reklam

27 Aralık 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yeni yıla tasarım ağaçlar

Nişantaşı Yılbaşı Festivali başladı. Semtin caddeleri özel tasarlanmış yılbaşı ağaçlarıyla dolu

Nişantaşı sokakları yine "tasarım" yılbaşı ağaçlarıyla bezendi. Modacı, reklamcı, sanatçı, tasarımcılar arasından seçilen
40 kişi yılbaşı ağaçları tasarlayıp, kendilerine sponsor olan mağazaların önüne yerleştirdiler. Semtte şimdi adım başı değişik bir yılbaşı ağacına rastlanıyor.

Bütün bu olup bitenler, Nişantaşı Yılbaşı Festivali kapsamında gerçekleşiyor. İlki geçen yıl yapılan festival, Şişli Belediyesi ve 3. Boyut Proje Üretim Merkezi'nin ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. Tasarımcı elinden çıkanların dışında, 200 gerçek ağaç süslendi. 19 okul da resimler ve tasarımlarla festivale katıldı. Çeşitli parti ve etkinliklerle desteklenecek olan festival 4 Ocak 2004'e kadar sürecek.

Araba yıkama fırçasından yılbaşı ağacı
Meriç Kara (Benetton İletişim ve Araştırma Merkezi Fabrica'da öğrenci)
Benetton ve Sisley için ağaçlar tasarladım. Benetton mağazasının önündeki tasarımımda yeni bir materyal kullanmak istemediğim için askılar kullandım. Sisley mağazasının önüne de araba yıkama fırçaları yerleştirdim. Bildiğimiz bir nesneyi kendi ortamından çıkarıp yeni bir ortama getirdiğimizde nasıl farklı göründüğüne dair bir çalışma oldu.

"Modayla yılbaşını birleştirdim"
Hayri Güzel (Dekoratör)
Vakko, giyim sektöründe yer alan bir marka. Bu nedenle modayla yeni yılı en iyi şekilde bağdaştırmaya çalıştım. Mankenin büstiyeri için parlak taşlar kullandım. Mankenin elbisesini yapay çamlarla tamamlayıp renkli top ve ışıklarla süsledim.

"Beyaz ağacıma her gün yeni yazılar ekleniyor"
Lebriz Rona (MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde araştırma görevlisi)
Yazın yapılan Adavapuru Çağdaş Sanat Etkinliği'nde, adadaki insanların unutmak istedikleri anılarını ve gelecekle ilgili beklentilerini içeren mesajlarını toplamıştım. Ağaç projesi ortaya çıkınca, mesajların bu projeye uygun olacağına karar verdim ve o mesajları aynen, sahiplerinin elyazılarıyla beyaz ağaç üzerine yapıştırdım. Ağacı gören insanlar da üzerine bir şeyler yazıyorlar.

"Adrenalini yükseltmek için boncuklar koydum"
Ahu Aydemir (Heykeltıraş)
Heykelim aslında başı ve sonu olan heykel serilerimden birinin parçası. İnsanların mutlu olma olasıklarını düşünerek ürettim. Bir dairenin içine bölücü paravanlar yerleştirdim. Bu paravanların içinde de insanların adrenalinini yükseltmek için boncuklar koydum. Daire çevrildiğinde boncuklar belki de milyonda bir kez aynı yere, aynı konuma geri dönebiliyor. Bu projede Akarma Sanat'la birlikte çalıştık.

Kumaşlardan ve kablolardan "internet ağı"
Banu Hatipoğlu (Modacı)
L'Officiel firmasının sponsorluğuyla Teşvikiye otoparkının önündeki panoyu süsledim. Teknoloji temalı bu projeyi hayata geçirirken kumaşlardan, kablolardan ve tellerden yararlanarak ortaya bir internet ağı çıkardım.

Gelenlere ücretsiz "Nişantaşı hatırası"
Cüneyt Aksoy (Reklamcı-tasarımcı)
Tasarımımın insanlarla hem iletişim kurabilecek hem de onları gülümsetebilecek bir şey olmasını istedim. Demir, körük, lastik, ışık ve ahşap kullanarak teatral bir hava yarattım. Nişantaşı'nda çok sayıda köpek sahibi olduğu için Nişantaşı Hatırası adındaki tasarımımda köpek de var. Sponsorum Fuji Film tasarımımı görmek için gelenlerin ücretsiz fotoğraf çekimini yapıyor.

"Bu ağaç semtin ilan panosu olsun"
Orkun Ertem (Grafik tasarımcısı)
Maison Françoise'in sponsor olduğu ve "Post Office" adındaki ağacımı insanların kendi aralarında bir haberleşme mekanizması oluşturması için tasarladım. İnteraktif bir platform gibi kiralık ev arayanlar, araba satmak isteyenler, köpeklerini dolaştıracak birini arayanlar her gün gelip gazete okur gibi bu noktaya gelsinler ve post-it'lere baksınlar, yenilerini yapıştırsınlar istiyorum.

Festivalde bugün ne var?
Çocuklarla yeni yıl, bugün saat 14.00'te Milli Reasürans Pasajı'nda.
Sıcak şarap saatleri bugün 16.00-18.00 saatleri arasında Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Belgo Restaurant'da.
Nescafe tadımı bugün 14.00-17.00 saatleri arasında.
World Card Partisi 19.00-22.00 saatleri arasında Atiye Sokak'ta.
Milliyet - Elif Berköz

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz