reklam

07 Ocak 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Esas para inşaatta

Irak'ta açılacak 18.6 milyar dolarlık ihale paketi için nasıl başvurulacağını anlatan Amerikalı yetkililer çeşitli uyarılarda bulundu: Ticaret hukuku yetersiz, güvenlik sorunu bütünüyle çözülebilmiş değil ama özellikle inşaatta iyi para var.

ABD'nin, Irak'ın yeniden inşasına ilişkin 18.6 milyar dolarlık dev ihalelere Türkiye'yi de davet etmesinin ardından, bu ihalelerin takvimi de belirlendi. ABD'nin Irak'taki Sivil Yöneticisi Paul Bremer'in Ekonomik İşlerden Sorumlu Yardımcısı ve Baş Ticaret Müsteşarı Robert Connan ile Bağdat, ABD ve Ankara'da görev yapan uzman ABD'li yetkililer, dün Irak'ta iş yapmak isteyen Türk sanayicilere 'Irak'ın Yeniden İnşası' konulu bir seminer verdi.

Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen seminerde konuşan Connan, Irak'ın geleceği için son derece iyimser olduğunu belirterek, tünelin ucunda ışık gördüğünü söyledi. Irak'ta 1-1.5 aydır elektriğin iyi durumda olduğunu ve endüstrinin tekerleğini çevirme boyutuna geldiğini belirten Connan, Irak'ta bulunan petrol, doğalgaz, kükürt ve suyun, bütün Körfez ülkeleri için ekmek teknesi olduğunu kaydetti. Connan, yaz aylarında atık suların Dicle Nehri'ne akmaması ve endüstri için kullanılacak suyun sağlanması için güzel projelerin devreye gireceğini aktardı. Connan, 'Beyaz eşya piyasası da canlı ama esas iş inşaatta' dedi.

Hangi ihaleler açılacak
Connan'nı verdiği bilgilere göre ABD, Irak'ta ilk aşamada 18.6 milyar dolarlık ihale açacak. Bu ihale sürecinin işlemesi için Irak'ta bir Proje Yönetim Ofisi açıldı. Açılacak ihaleler son derece şeffaf olacak. 15 Ocak'ta ihalelere çağrılar yapılacak ve yüklenici firmaların nasıl ihalelere katılacağı açıklanacak. 1 Şubat ise ihaleler için son teklif verme tarihi olacak. 1 Mart'ta ise ihaleyi kazanan firmalar ilan edilecek. İhaleler 6 ana sektörde yapılacak. Bu sektörler için ise 17 ana sözleşme ve 2 bin 500 proje gerçekleştirilecek. Bu projeler taşeron firmalara da açık olacak. 6 yatırım sektörüne tahsil edilecek kaynaklar ise şöyle: Elektrik 5.5 milyar dolar, bayındırlık ve su 4.5 milyar dolar, güvenlik ve adalet 4.7 milyar dolar, iskan ve sağlık 1 milyar dolar, ulaşım ve iletişim 870 milyon dolar ve petrol 1.76 milyar dolar.

ABD askeri ile işbirliği yapın
Amerikalılar, Irak'ta güvenlik sorununa ilişkin olarak da firmaları bilgilendirdiler. Buna göre Irak'ta her şey basında görüldüğü gibi kötü durumda değil. Kimi firmalar özel güvenlik şirketleri tutuyor. Connan, 'En iyi şirketi dahi tutsanız, Irak'taki durumu ve ortamı bilmiyorsa asla üst düzeyde korunamazsınız. Irak polisi ve ABD askerleri ile işbirliği içinde olmaları lazım' dedi.

Gümrükte % 5 vergi alınıyor
Irak'a mal getiren firmalar 2 ay içinde iki kat arttı. Irak'a giriş yapacak firmalar, vizenin sınırda verilmesi nedeniyle sorun yaşayabilir. Bu sürecin düzelmesi zaman alabilecek. 1 Ocak'tan itibaren gümrüklerden yüzde 5 oranında İthalat Vergisi alınıyor. Bu vergi 1 Ocak 2006'ya kadar sadece 2 yıl için geçerli olacak. Yabancı yatırımcıların Irak'ta yatırım yapması için çıkarılan yeni yasa son derece şeffaf. Yüzde 50 oranında gelir ve şirket vergisi alınmasına ilişkin de bir yasa çıkarıldı.

Çağlayan: Gerekli tecrübemiz var
Seminerde konuşan ASO Başkanı Zafer Çağlayan ise Türk firmalarının son 30 yılda 56 ülkede bin 300'ün üzerinde proje gerçekleştirdiğini belirterek, bu firmaların Irak'ta 1975-1991 arasında 1.6 millyar dolarlık proje yaptığını anlattı. Çağlayan, Türk firmalarının, Irak'taki pek çok projeyi başarıyla bitirmek için gerekli olan bilgi ve tecrübe birikimine sahip olduğuna işaret etti.
Akşam 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz