reklam

09 Ocak 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yunanistan, Atatürk’ün Selanik’teki evinin onarımına izin vermiyor

Selanik’te Atatürk’ün doğduğu ev restore edilemiyor. En son 20 yıl önce bakım yapılan Atatürk Evi, iki ülke arasındaki anlaşmaya rağmen Yunanistan’ın kültürel işbirliğine yanaşmaması yüzünden onarılamıyor.

4 Şubat 2000’de Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Kültürel İşbirliği Anlaşması gereği her iki ülke kendilerine ait eserlerin envanterini çıkarıp onarım yapabilecekti. Ancak anlaşma imzalandıktan sonra Yunanistan kendi topraklarında bulunan Türk tarihî eserlerinin envanterinin bile çıkarılmasına izin vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Eylül 2003’te iki ülke arasında konuya ilişkin yapılması planlanan toplantı da ertelendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 2004 yılı için yurtdışında bulunan eski Türk eserlerinin bakım, onarım ve restorasyonu için 1 trilyonluk bütçe oluşturuldu. Bunun 200 milyarı da Atatürk Evi’nin onarımına ayrıldı. Ancak söz konusu kültürel işbirliğinin hayata geçirilmemesi durumunda Atatürk’ün doğduğu ev 2004’te de restore edilemeyecek.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Atatürk Müzesi Uzmanı Mine Üke, 20 yıldır onarılamayan binanın acil olarak restorasyona ihtiyaç duyduğunu, evdeki birçok eşyanın da yenilenmesi gerektiğini söyledi. Atatürk Evi haricinde Yunanistan’da, aralarında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Fethiye Camii, Gazi Evrenos Bey Türbesi, Hamidiye Camii, Osman Şah Camii ve Türbesi, Süleymaniye Camii, 1973’te yıktırılan Tabakhane Camii gibi onarılmaya muhtaç 24 tarihî eser daha bulunuyor. 

Uzmanların kişisel çalışmaları sonucunda elde edilen bilgilere göre camilerin çoğu boş, bir kısmı da kiliseye çevrilmiş olarak Yunanistan topraklarında ‘el değmeden’ duruyor. Söz konusu 24 eserin ‘ayakta kalan son eserler’ olduğunu dile getiren uzmanlar; Atina’da 20 eserden 2 caminin, Nafplin’de 21 eserden 1’inin, Dimetoka’da 30 eserden 2 caminin, Drama’da 43 eserden kiliseye çevrilen Yıldırım Beyazit Camii’nin, Girit’te 29 eserden kiliseye dönüştürülmüş Hünkar Camii ve 4 farklı caminin ayakta kaldığı bilgisini verdi.

Bulgaristan, Kosova, Mısır, Irak, Sudan, Libya ve daha birçok ülkede bulunan Türk eserleri için de çalışma yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bulgaristan’daki eserleri ise ‘Kültürel İşbirliği Anlaşması’ sayesinde onarabiliyor. Türkiye, karşılıklı anlaşma olmaksızın Kosova, Mısır, Sudan, Libya gibi ülkelerdeki eserlerin de bakımını yapıyor.

Öte yandan savaş sonrası Dışişleri Bakanlığı’nın tespitine göre ‘ivedilikle’ restorasyona ihtiyacı bulunan Bağdat’taki Ahmediye Camii, Mimar Sinan’ın eseri Abdülkadir Geylani Türbesi, İmam–ı Azam Külliyesi, Nebi Şit Külliyesi ve Rabia Hatun Camii de onarılamıyor.
Zaman - Aslıhan Aydın

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Doğan Tekeli 5 Mart Salı günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu...

Doğan Tekeli hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, Diyalog buluşmasını okumak için  buraya tıklayın...

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz