reklam

10 Ocak 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yalı restorasyonda, hırsızlar faaliyette

Kültür bakanlarının misafirhane olarak kullandığı Boğaziçi'ndeki tarihi Şerifler Yalısı, restorasyona girince talana uğradı.

Sadece bir bekçiyle köpeğin koruduğu yalıda bulunan 18. yüzyıla ait çeşmelerden ikisinin yalağı, birinin aynası çalındı!..

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Emirgan'daki tarihi Şerifler Yalısı soyuldu. Kültür bakanlarının misafirhanesi olarak da kullanılan tarihi yalının iftariye (yemekhane) odasındaki 18. yüzyıldan kalma iki çeşmeden birinin ayaklı yalağı, diğerinin ise çeşme aynası çalındı. Selamlık bölümünün havuzlu odaya girişinde bulunan tarihi çeşmenin de yalağı yok oldu. Yalıyı, daha önce Topkapı Sarayı'nda itfaiye eri olarak görev yapan bir kişi koruyor.

Şerifler Yalısı'ndaki hırsızlık, muhabirimize gelen bir ihbarla ortaya çıktı. Hırsızlık yapılmadan önce yalının içinden çekilmiş fotoğrafa "bir dost" imzasıyla iliştirilen mektupta, Topkapı Sarayı yetkililerinin bu olayı kimseye duyurmak istemediği iddia ediliyordu.

'Bir dost'tan ihbar geldi
Olayı araştırmak için gittiğimiz yalıda ihbarın gerçek olduğunu gördük. Fotoğrafı gönderilen iftariye odasındaki ayaklı çeşme yalağının yerinde yeller esiyordu. Gündüzleri bekçilik yapan, geceleri de yalının bahçesindeki lojmanda kalan itfaiye eri Mustafa Erdoğan, sorumuz üzerine çeşmenin baştan beri olmadığını söyleyerek olayı gizledi. Aynı odada diğer çeşmenin de aynası değişmişti. Erdoğan, onun da restorasyon sırasında değiştirildiğini söyledi. Çalındığı söylenen diğer çeşme yalağının yeri ise alçıyla sıvanmıştı.
Tarihi yalının güvenliği sadece bekçi ve bir köpeğe emanet. Bahçe duvarları alçak. Ne alarm sistemi var, ne de kapalı devre kamera sistemi. Öyle ki yalının bahçe duvarının üstüne yapılan gecekonduya ses çıkaran bile olmamış.

Köpek, hırsızı tanıyor mu?
Hırsızlık olayıyla ilgili soruşturmayı Armutlu Polis Karakolu yürütüyor. Karakol yetkilileri, yalının güvenliğinin Topkapı Sarayı Müzesi'ne ait olduğunu, geceleri saraydan gelen bir bekçinin sabaha kadar nöbet tuttuğunu söyledi. Ancak bekçi ve köpeğe rağmen, tarihi eserlerin yalıdan nasıl çıkarıldığına açıklık getiremediler.
Topkapı Sarayı Müze Müdürü Filiz Çağman ise "Soruşturma sürüyor. Bu nedenle olayı duyurmadık. Bir ay içinde iki soygun oldu. Hırsız, köpeği tanıyor olmalı" dedi.
Milliyet 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz