reklam

06 Ocak 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Londra'nın Yeni Odak Noktası

Londra'nın geleneksel finans merkezinin kalbinde yakında tamamlanacak olan Norman Foster'ın Swiss Re Kulesi, şehirdeki çok katlı mimariye karşı tutumun dönüm noktası olacak.

Neredeyse 30 yıl boyunca, yüksek binaların gökyüzüne hoş karşılanmayan bir müdahelede bulunduğu ve Londra'yı diğer şehirlerden ayıran niteliklerini yıprattığı kabul edildi. Yüksek ve giderek daha da yükselecek bina serilerinin ilki olan Swiss Re izin elde ederek bunu değiştirdi. Swiss Re, bu arsada daha önce bulunan Viktorya tarzı Baltic Borsası, IRA bombasıyla zarar gördükten sonra inşaa edildi.

Foster'ın binası - Jean Nouvel'in Barselona'daki Agbar Kulesi'nden çok form ve strüktür olarak Buckminster Fuller ile yürüttüğü erken dönem deneylerinin izini süren - minimum kaynak kullanarak maksimum etki yaratmak için düzenlenmiş. İki cam kabuk içine gizlenmiş üç köşeli çelik kafes strüktür güçlü ve ekonomik.

Kat dizilerini kesen helezonik atriumuyla dairesel plan, havalandırma yükünü azaltarak enerji kullanımını en aza indirmek için tasarlanmış. Etrafındaki kutu gibi gökdelenleri başkalaştırarak, uca doğru incelen şekliyle diğerlerinden ayrılan niteliğini ispatlıyor. Zemin katta ve daha yüksek katlarda olmak üzere iki adet, sakinlerin olağanüstü manzaraya ve diğer gökdelenlerin sakinlerine bakabildikleri "bir çeşit huzur" mekanı bulunuyor.

Mimarların "dağ zirvesi manzarası" diye adlandırdığı en üst katta, kolonsuz bir kubbe bulunuyor ve tahmin edilebileceği gibi CEO için bir mekan değil tüm bina sakinleri tarafından kullanılabilen bir yemek salonu işlevini görüyor.
Domus - Çeviren: Beliz Özgür - Arkitera

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 15 Ocak'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz