reklam

20 Aralık 2003 Cumartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Zeugma mozaiği müze bahçesinde sıcaktan bozuldu, sonra restore edildi

Zeugma’dan çıkarılan mozaiklerin müze bahçesinde beklerken sıcaktan bozulduğu, daha sonra antik çağ tekniği ile restore edilerek kurtarıldığı ortaya çıktı. Bu gerçek, mozaiği restore eden Cemal Küçük tarafından açıklandı. Restorasyon için yaklaşık 5 milyon dolar harcandı. Mozaik önümüzdeki aylar içinde sergiye çıkacak.

Restoratör Küçük, Atatürk Üniversitesi’nde 800 metrekare büyüklüğündeki Poseidon Motifli Mozaiği’nin kurtarılışını ve restorasyonunu anlattı. Küçük, Poseidon Mozaiği’nin, bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra 1,5 yıl bekletildiği Gaziantep Müzesi’nin bahçesinde sıcaktan zarar gördüğünü söyledi. Küçük, Poseidon motifli mozaiği kurtarma çalışmalarının 2000 yılında başladığını belirterek çalışmaların geçen ay tamamlandığını kaydetti.

GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nın yükselmeye başlamasıyla bir kısmı sular altında kalan Belkıs Zeugma antik kentinde 1999 yılı sonunda acil kurtarma çalışmaları başlamıştı. Yapılan kazılarda hepsi ayrı bir antik değer taşıyan mozaikler ve çeşitli eserler kurtarılmıştı. Küçük, 35 kişilik bir ekiple sürdürdükleri çalışmada bir havuzun dibinde yer alan mozaiğin motifli kısmını makaraya sararak çıkardıklarını dile getirdi. Mozaiği daha sonra Gaziantep Müzesi’nin bahçesine bıraktıklarını bildiren Küçük, “Farklı koruma tedbirleri almadan mozaiği müzenin bahçesine bıraktık. Çünkü zamanımız çok kısıtlı idi. Su altında kalmadan çıkarmamız gereken daha başka mozaikler de vardı.” dedi. Poseidon Mozaiği’nin, Gaziantep Müzesi’nin bahçesinde 1,5 yıl beklediğini vurgulayan Küçük, mozaiğin bu süre sonunda sıcaktan bazı parçalarının döküldüğünü söyledi. Küçük, antik zamanlarda kullanılan teknikleri kullanarak mozaiği restore ettiklerini aktardı. Küçük, “Bizim için, restorasyon sırasında mozaiğe yok denecek kadar az zarar verilmesi mozaiğin su altından kurtarılması kadar ayrı bir başarı oldu.” diye konuştu.

‘Mozaikler sistemli bir şekilde depolanmamıştı’
Gaziantep Müze Müdür Vekili Arkeolog Ahmet Beyazlar da mozaiklerin sıcaktan zarar gördüğünü doğruladı. O dönemde mozaiklerin sistemli bir şekilde depolanmadığını hatırlatan Beyazlar, şöyle konuştu: “Celal Küçük, buradaki restorasyon ekibinin başkanı. Eğer bir kusur, bir bozulma varsa Celal Küçük’ün sorumluluğundadır. Fakat bu, restore edilen Zeugma mozaikleri için geçerli değildir. Bizdeki eserler, uygun koşullarda muhafaza ediliyor. Restorasyonu yapılan mozaikler için ise en az yüz yıllık garanti verilmiş durumda.” Zeugma antik kentinden elde edilen mozaiklerden 150 metrekarelik bölümünün sergilendiğini, diğer bölümünün yer darlığı nedeniyle depolarda muhafaza edildiğini dile getiren Beyazlar, “Zeugma’nın eserlerinin korunmasına ayrı bir özen gösteriyoruz. Örneğin; Mars heykelinin iki aylık sergisi sırasında, müzenin hava koşulları takip edildi. Öyle ki ziyaretçi geldiğinde alıp verdiği nefesin etkileri bile değerlendirmeye alındı. Çok karmaşık hesaplamalarla tespitler yapıldı. ” dedi.
Zaman

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz