reklam

15 Aralık 2003 Pazartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Hacıhüsrev büyük dönüşüme hazır

Çingene vatandaşların yaşadığı İstanbul'un ünlü Hacıhüsrev semti büyük bir kentsel dönüşüm hamlesine sahne olacak. Beyoğlu Belediyesi ile Hacıhüsrev muhtarları ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği İstanbul'daki ilk kentsel dönüşüm projesi kapsamında semtte bulunan eski evler yıkılacak. Ev sahiplerine yıkılana karşılık yeni binalardan daire ve dükkan verilecek.

Farklı hayatların, kültürlerin harmanlandığı, günün 24 saati hep yaşayan, aykırı olanın da içinde rahatça barınabildiği bir mikro Türkiye'dir Beyoğlu. Bir yanıyla düşler ülkesi, diğer yanıyla viranşehir. Bazıları için sınırsız cümbüşün ve eğlencenin merkezi, kimileri içinse dipsiz yoksulluğun, bitmek bilmeyen zifiri karanlığın beldesi. İki farklı dünya birbirine değmeden, durmaksızın döner.

Galatasaray'ın hemen altından yani Tarlabaşı'ndan başlayıp, Çukurbostan, Dolapdere, Kalyoncukulluk, Hacıahmet ve İstiklal Mahallesi'ne (Hacıhüsrev) kadar uzanır öteki dünya. Binlerce sakini, semtin yukarı bölümündeki konfordan, eğlenceden, lüksten uzakta hayatta kalma mücadelesi verir. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın deyimiyle, antik Yunan tragedyalarının kahramanlarına benzerler. Çocuklar suç içinde doğar, gençler yeraltı alemlerine dalmaktan başka çare bulamaz.

Beyoğlu Belediyesi, semt sakinlerinin kaderini değiştirmek için iki yıldır proje geliştiriyor. Çalışmalar nihayet meyvelerini vermeye başladı ve ‘‘İstiklal Mahallesi'nin Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyonu’’ başlıklı ilk proje uygulama aşamasında.

Gönenli Mehmet Efendi gibi alimlerin huzur bulduğu, Balık Ayhan gibi müzisyenlerin yetiştiği, şair Ece Ayhan'ın ikamet ettiği mahallede bugüne kadar imar planı yapılamamıştı. Beyoğlu Belediyesi'ndeki uzmanlar, imar planı çalışmasına başladıklarında mahallenin kentsel dönüşüm projesi için avantajlı olduğunu gördü. Alan araştırmasına sosyolog ve sosyal psikologlar da katıldı.

Ekibin raporu tamamlandıktan sonra verileri inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, uzmanlar ve belediye yöneticilerini yanına alarak Hacıhüsrev'e gitti. Semt sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle geniş katılımlı bir toplantı yaptı. Tepeden inme yöntem yerine mahalle sakinlerinin katılımıyla ‘‘yerel bazlı planlama’’ uygulamak istediklerini söyledi. Planlama sürecini birlikte tamamlamayı teklif etti. Hacıhüsrevliler bu teklifi şaşkınlıkla karşılasalar da önerilerini sıralamaya koyuldular. Toplantılar birkaç tekrarlandı ve planın genel hatları ortaya çıktı.

Kahveye konservatuar
Sosyal alanlara geniş yer ayıran proje tamamlandığında 1496 konut ortaya çıkacak. Ev alacak Hacıhüsrevli ailelerin sayısı 1276. Proje, kat karşılığı çalışan müteahhitler açısından cazip değil. Belediye projenin kamu desteğiyle gerçekleştirilmesinin yollarını arıyor. Uzun vadeli kredi, malzeme desteği ve kaynak transferi seçenekleri inceleniyor.

Hacıhüsrevliler çalışmaları hararetle destekliyor. Konutlarının değerinin kat kat artacağının, sosyal alanlar sayesinde yaşam standartlarının yükseleceğinin farkındalar. Bir Hacıhüsrevli gelişmeyi şöyle özetliyor: ‘‘Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz...’’

İlk etapta mahalleye bir konservatuvar yapılacak. Yeri hazır. Mahallenin hemen ortasındaki bir kahve, geçici konservatuvar binası olarak kiralandı. Kamuya ait büyük bir alanda ise kalıcı konservatuvar binası yapılması için proje başlatıldı. Projesini Mimar Hakan Kıran ücretsiz olarak yapıyor. Kıran, binanın içinde konser ve sergi salonlarının da bulunacağı, Çingene kültürünün özelliklerini taşıyan farklı bir kompleks olması gerektiği düşüncesinde. Belediyenin kültür işleri birimi, eğitim kadrosu için yaşlı müzik ustalarıyla temasta. Her enstrümanın Çingene müziğindeki ustası bulunup, okula öğretmen olarak tayin edilecek.

Bilgi'den ücretsiz kurs
Beyoğlu Belediyesi, bölgede kampusu bulunan Bilgi Üniversitesi'yle de işbirliği yapıyor. İlk aşamada Hacıhüsrevli 64 kişi bilgisayarlı muhasebe ve İngilizce dersi almaya başladı. Bu arada ‘‘Beyoğlu Turizm Geliştirme Projesi’’ni tamamlayan Beyoğlu Belediyesi, proje kapsamında yeni istihdam olanağı yaratmanın yollarını arıyor. Başkan Kadir Topbaş, ilçedeki turizm sektörünün temsilcileriyle toplantılar düzenleyerek hangi alanlarda nitelikli elemana ihtiyaç duyduklarını sordu. Garson, aşçı, pastacı, çikolata ustası, resepsiyon ve otel elemanı bulmakta sıkıntı çektiklerini öğrenince, bu alanlarda eğitim verecek bir meslek kursu açmaya karar verdi. Ücretsiz kurslara katılan Hacıhüsrevli gençler sertifika sahibi olduktan sonra turizm sektörüne yönlendirilecek.

Sayılarla bugünkü Hacıhüsrev
Proje alanı toplam 157 bin metrekareden oluşuyor Bu alanın üçte ikisi tapulu, geriye kalanı ise kamu mülkü.

Mahallede 6 bin 800 kişi yaşıyor. Her aile ortalama beş kişi.

1276 konutun bulunduğu alanda evlerin ortalama büyüklüğü 60-70 metrekare

Konutların yüzde 88'i kötü ve hasarlı
Hürriyet

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz