reklam

10 Ocak 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kordon'a yol değil tüp geçit yapılacak

Bayındırlık Bakanlığı İzmir halkının tepkisi üzerine Kordon Yolu yapımından vazgeçti. Alternatif projeyi önümüzdeki günlerde Bakan Ergezen açıklayacak

İzmir kamuoyunun tepkisi üzerine Kordon'a yol yapmak konusunda geri adım atan Bayındırlık Bakanlığı, AKP İzmir milletvekillerini toplayıp "tüp geçit" alternatifini gündeme getirdi. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in başkanlığındaki zirvede ele alınan projeye göre 2x2 yol limandan yer altına inecek. 

Yaklaşık 2.5 kilometre uzunluğundaki "tüp geçit", karadan ya da denizden geçip Pier'in arkasından Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlanacak. Bayındırlık Bakanı Ergezen'in açıklaması beklenen ve AKP'li vekiller tarafından sır gibi saklanan projeyle ilgili olarak AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, "Piriştina bile buna karşı çıkamayacak" dedi.

Ankara'da zirve
İnşaat Mühendisleri ise tüp geçit projesinin maliyetinin en az 100 milyon dolar (137.5 trilyon lira) olduğunu savunuyor. Maliyet, tüp geçitin karadan geçmesi halinde ise 150 milyon doları (198.5 trilyon lira) buluyor.

Kordon Yolu tartışmasının ardından Yeni Asır'a "İzmirliler'i dinlerim" diyen Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, AKP'nin İzmir milletvekilleriyle Ankara'da zirve yaptı. Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İsmail Katmerci, Tevfik Ensari, Serpil Yıldız ve Fazıl Karaman bir araya geldi.

Görüşmeye, daha önce iptal edilen İzmir Kent Geçişi Projesi'nin imar planlarını yeniden çizerek Kültür Bakanlığı onayına gönderen İzmirli Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan da katıldı. İzmir milletvekillerinin önemli bölümü Kordon Yolu'nun yapılmasına tepki gösterirken, Bayındırlık Bakanlığı alternatif projeler gündeme getirdi.

Değişmeyecek
Bakan Ergezen'in başkanlık ettiği toplantıda Kordon'un mevcut görünümünü değiştirmeyecek bir proje üzerinde duruldu. Toplantıya katılan milletvekilleri projenin Bakan Ergezen tarafından bir hafta sonra tüm hatlarıyla açıklanacağını belirtirken, İsmail Katmerci, "Bu proje Kordon Yolu'nun yapılmasını isteyenleri de istemeyenleri de memnun edecek. Liman bölgesindeki viyadüklerin bittiği yerden başlayarak 2x2 yol yapılacak. Ama bu yol Kordon'dan geçmeyecek" dedi. Katmerci, karadan ya da denizden tüp geçit yapılabileceğini söyledi.
Bakanlığın üzerinde çalışma yaptığı üç projenin detayları şöyle:

1- Kara kısmına tüp geçit inşa edilecek
AKP'lilerin çalışması her biri tüp geçit ve tünellerden oluşan 3 ayrı projeden oluşuyor. İlk alternatife göre yol Liman Viyadükleri'nden yer altına inecek ve mevcut rekreasyon alanının altından 4 şeritli yolla Pier'i geçtikten sonra Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlanacak. Bu projede 2.5 kilometrelik yolun tamamı yer altında olacak. AKP'li vekiller projenin rahat gerçekleşeceğini düşünürken, İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri, Kordon'daki dolgu alanının açılmadan tüp geçit yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Maliyeti yüksek
Deniz suyunu engellemek için dolgu alanının mutlaka açılması gerektiğini belirten mühendisler, "Denizle, tünel arasına kazık çakarak set yapılması zorunlu. Dolgu alanının açılmasını gerektiren bu ekstra maliyetlerle birlikte 2.5 kilometrelik tamamen karadan geçecek tünelin maliyeti 150 milyon doları bulur" dediler.

2- Deniz altından tüp geçit geçecek
Bayındırlık Bakanlığı'nın AKP'li vekillere sunduğu ikinci seçenek ise İstanbul Boğazı için düşünülen tüp geçit projesinin bir benzeri olacak. Buna göre, liman viyadüklerinden denize inecek yol, bu kez denizin altından Konak'a doğru giderek Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlanacak. ABD'nin Boston kentinde bir benzeri bulunan bu tüp projesine göre çelik tüpler dalgıçlar tarafından denizaltında kaynakla birleştirilecek.

İnandırıcı değil
Bu projenin maliyetinin karadan tüp geçit projesinden daha düşük olacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Muzaffer Tunçağ, "Bu projede herhangi bir açılma söz konusu olmadığı için maliyet 100 milyon doları bulur. Bu projeler imkansız değil ama konuşulan rakamlar çok yüksek. Pek inandırıcı gelmiyor. Gerçekleşmesi zor görünüyor. İzmirliler'i bıktırıp 'Geçin artık Kordon'dan' dedirtmeyi amaçlıyorlar" dedi.

3- Hem karadan hem denizden yararlanılacak
Üçüncü seçenek ise, limandan Cumhuriyet Meydanı'na kadar karadan tünelle gelinmesini, Cumhuriyet Meydanı'ndan Konak'a kadar ise yolun denizden tüp geçitle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na bağlanmasını öngörüyor. İnşaat mühendisleri bu projenin hayata geçirilmesinin daha mantıklı olacağını belirtirken, bu projenin de 150 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

Yeşil korunacak
Ancak bu üç projenin hayata geçirilmesi durumunda da Kordon'un bugünkü yeşil görüntüsünün bozulmayacağı savunuluyor. Uzmanlar, Paris, Roma gibi Avrupa kentleriyle, ABD'nin Boston gibi yerleşim birimlerinde tüp geçit ve tünellerin ulaşımda önemli rol oynadığını söyledi.

AKP'li vekiller projelerin gerçekleşmesi konusunda umutlu olduklarını belirtirken, uzmanlar sözü edilen yüksek maliyetli projelerin yaşama geçirilmesinin zor olduğunu savunuyor.
Yeni Asır

 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz