reklam

31 Aralık 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

NewYork Times Gazetesi'ne göre 2003 Yılının Tasarımları

NewYork Times Gazetesi yazarlarından Herbert Muschamp 2003 yılının tasarımlarını şu şekilde değerlendirdi.

1 Walt Disney Konser Salonu, Los Angeles
Frank Gehry'nin mimarlık sınırlarını tanımayan başyapıtı. Duvarların dinamik formu içeride yapılan müzikle şehrin kinetik enerjisini birbirinden ayrılamaz kılıyor. 19.Yüzyıl'da Garnier Opera Binası Paris için hangi anlamı ifade ediyorsa bu bina da 21.yüzyıl için Los Angelas'a aynı anlamı ifade ediyor.

 

2 McCormick Öğrenci Merkezi, Chicago
Chicago'da İllinois Teknoloji Enstitüsü Kampüsünde yer alan Rem Koolhaas'ın Amerika'daki ilk binasında, Mies Van Der Rohe'ye meydan okuyor. Renkler, desenler, fresk fotoğrafları ve diğer grafikleri , içinde bulunduran bina kaleydeskopu andıyor.

 

3 Perry Street Apartmanları, NewYork
Richard Meier'in birbiri ile konuşan iki yapısı çevreleri ve Greenwich Köyü'nün tarihi fabrikası ile dialog halinde. Kırk yıl önce, Jane Jacobs'un anti - modern mimarlık hareketi de bu bölgede doğmuştu ve de iyi bir şeydi. Fakat bu düşünce aynı zamanda mimari değerleri küçümsedi ve bu tepkisel hava kimseye bir fayda sağlamadı. Sanat olduğu kadar mimarlık da olan kulelerin kullandığı dil erken dönem minimalist helkelleri anımsatıyor. Gördüğün yer yaşadığın yerdir.

4 Soldier Field, Chicago
Eğer bir çok insan bir binanın kötü olduğunu söylerse o binanın gerçekten kötü olması gerekir değil mi? Bu sefer öyle değil. Wood & Zapata tarafından sıradışı sporlar için tasarlanan stadyum, Chicago şehir merkezinde dinamik bir formda yeniden şekilleniyor. İzleyicilerin kışkırtan eleştiriler karşısında daha az korku duymaları gerekiyor. Bir şeyleri ileri götürmek doğal olarak agresif bir tutumdur. Bu cesaretle bunu yapmaya çalışanlar diğerlerinin saldırgan geri dönüşlerinin hedefi olduklarına şaşırmasınlar.

5 Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi, Cincinnati
Zaha Hadid'in her biten projesiyle uzay yaratıklarına bina tasarlamadığı daha iyi anlaşılıyor. Bu müze meraklı insanlar için parlak, cazip yaşamlar anlamına geliyor. Çağdaş yaşamın ivmesi bu binada temsil ediliyor, bu yüzden monotonluktan kurtulmayı istiyorsunuz ve nefesiniz kesiliyor. Rosenthal her açıdan bir şehir vahası.

 

 

 

6 Ark of the World, Costa Rica
Greg Lynn'in Ark of the World binası Viyana'daki uygulamalı sanatlar müzesini andırıyor. Costa Rica Ulusal Parkı'nda inşa edilecek bina, bilgisayar destekli tasarımıyla biyoloji ve enformasyon teknolojisinin mimari bir birleşim olarak kullanılabileceğinin bir göstergesi.

 

 

7 Columbus Meydanı, New York
İstediğin eleştiriyi almak için cesur olman gerekiyor. Columbus Meydanı'nda Edward Durell Stone'un 20.yüzyıl ortalarında tasarladığı çan kulesinin Brad Cloepfil'in tarafından yeniden modelleme önerisi, hoş olmayan bir çalışma. Çan kulesinin hemen ilerisinde ki David Childs tarafından tasarlanan Time Warner'ın yeni genel müdürlük binası inşaatı giderek yükseliyor.Childs'ın 1980'lerde bu bölge için getirdiği Art Deco Pastiş önerisi ile yeni Time Warner binası karşılaştırıldığında insanın ilerlemeye olan güveni geri kazanılıyor. New York'un yeni metro - seksüel kulelerine hoşgeldiniz.

 

8 The New Museum, New York
Kasım Ayında New Museum Bowery Caddesi 235 numara'da kamuoyuna tanıtıldı. Tokyo'daki Sanaa Şirketinin mimarları Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa tarafından tasarlanan bina çinko levhalı çelikle kaplı. Her kat çok net olarak farklı bir kutu gibi merkez aksın çevresinde yatay olarak değişiyor. Geri çekilmeler doğal ışığın altta ki galerilere ulaşmasını olanaklı kılıyor.

 

 

 

9 9/11 Anıt Yarışması, New York
9/11 Anıt Yarışması çok kötülendi, ama herşeye rağmen bir başarısızlık örneği değildi. Başarı üretmenin çok gerekli olmadığını yarışmanın amacı olarak kabul edersek, basit bir gerçeği açığa kavuşturmak gerekir. Yerden gökyüzüne kadar uzanan sade boşluğun güçlü duygusunun ötesine geçecek güçlü bir tasarım için yeteri kadar zaman yoktu. Bu ifşa bir şeye değerdi. Peki ya yanlışlıkla ya da kazara olduysa? Tasarım sürecini cehennem çukuruna doğru hızlıca sürükleyecek, zaman çizelgesini politik olarak yönlendiren başka bir alternatif mümkün mü?
NewYork Times - Herbert Muschamp
Çeviren: Seda Altınkeser - Arkitera

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 15 Ocak'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz