reklam

12 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kral Midas’ın 3 bin yıllık masası...

Efsanelere konu olan ünlü Kral, Midas’ın mezarından çıkan, dağınık haldeki ahşap parçaların sırrını çözmeye uğraşan Türk ve ABD’li uzmanlar, 6 yıllık çalışma sonunda bunun Kral Midas’ın çalışma masası olduğunu keşfetti.

Pennsylvania Üniversitesi adına çalışmalara katılan Elizabeth Simpson başkanlığındaki Türk ve ABD’lilerden oluşan ekip, 1981 yılında Polatlı yakınında bulunan Yassıhöyük Köyü’ndeki Frig mezarlarından çıkan eserler üzerinde çalışmak üzere biraraya geldi.

O günden bu yana 22 senedir bu tarihi eserler üzerinde sabırla restorasyon ve konservasyon çalışmalarını sürdüren ekip, bugüne değin Kral Midas ve Friglere ait çok sayıda eseri gün ışığına çıkardı.

“Masa Bir Teknik Harikası”
Bu eserleri uzun çalışmalar sonucu ne olduğunu keşfederek birleştiren ekibi, en çok Kralın mezarından 1957 yılında çıkarılan Kral Midas’ın M.Ö. 700 yıllarına ait çalışma masası uğraştırdı.

Geçmeli ahşap işçiliğiyle bir ‘teknik harikası’ olan yaklaşık 3 bin yıllık masanın ardıç, şimşir ve ceviz ağacından yapıldığı belirlendi. 

Türk ekibine başkanlık eden Nazif Uygur, mezardan dağınık halde çıkan ahşap parçaları temizledikten sonra bunun ne olduğunu anlamak için uzun yıllar üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Parçaların birleşim noktalarından hareketle bir ‘yap-boz’u birleştirir gibi tek tek bütün parçaları biraraya getirdiklerini anlatan Uygur, bütün bu çalışmaların 6 yıllarını aldığını kaydetti. Uygur, 6 yıl süren bu serüveni aktarırken “Mezardan çıkan ahşap parçaları ilk bulunduğunda şimdiki haline gelebileceğini düşünmek imkansızdı. Bunların ilk bulunduğundaki resimlerine bakıldığında hayret etmemek elde değildi. 

Mezarda bulunan parçalar öncelikle sağlamlaştırıldı. Sonrasında her parçanın tek tek çizimleri yapıldı. O sırada bunun bir masaya ait parçalar olduğunu kimse bilemedi. Sonra bu parçalar birleştirilmeye başlandı. Yavaş yavaş şekil ortaya çıkarken, uzmanlar bunun Kral Midas’ın masası olabileceği sonucuna vardılar. Yaklaşık bir sene sağlamlaştırma çalışması sürdü. Nihayet ortaya bu ilginç masa çıktı” diye konuştu.

Sırada Midas'ın Tabutu Var
Nazif Uygur, masadan sonra sıranın Midas’ın tabutuna geldiğini vurgulayarak, tabutun da aralarında bulunduğu pek çok mobilyanın şu anda müzenin deposunda sırasını beklediğini kaydetti.

Bu mobilyaların çoğunun çizimlerinin yapılıp resimlerinin çekildiğini anlatan Uygur, “Şimdi sıra tabuta geldi. Depomuzda itina ile muhafaza edilen bu tabut, önümüzdeki aylarda çalışmalar tamamlanarak müzemizdeki yerini alacak” dedi.
NTVMSNBC 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 15 Ocak'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz