reklam

18 Aralık 2003 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Kilise kampanyası

Bodrumlular 1965 yılında yıkılıp, yerine Halk Eğitim Merkezi yapılan tarihi Aya Nikola Kilisesi'nin aynı yerde aslına uygun olarak inşa edilmesini bekliyor.

Bodrum Çarşı Esnafı Derneği, eskiden kilise olan şimdiki Halk Eğitim Merkezi Binası'nın yıkılıp, yeniden kilise haline getirilmesi için kampanya başlattı. Rumlardan kalan Ortodoks Aya Nikola Kilisesi, Derviş Görgün'ün belediye başkanlığı döneminde, 1965 yılında 10 bin lira bedelle Köyişleri Bakanlığı'na satıldı. Depo ve sinema salonu gibi çeşitli şekillerde kullanılan kilisenin yerine daha sonra Bodrum Halk Eğitim Merkezi Binası inşa edilmişti.
Halk Eğitim Merkezi binası olarak kullanılan yapının yeniden düzenlenerek kilise olmasını istediklerini belirten BOÇED Genel Sekreteri Duran Öztürk, şunları söyledi:

Yeni düzenleme
"O dönemlerde kilisenin restorasyona ihtiyacı vardı. Bodrum Turizm ve Tanıtma Derneği'nin tüm çabalarına rağmen derneğe verilmeyen kilise yıkılmış. Bu binanın yeni bir düzenlemeyle tekrar kilise
olmasını istiyoruz" dedi.

Tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Çarşı içinde bir kilisenin bulunması turizme hareketlilik getirir. Böyle bir eserin yıkılması çok büyük bir yanlış. Fakat bu yanlıştan dönebiliriz. Konuyla ilgili Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuru yaptık" diye konuştu.

Anket yaptırıldı
BOÇED Genel Sekreteri Duran Öztürk, "O yıllarda, 'kullanılmaz, yıkılmak üzeredir' raporu ile yıkım kararı alınan kilisenin duvarları ve temel taşları o kadar sağlam çıkmış ki tüm uğraşlara rağmen yıkamamışlar. Halk eğitim binasını eski temel ve şekli üzerine oturtmuşlar. Çarşımızı daha cazip kılmak ve turistlerin ilgisini çekmek amacıyla BOÇED olarak yaptığımız ankette yüzde Halk eğitim Merkezi Binası'nın yerine kilise yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 99 çıktı. Buranın kilise haline getirilerek hizmete açılması isteniyor. Bodrum turizmi açısından bu kilisenin yıkımı büyük kayıptır ve derhal aslına dönmesi gerekmektedir" dedi.
Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi ise, yeni bir kilise yapmanın daha kolay olabileceği görüşünde olduğunu açıkladı.

İmar planında yerini ayırdık
Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, "Kiliseyi eski haline getirmek istiyoruz imar planı üzerinde de kilise olarak gösterdik. Aralık ayının 20'sinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda görüşülecek olan imar planının kesinleşmesini bekliyoruz. Bu tür projeler uzun soluklu işlerdir. Sabırlı olmak gerek. Belediye olarak biz istiyoruz ancak Halk Eğitim Binası Mal Müdürlüğü'ne ait ve Milli Eğitim'e bağlı olarak hizmet veriyor. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığının da olaya sıcak bakması gerekiyor. Biz projenin gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.
Zaman

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Küreselleşme ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 18 Aralık'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Süha Özkan
Konuşmacılar:
Cengiz Bektaş, Mehmet Konuralp, Ömer Madra, Murat Tabanlıoğlu

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz