reklam

15 Aralık 2003 Pazartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Projeler yeni yıla sarktı

Toplam yatırım tutarı 50 milyar doları aşan çeşitli sektörlere ait çok sayıda yatırım ve tedarik projesi, 2004 yılında yeniden gündeme gelebilecek.

2004 yılı ilk aylarında toplam yatırım tutarı yaklaşık 2.5 milyar doları bulan İstanbul “tüp geçit” projesi uygulama imkanına sahip olacak şanslı yatırımlar arasında yer alırken, hükümetin programında yer alan 15 bin kilometre bölünmüş yolun da 5 bin kilometrelik bölümünün yapımı öngörülüyor.

Geçtiğimiz yıllar içinde ilgili kuruluşlar tarafından yatırım programlarına alınan, ancak finansman nedeni ile gerçekleştirilme aşamasına getirilemeyen projeler yeni yıla sarkarken, toplam yatırım tutarı 50 milyar doları aşan çeşitli sektörlere ait çok sayıda yatırım ve tedarik projesi, 2004 yılında yeniden gündeme gelebilecek.

Finansman sorunu çözülen ve yapım aşamasına getirilen yatırım boyutu büyük projelerin bir kısmının önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi öngörülüyor. Önümüzdeki yıl içinde yaklaşık yatırım tutarı 50 milyar doları aşan projelerin büyük ulaştırma ve savunma sanayii içinde ele alınan projeler arasında yer alıyor.
2004 yılı ilk aylarında toplam yatırım tutarı yaklaşık 2.5 milyar doları bulan İstanbul “tüp geçit” projesi uygulama imkanına sahip olacak şanslı yatırımlar arasında yeralırken, hükümetin programında yeralan 15 bin kilometre bölünmüş yolun da 5 bin kilometrelik bölümünün yapımı öngörülüyor.

Yine önümüzdeki yılın ilk aylarında da boğazların gemi kontrolünü bilgisayarla sağlayacak olan yaklaşık 25 milyon dolarlık gemi trafik izleme sistemi de tam kapasite ile hizmete alınacak.

Ulaştırma Projeleri
Yine önümüzdeki yıl TCDD Genel Müdürlüğü’nün de yatırım programında bulunan ve tüm projeleri tamamlanarak ihaleleri gerçekleştirilen Ankara-İstanbul mevcut hattının modernizasyonu yapımı hızlandırılacak. İki etap halinde gerçekleştirilecek olan ve yaklaşık yatırım tutarı 3 milyar doları bulan bu projenin de 2006 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Önümüzdeki yıl ayrıca yine TCDD Genel Müdürlüğü’nün toplam tutarı 10-15 milyar dolara malolması hesaplanan Ankara-İstanbul “hızlı tren” ile ilgili projesini de ihale aşamasına getirmesi bekleniyor.

Boğaz Köprüsü Projeleri
Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait İstanbul 3. boğaziçi, Çanakkale boğaz köprüsü ile İzmit köprüsü projelerinin de yeniden gündeme getirilmesi planlanıyor. İlgililer her üç projeye yönelik yeni modeller geliştirildiğini ve önümüzdeki yıl bu konuda izlenecek yöntemin belirleneceğini ifade ettiler.

İstanbul 3. boğaziçi, Çanakkale ve İzmit köprüsü projelerine teklif gelmesi halinde “yap-işlet-devret’ sistemi ile yapılması öngörülüyor. Bu projelerin toplam yatırım tutarlarının 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sistem uyarınca projelerin yatırım maliyetleri bütçe dışında ilgili firmalar tarafından sağlanacak kredilerden karşılanacak.

Savunma Projeleri
2004 yılında savunma sanayii amaçlı bazı tedarik projelerinde de yeni gelişmelerin olması bekleniyor. 3 yıldan beri lisans seçimi konusunda müzakerelerin devam ettiği 50 adetlik “atak” helikopter konusunda da Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) ABD ya da Rus-İsrail ortaklığından biri ile sürdürdüğü çalışmalardan sonuç alınmaya çalışılacak.

Önümüzdeki yıl ayrıca yine SSM’nin öncelikli projeleri arasında yeralan yaklaşık 2.5 milyar dolar tutarındaki 4 adet Awacs tedariki ile ilgili projede önemli adımların atılması bekleniyor. Yine 2004 yılı sonlarında 20 milyar euro tutarındaki “Geleceğin Büyük Uçağı” (FLA) projesinde üretim hazırlıklarına başlanması öngörülüyor.

Bu arada toplam 5 adet olarak projelendirilen TAI’nin yürüttüğü Sahil Güvenlik Helikopterleri (Martı) tedarik projesi de, yıl içinde ilgili savunma sanayii kuruluşlarının vereceği teknoloji desteği ile tamamlanacak.
NTVMSNBC

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz