reklam

16 Aralık 2003 Salı 
Ana Sayfa > Haberler

Foster ve Ortakları Kopenhag'ın Hintli Filleri İçin Yeni Ev Tasarladılar

Foster ve Ortakları, Kopenag Hayvanat Bahçesi için yeni Fil Evi projesi tasarımlarını tanıttılar. Dünyada gittikçe azalan Hint ve Asya kökenli filleriyle ünlenmiş hayvanat bahçesi acil olarak, daha doğal, sakin ve yaşayan bir çevre oluşturmak için çağdaş olanaklara, hayvanları seyretmek ve eğlendirmek için de daha iyi mekanlar yaratmaya ihtiyaç duyuyor.

Dişi ve erkekler için ayrı açık hava alanlarına sahip olacak yeni Fil Evi, daha küçük olanı boğalar ve büyük olan da asıl hayvan sürüsü için olmak üzere iki adet kapalı çit alanından oluşacak. İki çit alanı peyzajın içine gömülecek ve iki taraftan toprak yüzeyden çıkacak hafif ağırlıklı cam kubbelerle kaplanacak. Basit geometrileri ve yuvarlak formları yakındaki orjinal 1914 Fil Evi'nin köşeli cephesiyle kontrast oluşturacak.

İki kubbenin etrafında ve arasında dolaşacak geniş teras onları tek bir bina gibi birleştirecek. Ziyaretçiler terastan, filleri açık alanda dolaşırken ve binanın içinde sığınırken izleyebilme olanağına sahip olacaklar. Terasın altında, iki çit alanına bakış sağlayacak iç yürüyüş yolu ve büyük bir eğitici sergi alanı bulunacak. Aynı zamanda terasın altında bakıcılar için destek alanları, depolar ve yemek dağıtım bölgeleri bulunacak.

Foster ve Ortakları'nın tasarımı hem fillerin hem de bakıcılarının ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor. İki çit alanından büyük olanı ilk defa olarak, dişi fillerin esaret altında vahşi ortamda yaptıkları gibi beraber uyuyabilmelerine olanak sağlayacak. Dış ortam hayvanların doğal ortamlarını taklit ederek, çamur delikleri olan kuru bir nehir yatağını ve fillerin sallaması için kütükleri de içeriyor. Bir başka dikkat çekici nokta da, kapalı alanlarda kış boyunca fillerin ayaklarını iyi durumda tutmak için ısıtılacak doğal kauçuk döşeme.

Tasarım Buro Happold (mühendislik hizmetleri), Davis Langdon ve Everest (mali danışman) ve Stig L Andersson - peyzaj mimarları'nın işbirliğiyle gerçekleşti. Ekonomik ve çevresel hususların ikisi de öncelikli durumlardı: bina doğal olarak havalandırılacak ve yağmur suyunun geri dönüşümü sağlanacak. Cam kubbeler mekanları gün ışığıyla doldurken pencereler gereksiz ısı artışını önlemek için parçalara bölünecek ve yazın fazladan gölge sağlamak için ağaçlar dikilecek.

Kopenhag hayvanat Bahçesi tarihi kraliyet parkının içinde bulunuyor. Yeni Fil Evi, hayvanat bahçesiyle Fredericksberg Sarayı bahçeleri arasından batıya yeni manzaralar açacak. Doğudaki varolan Fil Evi, eğitim alanı ve kafetarya olarak kullanılmak üzere yenilenecek.
Arkitera - Çeviren: Beliz Özgür

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz