reklam

08 Ocak 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Ata'nın evi onarılamıyor

Türkiye, Selanik''teki evin restorasyonu için ödenek ayırdı ama, iş Yunanlıların işbirliğini hayata geçirmemesi nedeniyle yapılamıyor.

Atatürk''ün Selanik''teki evinin restorasyonu, Yunanistan''ın Kültürel İşbirliği Anlaşması''nı hayata geçirmek istememesi nedeniyle yapılamıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın 2004 için ayırdığı 200 milyar lira, anlaşma şartları uygulanırsa onarımda kullanılacak.

Bakanlık, bu yıl yurtdışındaki eski Türk eserlerinin bakımı, onarımı ve restorasyonu için toplam 1 trilyon lira ayırdı. Ancak yurtdışında oldukça geniş bir mirasa sahip olan Türkiye, bu bütçeyle tüm eserlerin onarımını gerçekleştiremiyor. Eserlerin belirlenmesi ve restorasyonu için tek sorunun bütçe olmadığı da biliniyor. Yunanistan''ın, iki ülkenin 2000''de imzaladığı anlaşmayı hayata geçirmek istememesi nedeniyle, Türkiye için büyük öneme sahip olan Atatürk''ün Selanik''teki evi de restore edilemiyor. Bu evin bakımı, onarımı ve tanzimi için Türkiye''nin ayırdığı para da toplam 200 milyar lira.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmanın bazı maddeleri şöyle:
• Kültürel miras ve özellikle arkeoloji, sanat tarihi, müzecilik, güzel sanatlar, koruma, mimari malzeme ve yapısal değerlendirme alanlarında bilgi ve uzman değişimi.
• Doğal, mimari, tarihi ve kültürel anıtlar, mahaller, SİT''ler, sanat eserlerinin korunması ve muhafazasına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi değişimi.
• Kültürel mirasın korunmasının ele alınacağı ikili faaliyetler.
• Taraflar, arkeolojik sitelerin korunması hususundaki uzmanlık alanlarında bilgi ve deneyim edinmek amacıyla 10''ar günlük süreyle iki arkeolog ve iki uzman değişimi de yapacaktır.
Milliyet

 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz