reklam

17 Aralık 2003 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Afet Yönetimi Semineri depremi hatırlattı

Muhtemel bir deprem riskiyle birlikte yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul'un ve Türkiye'nin birinci önceliğinin deprem olduğunu söyledi. Depreme hazırlık çalışmalarının Irak sorunundan, enflasyonla mücadeleden daha önemli olduğunu belirten Gürtuna, İstanbul için hazırlanan 'Deprem Master Planı'nın uygulanabilmesi için gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından organize edilen 'Büyükşehirlerde Afet Yönetimi Semineri', dün başladı. 3 gün sürecek seminerin ilk gününe Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Özkan Sabri Erbakan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, AKOM Başkanı Mesut Pektaş, Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü yetkilileri, Kızılay yetkilileri ve yaklaşık 15 belediyenin temsilcisi katıldı.

Fiziki ve jeolojik verilere göre deprem tehlikesinin devam ettiğini ifade eden Gürtuna, “İstanbul çökerse, Türkiye çöker. Bunun yaralarını uzun yıllar saramayız. Derin sosyal çöküntülere yol açar. Deprem öncesi harcanan bir lira, deprem sonrası harcanacak 50 liraya bedeldir. Binalarımızı tamamen depreme dayanıklı yapmasak da onları içinde yaşayanlar için daha güvenli hale getirebiliriz. Bu yüzden siyasi desteğe ihtiyaç vardır. Çok büyük risk taşıyan konutların iyileştirilmesi için yasalara ihtiyaç var. Siyasi iradenin yasalarda yapacağı bazı düzenlemeler sonucu risk en aza indirilmiş olacaktır.” dedi. Gürtuna, Deprem Master Planı'nın dünyada, sahasında ve kapsamı alanı itibariyle bir ilk olduğunu kaydetti. İstanbul'un depreme karşı daha güvenli hale getirilmesi için yapılması gereken teknik çalışmaların, yasal ve idari düzenlemeler ile eğitim programlarının yer aldığı planın bir an önce hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.

AKOM Başkanı Pektaş da İstanbul'un afet yönetiminde yol haritası olarak da tanımlanan Deprem Master Planı'nın hayata geçmesi için başta kat mülkiyeti ve imar kanunları olmak üzere, bazı yasaların değişmesi gerektiğini söyledi. Deprem master planının bu alanda Türkiye'nin bir birikimi olduğunu belirten Pektaş, pilot bölge seçilen Zeytinburnu'ndaki 22 bin binanın tek tek inceleneceğini, bunun sonunda hangilerinin yıkılması, hangilerinin güçlendirilmesi gerektiğinin belirleneceğini kaydetti.
Zaman - Birol Aydın

 

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Küreselleşme ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 18 Aralık'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Süha Özkan
Konuşmacılar:
Cengiz Bektaş, Mehmet Konuralp, Ömer Madra, Murat Tabanlıoğlu

Lamp 83' ün katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz