reklam

17 Aralık 2003 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Fırat, yatırımlarını Ege'ye yönlendirdi

Grup, ürünlerini Avrupa'dan sonra önce Egeli tüketiciye sunuyor. Bölgeye özel iki üründen birinin adı Gediz Pen, Grup ayrıca 4 İzmirli futbol takımına da maddi destekte bulunuyor.

Merkezi İstanbul'da olmasına karşın yaptığı yatırımlar ve gösterdiği özen ile bir Ege firmasıgibi davranan Fırat Grubu 2004 yılını "Ege Yılı" olarak ilan etti.
Grup, 2004'de de Ege'ye yatırımlarını sürdürmenin dışında İzmir'in 4 futbol takımına verdiği maddi desteğe de devam edecek. Önümüzdeki yıl da İzmir'in dört önemli takımı sahaya göğüslerinde aynı grubun farklı markalarıyla çıkacak. 2000 yılından başlayarak Ege Bölgesi'ne büyük ağırlık veren Fırat Grubu'nun Profil Pazarlama Müdürü Erdal Karakaş ile 2004 ve Ege yatırımları ile ilgili konuştuk.

Futbola destek
* İzmirli 4 futbol takımına verdiğiniz destek bu yıl da sürecek mi?
Biz 2000'den bu yana kendimizi Egeli gibi görüyoruz. Onun için de bu yıl dört İzmir takımına göğüs reklamı verdik. 'Önümüzdeki yıl sürecek mi?' sorunuzun cevabı bizim açımızdan evet. Ancak!..

* Neden ancak?
Bu işin devam etmesi takımların da istemelerine bağlı. Bizim İzmir takımlarına gögüs reklamı vermemiz, birilerinin de iştahını kabartmıştır. Açıkçası önümüzdeki yıl takımlarımız bu işten iyi para kazanacaklar. Bizim dört takıma birden reklam verdiğimizi duyan birileri gidip çok yüksek paralar teklif edecekler.

* Yani fiyat yükselirse girmeyiz anlamında mı?
Uyarsa girersin, uymazsa girmezsin. Ama tek gerçek var o da önümüzdeki yıl, bu formaların alacakları paralar gerçekten çok yükselecek. Eğer yöneticilerimiz bizimle devam etmek isterlerse takımlarımızın menfaatini ön planda tutarak anlaşırız. Yani bizim için ilk şart bu takımlarımızın menfaatleri.

% 14 pazar payı
* Siz bu çalışmalardan memnun musunuz?
Biz Ege'ye 2000'den bu yana özel ilgi gösteriyoruz. İlk başladığımızda pazar payımız yüzde 6 civarındaydı. Şimdi yüzde 14'leri aştık. Gelişmeler olumlu ama bizim için yeterli değil. Çünkü Fırat Grubu Ege'ye gerçekten çok değer veriyor.

* Bu konuya bir örnek verebilir misiniz?
Örnek çok. Ama önemli ürünlerimizden birine Gediz ismi vermemiz bile bizim bu konudaki hassasiyetimizin örneği. Gediz herşeyiyle Ege ile bütünleşti. Göztepe'nin göğsünde o var. Biz Egelinin gönlünde de o olsun istiyoruz. Sunduğumuz tek ürün Gediz değil. Winhouse da var. Üstelik bu ürünün gerçekten bir farklılığı var. Bu ürün önce Avrupa'da piyasaya sunuldu. Sınavı başarıyla geçtikten sonra Egeli dostlara takdim edildi.

* Oysa tersini yaparız değil mi?
Evet, Türkiye'de başarıya ulaşan ürünler Avrupa'ya da gönderilir. Ama biz teknoloji ve deneyim olarak öyle bir noktadayız ki, herhangi bir ürün tüm Ar-Ge çalışmalarından ve planlamalardan geçtiği için sonuçta içimizde "acaba" kalmıyor. Winhouse, Fırat'ın 2 bin yılında geliştirdiği bir marka. Rafine ve prestijli bir ürün. Ölçü farklılıkları var. Bütün yaşam alanlarına çözüm sunabilme yeteneği var. Winhouse markalı ürünler tüketiciye paket halinde çözüm sunuyor.

* En çok nerelerde sattınız?
Bugün Romanya'nın hemen her tarafı Winhouse. En büyük pazar payına orada sahip. Türkiye'de yüzde 4 hedefliyoruz. Fransa'da, Rusya'da, Azerbaycan'da, diğer Türki cumhuriyetlerde.. Altay Kulübü'nün de göğüs markası oldu.

* Öbürleri nelerdi?
Karşıyaka'da Fırat Pen, Bucaspor'da ise Fırat Boru var.

* 2003'ü değerlendirir misiniz?
2003 çok olumlu geçti. Üretimde yüzde 60'ın üzerinde artış var. Bu grup sadece profil üretmez. Cam hariç tüm aksesuvarları da üretir. Yani 37 parçadan müteşekkil bir PVC kapı pencerenin 36 parçasını üretiriz. Bunun bir örneği daha dünyada yok.

Köyde bile PVC var
* Sektör şu anda ne durumda?
Türk plastik sektörü Almanya'dan sonra en büyük yatırımı yapan ülke. Ne İngiltere'de, ne de Fransa'da böyle bir yatırım var.

* PVC kullanımı yeterli mi?
Çok olumlu seyrettiğini söyleyebilirim. Şu anda yeni yapılan binalarda yüzde 98'e çıkmış olması bunun en basit göstergesi. Köylerde bile artık PVC kapı pencere kullanılıyor. Tekrar Gediz'e dönersek. Oldukça yeni bir ürün. Bu markanın ürün kalitesiyle birlikte tüketicinin duygularına hitap edecek bir imajının olması gerekir. Bu da Gediz Pen'de var. Özellikle de Ege tüketici grubuna yönelik. Reklamdaki müzik bile Ege'den.

Önümüzdeki yıl Kapasite artacak
Fırat Grubu'nun Profil Pazarlama Müdürü Erdal Karakaş, 2004 yılında üretim kapasitelerini artıracaklarını belirtti. Karakaş, "52 bin ton yıl olan üretimimizi 90 bin tonun üzerine çıkartıyoruz" dedi. 2004'den ümitli olduklarını da belirten Karakaş şöyle konuştu, "2004'deki yatırımlarımızla önemli gelişmelere yol açacağız. Önümüzdeki yıldan çok ümitliyiz. Bunun bizim için en güzel göstergesi de Ege'de olacak. Biz 2004'ü 'Ege Yılı' olarak görmek istiyoruz."
Yeni Asır

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Küreselleşme ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 18 Aralık'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Süha Özkan
Konuşmacılar:
Cengiz Bektaş, Mehmet Konuralp, Ömer Madra, Murat Tabanlıoğlu

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz