reklam

17 Aralık 2003 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Selimiye Camii’nin tarihi pirinç muslukları çalındı

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” diye nitelendirdiği tarihi Selimiye Camii’nin pirinç musluklarından 4’ü kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce çalındı. Hırsızlık olayı, sabah namazı için camiye giden cemaat tarafından fark edildi.

Edirne Müftüsü İsa Saim, çalınan muslukların Mimar Sinan tarafından camiye taktırıldığına dikkat çekti. Muslukların tarihî Arasta Çarşısı ve cami girişinde abdest almada kullanıldığını belirten Saim, “Selimiye Camii’nde ilk defa musluk hırsızlığı meydana geldi. Cami gibi kutsal mekanlardaki hırsızlık olayları maalesef önlenemiyor.’’ dedi. Pirinç muslukların tarihî değeri olduğu için titizlikle korumaya çalıştıklarını anlatan Saim, “Söz konusu muslukların maddi değerinden çok manevi değeri bizim için önemli. Çalınanların yerine bir benzeri olan musluklardan taktık. Diğer orijinal musluklar da çalınmadan sahteleriyle değiştireceğiz.” diye konuştu. Selimiye Camii müezzini Erdal Albayrak, muslukları çalınan Süleymaniye’nin avlusunun bir polis memuru, caminin içinin de cami bekçisi tarafından korunduğunu söyledi.

Selimiye Camii’nin tarihî musluklarının çalınmasına cemaat de tepki gösterdi. Cami cemaatinden Haydar Kocabaş “Çok üzücü bir durum. Tarihî mekanlarımızı korumaktan aciziz. Atalarımız, bin bir zahmetlerle yaptıkları bu eserlerin bu şekilde yağmalanacağını bilselerdi belki de hiç yapmazlardı.” derken, Harun Özsoy ise caminin güvenliğinin çok yetersiz olduğuna işaret etti. Caminin içinde gece bekçisi, dışında ise polis kulübesi olduğuna dikkat çeken Özsoy, “Maalesef her iki bekçininde meydana gelen hırsızlık olayından haberleri yok. Bugün pirinç muslukları çalan yarın da çok değerli olan elyazması paha biçilmez kitapları çalar.” dedi.

Edirne’deki Darülhadis ve Kıyık Camii’nden de bugüne kadar toplam 18 pirinç musluğun çalındığı bildirildi. Polisin, hırsızlık olayları ile ilgili başlattığı soruşturmalar ise sürüyor. Edirne’de Muradiye Camii’nin ünlü çinileri 2001 yılında tahrip edilerek kırılmış, diğer camilerden tarihî değeri olan tablo, halı gibi eserler çalınmıştı. Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, 2. Sultan Selim’in emriyle 1569-1575 yılları arasında inşa edildi. Selimiye Camii, teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle dönemin ve sonraki zamanların en önemli eseridir. Cami, klasik Osmanlı dönemi cami mimarisini tüm boyutlarıyla yansıtıyor.
Zaman 

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Cengiz Bektaş  28 Mayıs Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

 

Cengiz Bektaş hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog buluşmasını okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz