reklam

26 Aralık 2003 Cuma 
Ana Sayfa > Haberler

7 evler İzmir'e kazandırıldı

Sanatsal ve mimari değerlerin yanı sıra tarihi belge olarak da büyük önem taşıyan ve kent kimliğinde önemli bir yere sahip olan tescilli yapıların yaşatılarak en iyi şekilde yarınlara ulaştırılması amacıyla yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Alsancak Dantel Sokaklardan sonra şimdi de Mithatpaşa’daki “7 Evler” kent yaşamına kazandırdı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina yönetim anlayışı olarak kentin 5 bin yıllık tarihine ve bünyesinde barındırdığı 100 yıllık değerlere duyarsız kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

7 Evler’de yürütülen bakım - onarım çalışmalarının tamamlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina şunları söyledi;

“Kentin 5 bin yıllık tarihi ile övünüp 100 yılık tarihi yapılara duyarsız kalmak mümkün değildir. İzmir bir turizm kenti, dünya kenti olmalıdır ve bu hedefe doğru proje üretmek lazım.

Kazı çalışmalarını süratle sürdürmek, dünyada örneği az bulunur Agora’yı gün ışığına çıkarmak lazım. Konak Meydanı’ndaki 100 yıllık Saat Kulesi’yle, 200 yıllık tarihi camiyi korumak lazım.

Tarihi ve kültürel dokuyu korurken kimin mülkiyetinde olduğu gibi bir anlayışa da itibar etmemek lazım. Alsancak’ta başlattığımız ‘Bakımlı Cepheler Projesi’ Türkiye’ye ‘örnek’ bir proje olduğu için Tarihi Kentler Birliği tarafından başarı ödülü aldı. Şimdi de bu yedi şirin evi İzmirlilerin beğenisine sunuyoruz.”

Bakım-onarım çalışmalarına verdikleri katkıdan dolayı Konak Belediyesi ile Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne de teşekkür eden Piriştina, evlerin bakım ve onarımını yaparken, bu yapıların önünde oluşan su birikintilerini önleyecek çalışmalar da gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

Piriştina, “Tarihi dokuyu ve doğal güzellikleri gün ışığına çıkartırsak Efes’i, Foçası, Bergaması ile İzmir; turizm kenti olacak. Bu da beraberinde hem istihdam, hem de ekonomik kalkınma getirecektir. Bizler de böyle bir kentte yaşama onuruna kavuşacağız” diye konuştu.

İzmir örnek oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Oktay Ekinci de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi ve kültürel dokuya sahip çıkmakla Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz aylarda İzmir’de gerçekleştirilen Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ile ilgili toplantıda bu konunun ciddi şekilde gündeme geldiğini ve tasarıya dahil edildiğini hatırlatan Ekinci şunları söyledi:

“Kentin tarihi, kültürel mirasına sahip çıkan, geçmiş anılarını belgeleyen bu eserleri gelecek kuşaklara aktarmada önemli payı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bu konuda öncü olmuştur.
Yasalarda olmamasına rağmen, Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi mülkiyetinde olmadığı halde sahipleri tarafından onarılamayan bu tarihi kültürel değerleri onarmıştır.

Yerel Yönetimler Reform Yasa Tasarısı toplantısında İzmir’deki bu çalışmalar örnek gösterilmiş, bu konudaki hükümler İzmir’den ilham alınarak tasarıya konmuştur. İstanbul’da da Tarihsel Çevre Müdürlüğü var. Ancak onlar sadece belediye mülkiyetinde olan tarihi yapılarla ilgileniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Tarihsel Çevre ve Koruma Müdürlüğü bu konuda örnek çalışmalar yapıyor. İZBETON ise adında beton olmasına rağmen inanılmaz kültürel duyarlılıkla betonlaşmaya karşı savaş açmış durumda. İzmir’in tarihini kurtarıyor”dedi.

Yedi Evler'de neler yapıldı?
Binaların dış cephe yenilemeleri sırasında tarihsel dokunun algılanmasında olumsuz yönde etkileyen dokunun karakterini bozan eklentiler kaldırıldı. Çatılar aktarılıp yenilendi.

Yapıların sıva ve boyaları özgün yapısına uygun olarak yenilendi. Cumba, kepenk ve ahşap doğrama yüzeyler onarıldı. Dış cephelerde sıva yüzeyleri akrilik esaslı boya ile boyandı. Ahşap ve demir yüzeylerin yağlı boyası yapıldı.

Taş cepheler cilalandı. Merdiven küpeşteleri yenilendi. 2 binanın merdivenleri aslına uygun olar7ak yenilendi. Cephelerdeki kırık camlar yenilendi. Binanın orijinalinde bulunduğu halde zamanla kaybolmuş elemanlar benzer malzemeler kullanılarak tamamlandı.

Yıpranmış olanlar değiştirildi. Bakım,onarım çalışmalarının yanı sıra yapıların çalışmayan kanalizasyon kanal bağlantıları onarıldı. Elektrik ve telefon tesisatları elden geçirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz