeritli bir topu veya kafesteki bir feneri andırıyor. Strüktürün gri dış kısmı ve kırmızı içi Pekin Mahkemeleri ile aynı renk seçimine sahip. Basın kuruluşlarının bildirdiğine göre ise ayrılan bütçe yaklaşık 500 milyon dolar kadar.

Kuş yuvası olarak tanımlanan yapının değerini düşürmeye çalışan kimseler ise yapının 2006 Dünya Kupası için Münih'te yapılan yapıyla benzerliğinden bahsediyorlar. Ancak bu yapıda uluslararası bir jüri birçok katılımcı arasından Çinli ve Japon finalistleri oy çokluğuyla seçti.

Bu seçimin tesadüfen gerçekleşmediğini söyleyen Zang ve diğerleri ise Çin halkının BMW kullanmak veya bayanların Louis Vuitton çantalara sahip olmak gibi çok istedikleri bir başka şeyin de yeni nesil şehir plancılarının marka isimlerle çalışma isteği olduğundan bahsettiler.

Sonuçta, Komünist Parti bu seçimi veto hakkına sahip.
Bu konuda endişelendiğini belirten Wu "yönetimin bu olaya bakışı her yönde açık görüşlü olduklarını gösterme çabasıdır" dedi.
CNN - Çeviren: Gülru Özdöl

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz