reklam

17 Aralık 2003 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Kızılay yönetimi, trilyonluk yalıyı küçük ilanla satacak

Görevi kötüye kullanmaktan yargılanan Kızılay yönetimi, kurumun İstanbul Boğazı’ndaki yalısını satışa çıkardı. Kayyuma devredilmesi de gündeme gelen Kızılay yönetiminin girişimi, dört ihaleye rağmen sonuçlanmadı. Yalı için 3 trilyon 750 milyar liralık bedel tespit edildi. Sabancı ailesinden bir işadamının binaya 4 trilyon lira teklif ettiği, ancak teklifin değerlendirilmediği de iddia edildi.

Bazı ihalelerde ve genel müdür atamalarında görevi kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanan Kızılay yöneticileri iki hafta önce Vaniköy Yalısı’nı satmak için yeni bir ihale açtı. ‘Personel arıyoruz’ ilanına 10 gün süre veren Kızılay’ın trilyonluk yalı satışı için ihaleye katılacaklara sadece 6 gün süre vermesi dikkat çekerken, derneğin eski bir yöneticisi, “Giderayak yalı satma peşindeler.” yorumunda bulundu. Kızılay yöneticileri iddiaları yalanlarken, “Alelacele olsa bugüne kadar satılırdı. Yalı değerini bulmadığı için satılamıyor.” dedi. Bin metrekarelik arsaya sahip Vaniköy’deki yalı, bir süre Kızılay Hemşire Okulu misafirhanesi ve dinlenme tesisi ola-rak kullanılmıştı.

İlk satışa çıkarıldığı günden beri bakımı yapılamayan yalı virane hale geldikten sonra satış kararları alınmaya başlandı. Ancak ihalelerde bir türlü son nokta konulamadı. Bir gazetenin iş ilanları sayfasına verilen 150 milyon liralık ilanla gerçekleştirilmek istenen Vaniköy Yalısı satışı, geçen cumartesi düzenlenen Kızılay Merkez Kurulu toplantısında tartışmalara sebep oldu. Satışla ilgili usul hatası yapıldığı tartışmalarıyla geçen toplantıda, yalı satışının bir ay sonraya ertelenmesi ve incelenmesi gerektiği belirtildi.

Boğaz’ın en güzel yerinde bulunan yalıya 3 trilyon 750 milyar lira muhammen bedel tespit edildi. Talip olanların Kızılay’ın genel merkezine müracaat etmeleri ilanla duyuruldu. Sabancı ailesinde bir işadamının 4 trilyon lira vermeyi teklif ettiği halde bu teklifin değerlendirilmediği ileri sürüldü. ‘Satılık Yalı’ ilanı gazeteye 2 Aralık’ta verilirken, müracaat etmek isteyenlere 6 günlük süre tanındı. Oysa Kızılay Bilgi İşlem Müdürlüğü’ne alacağı bir personel için verdiği bir ilanda bile 10 günlük süre verdi. Kızılay Alım Satım Yönetmeliği’ne göre, gayrimenkul satışı için verilen ilanın 15 gün askıda kalması ve açık artırma ya da ihaleye katılacaklara buna göre süre verilmesi gerekiyor.

Satışın oldubittiye getirilmek istendiği iddialarını yalanlayan Kızılay Halkla İlişkiler Müşaviri Faruk Erbil, satıştaki ısrarı “Restorasyonu 3–4 trilyonluk harcama gerektiriyor.” diye açıkladı. Boğaz’daki yalıların satışında söz sahibi olan Century 21 Emlak mimarlarından Emin Kovankaya, atıl duran yalının restorasyon masrafının 1 milyon doları (1,5 trilyon) geçmeyeceğine dikkat çekti. İkinci derece tarihi eser olan yalının restorasyonunda geç kalındığına dikkat çeken Kovankaya, “Yalıyı kim alırsa alsın yıkıp tekrar yapmak zorunda. Restorasyon projeleri var, röleveleri bile çıkarılmış. Yalı durdukça çürüyor, yazık oluyor.” dedi. Kovankaya, yalının gerçek değerinin 3,5 milyon dolar ile 3,7 milyon dolar arasında değiştiğini söyledi.

Vaniköy Yalısı’nın asıl adı Sadrazam Mahmut Nedim Paşa Yalısı. Hayırseverlerin Kızılay’a bağışlamasından sonra devralınan yalı ilk olarak 1996’da satışa çıkarıldı. Yalıya verilen 4 milyon dolarlık teklif az bulundu, satıştan vazgeçildi. Bu sene yalının satışı tekrar gündeme geldi. Eylül 2003’te tekrar ihaleye çıktı. 3,5 milyon dolar değer biçilen yalının satışına kimse bu fiyatı vermedi. İlk ilandan sonra geçen yıllarda kullanılmadığı için bakımsızlıktan viraneye dönen Mahmut Nedim Paşa Yalısı için son ilan 2 Aralık’ta verildi. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin soruşturma raporlarından sonra Kızılay yöneticilerinin bazı ihaleler ve genel müdür yardımcısı atamasıyla ilgili ‘görevi kötüye kullandıkları’ gerekçesiyle Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları halen sürüyor.
Zaman - Fatih Uğur

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Adnan Kazmaoğlu 
2 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Adnan Kazmaoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek  için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz