reklam

06 Ocak 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Kordonyolu tekrar gündemde

2000 yılında yapılan düzenlemeyle, kentsel açık alana dönüştürülen Kordon'un Bayındırlk Bakanlığı tarafından tekrar yoğun araç trafiğine açılma kararı gündeme oturdu.

Belediye Başkanı Ahmet Piriştina Kordonyolu'nun geçirilmesini katliam olarak nitelendirirken, SİT ve yargı kararlarının üzerinde önemle durdu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise böyle bir projeyle ülkenin kaynaklarının yanlış yerlere harcanacağını, bunu yerine İzmir'in daha önemli ulaşım problemlerinin çözülmesi gerektiğini vurguladı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi gündeme oturan kararla ilgili diğer görüşlerini şöyle belirtti:

"İzmir kentinin son on yılda tartışma gündemini oluşturan Kordonyolu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca kentin değerlerini yok etme pahasına yeniden gündeme getirilmek istenmektedir.

Bütün yargı kararlarına, kent içi trafiğin ve ulaşım master planının öngörmemesine, kentlinin bu yönde bir beklentisinin olmamasına rağmen Bakanlığın Kordon'a yol yapmaktaki ısrarcı tutumu anlaşılamamaktadır.

Hatırlanacağı gibi, Kordon'a yol yapmak amacıyla 1992-1994-1996-1997 yıllarında hazırlanan ve onanan bütün imar planları mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ilgilileri milyonlarca doları sonu olmayan ve olamayacak "İzmir Kentiçi Geçişi" adı altında bu yanlış projeye harcamışlar şimdi sorumluluktan ve hesap vermekten kaçabilmenin yollarını aramaktadırlar.

Ancak ülkemizin kaynaklarının bu gibi yanlış projelere harcanmasına İzmir'de bulunan uzmanlık kuruluşları ve duyarlı kentlilerin göz yummayacağı bilinmelidir.

İzmir Nazım İmar Planının ve Ulaşım Master Planının öngörmediği Kordonyolu yapılamaz, herşeyi yokederek yapılacak olsa da bir yararı olamaz.

İzmir'in kent içi ulaşım sorununun çözümü: öncelikle Metronun geliştirilmesine, deniz ulaşımının etkinliğinin artırılmasına, Kuzey - Güney Hızlı Banliyö sisteminin bir an önce işletmeye alınmasına, İzmir Çevre yolunun süratle tamamlanmasına bağlıdır. 2000'li yıllarda ulaşımın bütünleştirilmesi ve toplu ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması konularında izlenen uygulamaların daha da etkinleştirilmesi ile daha çağdaş kent içi ulaşıma erişilmesi mümkündür.

Uygar toplumlarda ve çağdaş kentlerde kent içi ulaşım çok izli yollarla değil toplu ulaşım sistemleri ile çözümlenmektedir. Kent merkezlerine yeni araç trafik yollarının yapılması bir yana, giderek araç trafiğinden arındırılmakta, yaya öncelikli düzenlemelerle kentlilere sunulmaktadır.

İzmir Kordonunda 2000 yılında yapılan ve standartları oldukça yüksek olan kentsel açık alan düzenlemesi sonunda İzmir'lillerin ve İzmir'e gelenlerin genel beğenisini kazanmış yeşil alanın yol amacıyla yeniden bozulması, tahrip edilmesi kabul edilemez.

Kentli ile denizi buluşturan kıyı alanlarında, mevcut yolların dahi alternatifleri yaratılarak trafik kapasitelerinin düşürülmesi, yaya öncelikli alanlar haline getirilmesi gerekirken gündeme yeniden getirilen kordona yol yapılması önerisini çağdışı ve her türlü bilimsellikten uzak kent için ise bir tuzak proje olarak görüyoruz.

İddia edildiği gibi Gündoğdu meydanına gelecek yoğun trafik oradan kente dağıtılamaz. Alsancak bölgesinde o kapasiteyi karşılayacak ulaşım arterleri yoktur. Bir süre sonra kordon - pasaport kesiminde yeraltından, yerüstünden, tek katlı, çift katlı tünel vb. çok yüksek maliyetlerle Mustafa Kemal Sahil Bulvarına bağlanması gündeme gelecektir. (Geçmişte bu öneriyi de yapmışlardı maliyeti ise yaklaşık 250 milyon dolar olarak açıklanmıştı.)

Son günlerde Parlamentonun gündeminde Yerel Yönetimler Yasası (Reformu) adı altında yasa değişiklikleri tartışılırken, yerel meslek odaları, yerel yönetim ve kentlilerin karşı olmasına rağmen bu kadar merkezi kararlar alınıyor olması ve İzmir'e dayatılması anlaşılamaz bir çelişki olarak ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan İzmir Kordon'una yol önerisini geri çekmesini, unutmasını, yargı kararlarına saygılı olunmasını, çağdaş kentleşme politikalarını benimsemesini talep ediyoruz.

Yeterli kaynak varsa Kordonyolu yerine 15 yıldır bitirilemeyen İzmir Çevre Yolunu hızla tamamlamalarını öneriyoruz."

Arkitera

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz