reklam

05 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kordon Yolu katliam olur

Başkan Piriştina ve iş dünyası çevreyoluna öncelik verilmesini istedi

Yeni Asır'ın 'Kordonyolu tekrar otoyola dönüştürülüyor' haberi İzmirliler'i ayağa kaldırırken, gündeme de bomba gibi düştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Kordon'dan yol geçirilmesini 'katliam' olarak nitelendirirken, alınan SİT ve yargı kararlarını hatırlattı. Başkan Piriştina, inşaata başlamak için 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınması ve Büyükşehir Belediyesi'ne görüş sorulması gerektiğini de kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Kent Geçişi Projesi'yle ilgili sonuçlanmış yargı kararları olduğunu hatırlatarak, "Bayındırlık Bakanlığı planları resen onaylasa da, 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alarak, Büyükşehir Belediyesi'nin görüşüne başvurmak zorunda. Çünkü, kıyı kenar çizgisi dışında olan bölümler de bizim sorumluluk alanımıza giriyor" dedi.

Önce çevreyolu
İzmirlilerin beklentisinin yasal zemini olmayan bu proje yerine çevreyolunun tamamlanması olduğunu belirten Başkan Piriştina, "Bu trafiğin yükü, Kordon'a nasıl indirilir ve oradan dağıtılır? Böyle birşey mümkün değil. Ayrıca Gündoğdu Meydanı'na anıt dikmekle suçlanıyoruz. Biz kurul kararının ardından inşaatı durdurduk. Anıtın yanındaki 2 sütunu kaldıracağız. Heykeli yerleştirdik, sadece çevresini düzenleyeceğiz. Ancak Türkiye'de hangi anıtın ruhsatı var. Biz bu anıtı dikmiş olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Bayındırlık Bakanlığı'nın 1/5000'lik nazım imar planını Kültür Bakanlığı'na göndererek projeye yeniden başlama girişimi, vatandaşların da sert tepkisine neden oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait dozerlerin kentin içine girmesinin çok yanlış olacağını belirten vatandaşlar, çevre yolunun bitirilmesinin İzmir için daha önemli olduğunu ifade ettiler.

İşdünyası da Kordonyolu'nun Yapılmasına Karşı Çıkıyor

Yol yapmak cinayettir
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş: "Konak Köprülü Kavşağı'nın tamamlanmasından yanayız. Ancak Kordon'u Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Çeşme'ye bağlama mantığıyla Kordon'un katledilmesine şiddetle karşıyız. İzmir gibi bir kentte Kordon'a yol yapmak cinayetten başka birşey değildir. Kordon'un yeni hali İzmirlileri mutlu ederken, turistler burada gezmekte ve kahvaltı yapıyor. Biz liman viyadüklerinin de liman içine indirilerek projenin burada noktalanmasını istiyoruz. Dünyada prensip araç öncelikli değil, yaya öncelikli yolların yapılmasıdır. Keşke Bayındırlık Bakanı Ergezen biz İzmirlilerin de görüşünü alsaydı. Kordonyolu projesi önünde durmaya her zaman hazırız."

Bu düzenleme aynen kalmalı
Tuğrul Yemişçi: "Kordon'un mevcut düzenlemesi ve yeşil alan, kente büyük bir ferahlık getirdi. Kentte trafik sıkışıyor ama görsel görüntüyü de bozmamak lazım. Burada 150-200 metre genişlikte bir yola ihtiyaç yok. Bu düzenlemenin kalması kaydıyla mütevazi bir yol yapılabilir."

Burada yola ihtiyaç yok
Kemal Çolakoğlu: "Bundan 2 yıl önce yaptığımız ankette EBSO Meclis üyeleri Kordon'dan yol geçmesini istediklerini belirtmişlerdi. Ancak bugün Kordon'un mevcut durumunun beğenildiğini görüyoruz. Aynı anketi şimdi yapsak ne gibi bir sonuç çıkacağını bilemiyorum. Fakat projeyi düşünürsek, Gündoğdu'ya kadar bir yola İzmir'in ihtiyacı yok. Gündoğdu'ya kadar yol getirilse dahi Konak'a yeraltından geçmeli, Aksi halde İkinci Kordon'un taşıt yükünü kaldırması mümkün değil."

Çevreyolunu bitirsinler
İzeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: "Bana göre Bayındırlık Bakanlığı Kordonyolu ile uğraşacağına, Hazine garantisini alarak çevreyolunu ve Karşıyaka tünellerini tamamlamalıdır. Çünkü Altınyol'un sabah ve akşamki hali ortada. Gündoğdu Meydanı'na kadar yol yapılması trafik sorununu çözmez. Ancak Konak Viyadüğü bitirilmelidir."

Viyadüklere çözüm bulun
KİPA Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan: "Bu bir tartışma konusu ama, Kordon'da oluşan yeşil görüntüyü bozmamak gerektiğini düşünüyorum. Bir kere Kordon'dan kesinlikle geniş bir yol geçmemeli. Mevcut tek şeritli yol, biraz genişletilebilir. Ancak benim İzmir'i yönetenlerden bir ricam var. Kentin göbeğindeki bu viyadüklere çözüm bulsunlar. Yol yapılmayacaksa neden kentin göbeğinde öylece duruyorlar. Bu görüntü İzmir'e hiç yakışmıyor.

Dolguya bile karşıydım
Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: "Ben Kordon'a yol yapılması bir tarafa, en başından beri doldurulmasına karşıydım. İzmir'de bir ulaşım sorunu olduğu belli. Ancak bu sorun denizi doldurmakla çözülmezdi. Çaresiz kalan Büyükşehir Belediyesi ise, Kordon'a yeni bir proje yapmak zorunda kaldı. Olan ise, tarihi Birinci Kordon'a oldu. En azından bundan sonra sahip çıkılarak tarihe saygısızlık yapılmamalıdır.

Projeyi İsteyenler
İzmirli işadamlarının içinde bu projeye destek verenler de çıktı. İşadamları yapılacak yol ile şehir giriş çıkışlarının kolaylaşacağı görüşünü savundu.

Giriş çıkış kolaylaşır
EBSO Başkanı Salih Esen: "Ben bu projenin şehrin kent içi geçişlerini kolaylaştıracağına inanıyorum. Limanın giriş çıkışlarının rahatlaması ve Kordon'un Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlantısı için projenin ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kordon'un mevcut durumunun korunması da önemli ama, 4 şeritli yolun zarar vermeyeceğine inanıyorum. Bu projenin geçmişten beri yapılması gerektiğine inanıyorum."

Selanik bize örnek olmalı
Eski Milletvekili Yusuf Kırkpınar: "Aklın yolu birdir ve bu yol Kordon'a yapılmalıdır. Üç, beş kişi rahatsız olacak diye projenin yapılmaması çok yanlıştır. Trafik sıkışıklığının verdiği rahatsızlık ortada. Aynı durumdaki Selanik'te Kordon'una yol yaparak sorunu çözmüş. Bu projenin yapılmaması İzmirlilere yapılan bir zulümdür. Bu projeye harcanan para milli servettir. Eninde sonunda bu yol yapılacaktır."

Esnaf: İzmir vitrinine darbe
Sine Kafe işletmecisi Raul Papi, "İzmir'in trafik sorunu var ama, çözüm noktası Kordon olmadığını söyleyerek, "Aksine büyük zararı olacak. Kentin vitrinine büyük darbe vurulmuş olacak" diye konuştu.
Deniz Restoran işletmecisi Mehmet Özdemir ise "Biz bu yolun Kordon'a yapılmasını istemiyoruz. Çünkü Alsancak'ta beton yığınları arasında kalan vatandaşın gezip dolaşacağı tek yer olarak Kordon kaldı. Orayı da yola teslim edersek, vay halimize" diye konuştu.
British Fish House sahibi Merih Tüzün: "Kordon'dan 4 şeritli yol geçirilerek trafiğin Gündoğdu Meydanı'na sıkıştırılması çok mantıksız. Yeni proje halka açılsın ve halkın istediği olsun. Ancak bana göre Kordon'dan yol geçirilmemelidir."
Yeni Asır

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz